Підтримати нас

Спогади про перший державний прапор

Автор статті
23 серпня 2020 03:00
755
Поширити:

Про перший державний прапор України, який зараз у музеї Верховної Ради, є декілька версій.

За офіційною, після провалу путчу в Москві 23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали. Саме цю дату мав на увазі президент Леонід Кучма, який 23 серпня 2004 року підписав Указ «Про День Державного Прапора України». Аде за іншою версією, внесення прапору відбулося 24 серпня 1991 року (про це свідчить  стенограма виступів нардепів). До того ж, певні свідки стверджують, що до зали внесли інший прапор - не той, що тепер у музеї.

Микола Поровський (народний депутат Верховної Ради УРСР у 1991 році):

“Рано-вранці 24 серпня я заїхав до Секретаріату, щоб пересвідчитись, чи підготували прапори, транспаранти та гасла для маніфестантів і все інше необхідне згідно з розробленим планом цієї маніфестації. Віктор Бурлаков, який уже чотири дні днював і ночував у Секретаріаті, організовуючи акції спротиву ГКЧП, у залі засідань розгладжував праскою складки тканини величезного синьо-жовтого прапора. Це знамено пошили напередодні членкині жіночої громади Руху…

Від Софіївського майдану надійшла маніфестація, котра принесла під стіни Верховної Ради величезне полотнище синьо-жовтого прапора. На майдані його освятив єпископ УАПЦ Володимир (Романюк). Процесія передала прапор нам, народним депутатам.

Усі ми стали на коліна і поцілували край знамена. Я тримав правий край прапора, а протилежний його кінець ніс В’ячеслав Чорновіл. Ми рушили зі знаменом до Верховної Ради».

Уже в 2009 році президент Віктор Ющенко внес зміни до вищезгаданого Указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ