Підтримати нас

Соціологи розповіли про рівень ксенофобії українців

Автор статті
05 жовтня 2018 10:01
650
Поширити:

Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців, білорусів і росіян, найвищий – до ромів.

Такі результати дослідження "Міжетнічні упередження в Україні", яке з 8 по 23 вересня 2018 року провів Київський міжнародний інститут соціології, пише Центр інформації про права людини.

Методом особистого інтерв'ю експерти опитали понад 2 тисячі людей, що мешкають у 109 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим). Соціологи досліджували ставлення українців до деяких етнічних груп за шкалою Еморі Богардуса. За нею респонденти відповідають, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп. Це називається соціальною дистанцією (мінімальна 1 – згоден допустити як члена родини, максимальна 7 – не пускав би в Україну).

Найменша соціальна дистанція до україномовних і російськомовних українців (індекс 2,2 і 2,8 відповідно) – більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини і близьких друзів. На другому місці – білоруси (3,3), далі з деяким відривом – росіяни (3,8) та поляки (4,1). Потім ідуть кримські татари, канадці, євреї, німці й американці з приблизно однаковою соціальною дистанцією 4,4–4,5. Закривають список китайці (5,3), африканці (5,4) араби (5,5), а на останньому місці перебувають роми (5,7).

Експерти зазначили, що ставлення до росіян у суспільстві поляризоване: 40% опитаних готові допустити росіян як членів своєї родини і близьких друзів, а 42% не хотіли б, щоб вони були жителями України, і готові їх допустити тільки як гостей країни чи взагалі б не пускали до України.

Соціологи припускають, що в першому випадку респонденти мали на увазі росіян як жителів України, а в другому – громадян Росії.

"Освіта має один з найбільших впливів на рівень ксенофобії з досліджуваних факторів. Якщо для осіб без середньої освіти індекс ксенофобії дорівнює 4,64, то для осіб з вищою освітою – 4,02. Фінансовий статус теж має вплив на рівень ксенофобії: чим вищий рівень добробуту – тим нижчий рівень ксенофобії", – зауважують у КМІС.

Українці, які проживають у місті, мають менший рівень ксенофобії (індекс 4,05) у порівнянні з жителями сіл (індекс 4,51). Найвищий рівень ксенофобії в країні спостерігається на заході (4,74), а найменший на півдні (3,61).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ