Підтримати нас

«Солодке життя» відтерміновується?

Автор статті
23 грудня 2021 13:30
1,123
Поширити:

Підприємці, що випускають солодку продукцію, повідомили, що змушені частково, а то й повністю зупинити виробництва через непомірні ціни на газ.

Вартість його 22 грудня на біржі вже перетнула межу в 73 тис. грн. за тисячу кубометрів. А тому продовжувати працювати – значить накопичувати збитки.  Про це заявили в профільній асоціації Укркондпром.

Президент Укркондпрому Олександр Балдинюк прокоментував, що підприємства асоціації останні кілька місяців балансували на межі рентабельності через надвисокі ціни на газ:  

У минулому місяці виробники купували газ в середньому майже за 40 тис. гривень, і вже за такої його вартості виробництво багатьох видів продукції стало нерентабельним, а виконання вже підписаних контрактів завдавало збитків. У грудні постачальники пропонували газ 55 по тис. гривень за тисячу кубометрів. А при вартості газу в 73 тис. грн за тисячу кубометрів кондитерським компаніям простіше взагалі згорнути виробництво, бо продукція буде непотрібною ні на внутрішньому, ні на зовнішніх ринках.

І в таку халепу потрапили не тільки кондитери, а й хлібопекарі і всі ті, хто використовує для виробничих потреб газ. А ціни на нього в Європі  21 грудня   оновили небувалий рекорд, перевищивши $2 тис. 200 за тисячу кубометрів.

Як же виживають в інших країнах? У багатьох із них зробили запаси газу ще тоді,  коли він коштував всього $250-300 за тисячу кубів. Але Україна в той сприятливий час газ не закуповувала, а натхненно витрачала гроші на так зване Велике будівництво доріг. Тепер використання голубого палива стало нерентабельним ні для виробництва цукерок, ні для випікання хліба,  ні для виготовлення пляшок, ні на опалення за афішованими владою тарифами…

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ