Підтримати нас

Сьогодні - Європейський день мов

Автор статті
26 вересня 2020 03:00
722
Поширити:

Європейський день мов - свято, що відзначається щорік 26 вересня. Його проголосила Рада Європи під час Європейського року мов 6 грудня 2001-го року.

Основна мета — заохочення вивчення мов як у школах, так протягом усього життя людини. При цьому поняття європейських мов мається в ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС. Це й не дивно, адже на європейському континенті мешкають носії десятків мов, серед яких не тільки мови індоєвропейської мовної сім'ї, але й, наприклад, мови тюркських народів та народів фіно-угорської групи уральської сім'ї. 

Лінгвісти зазначають, що загалом на території Європи налічується 225 автохтонних мов, більш 2/3 яких або вже вимерли, або перебувають на межі зникнення в результаті поступової асиміляції (наприклад, ірландська мова, інші кельтські мови).

 Збереження та розвиток мов, зокрема, малих, декларується як офіційна мовна політика Євросоюзу. Єврокомісія зазначає, що Європейський день мов ставить за мету прийти від популяризації мультилінгвізму до вивчення громадянами ЄС іноземних мов упродовж життя та неурядового співробітництва.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ