Підтримати нас

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Автор статті
14 листопада 2020 05:00
937
Поширити:

Всесвітній день боротьби з діабетом служить важливим нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає.

Вперше цю дату ухвалили IDF (Міжнародна діабетична федерація і ВООЗ (Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я) 14 листопада 1991 року – для координації боротьби з діабетом у світі. Завдяки діяльності IDF Всесвітній день діабету охоплює мільйони людей у ​​всьому світі і об'єднує діабетичні суспільства 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цю хворобу та її ускладнення. 

Дата 14 листопада обрана на знак визнання заслуг одного з відкривачів інсуліну Фредеріка Бантінга, який народився саме в цей день у 1891 році. Починаючи з 2007 року, День відзначається під егідою Організації Об'єднаних Націй. Був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції від 20 грудня 2006 року.

У цій резолюції  пропонується державам-членам ООН розробити національні програми по боротьбі з цукровим діабетом і доглядом за особами з діабетом. 

Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше призводять до інвалідизації населення і смерті (атеросклероз, рак і цукровий діабет).

За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Актуальність проблеми обумовлена ​​масштабністю поширення хвороби. На сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 мільйонів випадків, але реальне число хворих приблизно в 2 рази вище (не враховані особи з легкою, яка не потребує медикаментозного лікування, формою). 

11 січня 1922 року медичні працівники Бантінг і Бест вперше зробили ін'єкцію інсуліну підлітку Леонарду Томпсону, який страждав на цукровий діабет – так почалася ера інсулінотерапії. Відкриття інсуліну стало значним досягненням медицини XX століття, яке  відзначили Нобелівською премією в 1923 році.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ