Підтримати нас

Сьогодні відзначають 250-річчя автора "Енеїди" Івана Котляревського

Автор статті
09 вересня 2019 12:27
1,276
Поширити:

250 років тому, 9 вересня 1769 року народився Іван Петрович Котляревський. Поет, письменник, драматург став засновником нової української літератури.

Народився у сім'ї козацько-старшинського роду. Батько служив канцеляристом міського магістрату. 1989 року родину Котляревських внесли до списку дворян.

Початкову освіту здобув у дяка в парафіяльній школі. З 11 років вступив на навчання до Катеринославської духовної семінарії Полтави, яку закінчив 1789-го. Успішно вивчав іноземні мови, зокрема, латину і грецьку. Мав їхати до Санкт-Петербурга продовжити навчання, але відмовився. Вступив на службу до канцелярії. Згодом, з 1793 до 1796 рокку був домашнім вчителем у родинах місцевих поміщиків. Збирав фольклор по селах.

1794 року Котляревський почав працювати над "Енеїдою". За основу взяв класичну поему римлянина Вергілія та створив бурлескно-травестійну поему. Головною особливістю твору була мова, якою він написаний. Доти українську розмовну мову не використовували в літературі. Власне, її взагалі не схвалював імперський уряд.

В "Енеїді" можна зустріти лайливі та просторічні слова й звороти. Широко представлена етнографічна лексика, а також перераховані звичаї простих українців, одяг, кулінарія, побутові речі. У творі міститься сатира на тогочасних урядовців і поміщиків. Перші три частини поеми швидко завоювали популярність у тогочасної інтелігенції у вигляді рукописів.

 

За деяким даними, в період вчителювання Іван Петрович захопився жінкою Марією, яка виховувала дітей в одного сільського поміщика. Навіть пропонував їй руку і серце. Утім, її віддали за іншого чоловіка, "вигідну партію". Саме це підштовхнуло Котляревського до військової служби.

З 1796-го по 1808-й Котляревський перебував на службі в Сіверському полку. Брав участь у військових походах. У цей час за сприяння колезького асесора, конотопського поміщика Максима Парпури виходить перше видання "Енеїди".

Публікація незакінченої, без коректорських правок і з помилками "Енеїди" розлютила Котляревського. Настільки, що в анотації до першого офіційного видання перших чотирьох частин твору 1809 року він згадав Парпуру. Назвав його Мацапурою і побажав, щоб того смажили в пеклі на шашлики за те, що "чужеє оддавав в печать". Перше повне видання усіх шести частин "Енеїди" побачило світ 1842-го, за 4 роки після смерті автора.

У 1816-1821 роках Котляревський був директором Полтавського театру. На цей час припадає створення ним драматургічних творів. 1819-го написав одразу дві п'єси - "Наталка-Полтавка" та "Москаль-чарівник". Цього року відзначають 200-річчя їхнього створення.

Іван Котляревський назавжди увійшов в історію як класик української мови та літератури. Йому присвячували багато творів. У вірші "На вічну пам'ять Котляревському" Тарас Шевченко прославляв його як національного героя.

"Від часу появи Котляревського наше письменство стає щораз ближче до реального життя, щораз відповідніше до його потреб, входить щораз глибше в душу народну", - написав про нього поет, письменник і громадський діяч Іван Франко.

Івана Котляревського глибоко шанують на його батьківщині - у Полтаві.

З нагоди 250-річчя проводять масштабні урочисті заходи. Зокрема, покладання квітів на могилу письменника та до його пам'ятника на бульварі імені видатного полтавця.

На Соборному майдані, поруч із музеєм-садибою Івана Котляревського сьогодні о 13:00 покажуть "Наталку-Полтавку". У садибі погасять пам'ятну поштову марку, після чого в скороченому варіанті розіграють "Енеїду".

О 17:30 на соборному майдані проведуть флешмоб. Пісню "Де згода в сімействі..." виконає зведений хор колективів закладів мистецтва й освіти та аматорів. Також проведуть вручення дитячої премії імені Івана Котляревського.

Урочисті заходи триватимуть на Соборному майдані до пізнього вечора.

За інсайдерською інформацією, на денні урочистості очікують прибуття президента України Володимира Зеленського. Але наразі цю інформацію офіційно ніхто не спростовує і не підтверджує.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ