Підтримати нас

Сьогодні - Міжнародний день бухгалтера

Автор статті
10 листопада 2020 09:17
1,333
Поширити:

Сьогодні, 10 листопада, відзначається Міжнародний день бухгалтерії (International Accounting Day), який також називають Днем бухгалтера (Accountant's Day). Необхідність міжнародного свята обговорювалася неодноразово, попри те, що в багатьох країнах встановлені національні свята бухгалтерів.

Вибору дати свята послужила подія кінця XV століття: 10 листопада 1494 року в Венеції була опублікована книга Луки Пачіолі «Все про арифметику, геометрію і пропорції» (Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita), в якій автор спробував підсумувати знання про математику того часу.

Один із розділів книги називався «Про рахунки і інші записи» (Particularis de computis et scripturis) і містив детальний виклад бухгалтерської справи Венеції. Це був перший друкований трактат про метод подвійної бухгалтерії, праця, яка послужила основою для створення деяких  поширених робіт з комерційної бухгалтерії. У книзі була описана велика частина облікового циклу в тому вигляді, в якому вона відома в наш час.

Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебет не зійдеться з кредитом. Також у книзі було дано багато інших термінів, приклади, одним словом, книга містила спеціальні знання, що вимагаються для повноцінної роботи бухгалтера.

Луку Пачіолі називають «батьком бухгалтерії», хоча він не був ні винахідником, ні розробником системи бухгалтерії. Він усього лише описав методи, які використовували в своїй роботі венеціанські торговці в період італійського Ренесансу.

Численні подробиці бухгалтерських прийомів того часу, викладені Пачіолі, стали основою, якою упродовж наступних чотирьох століть керувалися в спеціальних текстах і працях з бухгалтерії.

Кращим доказом надзвичайної значущості роботи Пачіолі можна назвати те, що його книга була надрукована 10 листопада 1494 року. А раніше, за 50 років до цього, Іоан Гутенберг винайшов книгодрукування окремими металевими літерами і знаками, і відомо, що друкування книги в той час обходилося ще вкрай дорого.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ