Підтримати нас

Сьогодні - День воєнної розвідки ВСУ

Автор статті
07 вересня 2021 08:43
791
Поширити:

Перші військові розвідники на українській землі почали працювати вже тоді, коли в принципі стали можливими бойові дії.

Але безпосередні письмові свідчення про таку діяльність з'явилися під час Запорізької Січі.

У літописах вказується, що вже в XVI столітті козаки-запорожці заснували структурні підрозділи, покликані проводити розвідувальні операції. Метою цих завдань, перш за все, було відстеження переміщень чужинських військових угруповань на підступах до кордонів Війська Запорозького. Керували відповідними операціями представники Старшинської ради, до складу якої входило обмежене коло осіб. Зокрема, обов'язковою була участь у роботі Ради військового писаря, військового осавула і військового товмача (перекладача). Уже в XVII столітті повноваження останнього істотно розширилися. Як фахівець, який володів кількома іноземними мовами, він збирав розвіддані не лише на території Війська Запорозького, а й в інших державах, нерідко працюючи "під прикриттям".

Розвідка запорожців на ті часи вважалася однією з найбільш ефективних і боєздатних в Європі.

У більш пізні епохи велике значення мали дії розвідки Української Народної Республіки (УНР). У цей час з'являється, зокрема, артилерійська розвідка. Так, було створено ряд артилерійських спостережних пунктів (АСП).

АСП призначалися зі складу гарматних полків чи батарей для виявлення й визначення координат вогневих засобів ураження противника, коригування вогню своєї артилерії.

Великий внесок у перемогу над гітлерівськими нацистами на території України внесли радянські розвідники.

У наші дні військова розвідка України перебуває на новому етапі розвитку. В першу чергу, звичайно ж, це пов'язано з військовими діями на сході країни і з анексією Криму.

А сьогодні, 7 вересня, українські військові розвідники відзначають професійне свято - День воєнної розвідки України. Його встановлено Наказом Міністра оборони України від 1 червня 2007 року "з метою виховання у військовослужбовців патріотизму, вірності військовій присязі і бойовим традиціям, підтримки на високому рівні престижу військової служби в органах військового управління".

Відзначимо, що це свято є не загальнонаціональним, а виключно відомчим.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ