Підтримати нас

Словацькі митці закликали звільнити Олега Сенцова (відео)

Автор статті
24 серпня 2018 11:02
685
Поширити:

Більше 40 відомих кіномитців та культурних діячів Словаччини закликали представників влади своєї країни активно вимагати від Росії звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Вони оприлюднили спільну заяву та зняли відео на підтримку політв’язня, передає uain.press.

У документі закликають Росію терміново без будь-яких умов відпустити Сенцова, оскільки його життя під загрозою. Крім того, Кремль закликали звільнити й інших українців-політв’язнів, особливо тих, хто оголосив голодування та дотримується його протягом тривалого часу.

“Наше мовчання, наша байдужість і потурання репресивному режиму роблять зло”, – йдеться у заяві.

11 травня 2014 року українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому Криму. Його звинуватили в “тероризмі” й “незаконному зберіганні зброї”. У серпні наступного року режисера засудили до 20 років колонії суворого режиму.

У лютому 2016 Олега етапували в Якутію, а звідти у виправну колонію “Білий ведмідь” – місто Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу.

Напередодні чемпіонату світу з футболу, 14 травня, Сенцов оголосив голодування, щоб підкреслити “досягнення” Росії в галузі прав людини. Політв’язень вимагає від Кремля звільнити всіх громадян України, яких у РФ засудили до тюремних термінів за сфабрикованими справами.

За час голодування кримчанин втратив більше 17 кілограмів ваги. На 26-й день в Олега сталася криза. Його відвезли до лікарні за межами колонії. Попри це політв’язень заявив, що припиняти голодування не збирається. На 40-й день голодування в режисера почали відмовляти рецептори.

8 серпня сестра українського політв’язня Олега Сенцова Наталія Каплан заявила про те, що її брат перебуває в поганому фізичному стані і “кінець близький”.

Правозахисниця Зоя Свєтова тиждень тому відвідала Олега у колонії та розповіла, що той “сильно схуд”, йому було важко говорити та “він періодично закривав очі, бо дуже  втомився”.

Олег Сенцов голодує уже 103 дня.

Звільнити Сенцова закликають політики та культурні діячі у всьому світі. Так, це питання з президентом РФ Володимиром Путіним обговорювали президент Франції Еммануель Макрон та канцлер ФРН Ангела Меркель. Крім того, в Організації Об’єднаних Націй закликали російську владу негайно звільнити Сенцова. Таку ж позицію висловили і у США. Однак питання звільнення Олега досі не вирішене.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ