Підтримати нас

Слідство з обвинувальним ухилом: як розвивається справа щодо вбивства браконьєра лісівником

Автор статті
25 квітня 2020 08:00
881
Поширити:

Минулої п'ятниці, 17 квітня, суддя Херсонського міського суду Оксана Черниш скасувала підозру у вчиненні злочину за статтею 118 Кримінального кодексу лісівнику Великокопанівського лісництва Віталію Григор’єву, який випадково вбив браконьєра.

Віталій Григор’єв став відомим усій Україні на початку 2020 року. Ввечері, 10 січня, під час рейду з охорони лісу, він помітив чотирьох браконьєрів, що випилювали дерева. Віталій намагався не дати порушникам втекти, та один з них заскочив у автомобіль і поїхав просто на лісівника. Після трьох попереджувальних пострілів вгору Григор’єв вистрілив по двигуну машини, намагаючись її зупинити, але куля випадково влучила у водія. Той помер на місці. За слідство взялося Державне бюро розслідувань під керівництвом прокурора обласної прокуратури Володимира Коломійця. А вже через три місяці слідча суддя Херсонського міського суду Оксана Черниш скасувала повідомлення про підозру через її суперечливий зміст. Що це означає, як сьогодні розвиваються події навколо слідства, чи є шанс на виправдувальний вирок та чи продовжують браконьєри пиляти херсонські сосни — дізнавалась онлайн-газета «Вгору».

Поле битви — суд

Скасування повідомлення про підозру — це лише перший, але абсолютно виправданий крок захисту, розповідає адвокатка Григор'єва, Марина Єлисєєва. Кримінальна справа ще не закрита, але з таким «обґрунтуванням», яке виклали у підозрі, слідство не мало перспектив:

"Зміст підозри абсолютно нелогічний, — пояснює Марина Єлисєєва. — Слідство інкримінує Віталію скоєння злочину за статтею 118 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони, а також у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця». Але він не міг одночасно захищати своє життя і переслідувати браконьєрів, це навіть уявити складно! А обвинувачення все одно так повністю і виклало у підозрі всю статтю".

Наразі адвокатка, разом з колегами з адвокатського об’єднання «Міллер і партнери», домагається об’єктивного слідства. За словами Єлисєєвої, захисту Віталія доводиться постійно подавати скарги та клопотання на незрозумілі дії слідчих. Наприклад, адвокатам відмовляють у проведенні судово-медичної експертизи або експерименту за участі трасолога та баліста:

"Замість експерименту з манекеном та визначенням траєкторії польоту кулі провели звичайну експертизу, — обурюється Єлисєєва. — Мало того, при проведенні експертизи слідство ставило такі питання, відповіді на які, скажімо, не стільки викривають Віталія, скільки не з'ясовують об'єктивної істини. Ми подали скаргу на відмову в проведенні експерименту.  Ще, з якогось дива, нам відмовили у проведенні судмедекспертизи. Ми теж подали клопотання і нам його ухвалили. Загалом дані по справі були зібрані слідством виключно з обвинувальним ухилом".

На фото прокурор Володимир Коломієць. Автор фото Дмитро Багненко.

Онлайн-газета «Вгору» намагалась взяти коментар у слідчого Державного бюро розслідувань Артема Єрмака, який займається цією справою, але роз’яснити власні дії представник обвинувачення відмовився.

В результаті позиція прокуратури та ДБР добре зрозуміла, резюмує Марина Єлисєєва — так-сяк провести слідство й передати його до суду. Нехай там уже захист б’ється, доводячи, що підсудний не винуватий. Тому рішення слідчого судді про скасування повідомлення про підозру до розгляду справи по суті, стало для слідства повною несподіванкою. Але апеляцію подали, ділиться представниця захисту:

"Так вони завжди подають, це не дивно, — знизує плечима Марина Єлисєєва. — Нічого не змінилося у системі досудового розслідування, у підходах. Наприклад, коли вони намагаються «обводити навколо пальця» захист на певних етапах, ухиляючись від спільних постановок питань експертам. Розповідають, що ми готові проводити слідчі дії, а потім відмовляються тому, що не вважають за потрібне це робити. Вказують у підозрі взаємовиключні обставини… Усе, як завжди, не хочуть брати на себе відповідальність, передаючи справу до суду, замість того, щоб закрити кримінальне провадження, визнати власні помилки і попрацювати над ними. Звісно, нікого це не зупинить — схожих ситуацій, які завершилися на нашу користь, у мене з партнерами було чимало".

Поле битви — ліс

А поки в Херсоні триває запекла юридична боротьба, у Виноградівському лісництві, де сталася трагічна подія, вже декілька місяців не чули звуку пили браконьєрів. Але радіти рано — «чорні лісоруби» просто передислокувалися в сусідні райони:

"Ті, хто тут пиляв, просто «пірнули» у Гладківське лісництво, — ділиться спостереженнями Віталій Григор’єв. — У дровах наразі нема потреби, а ось у стовпах для побудови теплиць або, як тут кажуть, «балаганів», потреба є цілий рік. Але, навіть не дивлячись на результат у моїй справі, впевнено скажу — браконьєри знову почнуть тут пиляти ближче до зими. Вони ж десятиріччями тут гарно жили, налагоджували процеси. Це система, яку нам ще треба побороти".

Віталій Григор’єв на місці події 12 січня 2020 року. Фото з архіву «Вгору»

Нагадаємо, торік онлайн-газета «Вгору» писала про нелегальну вирубку деревини в Голопристанському лісомисливському господарстві. Лише за офіційними даними, сума збитків від чорних лісорубів в період 2015-2019 років по цьому ЛМГ сягнула 330 мільйонів гривень. Браконьєри, не приховуючись, випилювали (та продовжують це робити) сотні сосен, висаджених 60 років тому для стримання наступу пісків на навколишні населені пункти. Переважна більшість деревини використовується  для опалення теплиць.

Покарання ж за нелегальну вирубку лісу майже немає. З 2017 року лише в  Голопристанському районі було відкрито 207 кримінальних проваджень щодо незаконної вирубки лісу, з яких закриті 140, а до суду дійшли лише чотири. Штрафи за трьома з чотирьох справ — по 850 гривень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ