Підтримати нас

Сирени, система оповіщення та укриття для населення: як Херсон готується до можливого вторгнення

Автор статті
18 лютого 2022 15:00
10,159
Поширити:

Хоча в Україні вже майже вісім років триває війна, система захисту населення від надзвичайних ситуацій далека від ідеальної. Взяти хоча б ті ж бомбосховища. Усі вони споруджені ще  у радянські часи. Частина з них ще може використовуватись, проте багато вже не підлягають відновленню. Цивільному населенню залишається ховатись у підвалах власних будинків. Але і тут проблема. Чимало з них  підтоплені, а на відновлення потрібні великі кошти. Єдине, що справно працює, за словами представників влади, так це сирени та система оповіщення. Ми вирішили дослідити тему детальніше. Результати - у  статті.

З приводу загрози вторгнення з боку Росії в українців різні думки і настрої. Хтось уже піддався паніці, поспішив залишити Батьківщину, як то деякі олігархи та депутати, хтось побіг до супермаркетів, намагаючись закупити якомога більше  провізії, а хтось просто не вірить чуткам і залякуванням. Що б там не було, а попри напружену ситуацію люди не втрачають почуття гумору та активно розповсюджують жарти у соцмережах на тему “вторгнення”.

Тим часом саме вторгнення досі не відбулося. Чи привід це для заспокоєння? Можливо. Проте, про всяк випадок, усім нам варто бути готовими до будь-якого розвитку подій. Тим більше це стосується Херсонщини, яка межує з окупованими територіями Криму.

Ми вирішили з'ясувати, яка ситуація з оповіщенням населення, укриттями та планами евакуації цивільного населення в обласному центрі. Першочергово звернулися до головного спеціаліста відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради Олега Головатого.

Сучасна система оповіщення готова до роботи

Щодо першого аспекту, він розповів, що в Херсонській міській територіальній громаді створена сучасна автоматизована система централізованого оповіщення:

Ця система складається з сучасних сигнально-гучномовних пристроїв, розташованих на території обласного центру. Вона вмикається за допомогою пульту управління у відділі з питань цивільного захисту. Також оповіщення населення може проводитись шляхом передачі сигналів та інформації в ефірі місцевої радіостанції, тобто в Херсонської філії Суспільного мовника, на хвилі 100.6 fm. У разі загрози сигнал радіоканалу перериватимуть і транслюватимуть інформацію цивільного захисту.

Фото: Суспільне Херсон

За словами Олега Головатого, сирени також є і вони готові до роботи. Через них подаватимуть сигнал “Увага всім!”:

Почувши такий сигнал, населення має увімкнути радіоприймачі та канали телевізійного мовлення і прослухати інформацію, що саме сталося або може статися, яка небезпека загрожує.

За спеціалізовані та найпростіші укриття відповідають виключно суб'єкти господарювання

А от зі сховищами для населення ситуація не така оптимістична. Вони, звичайно, є. Інше питання, у якому стані? Свою відповідь щодо цього головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту розпочав з того, що на території Херсонської міської територіальної громади діють два види укриттів: спеціалізовані, тобто ті, які були збудовані ще у радянські часи спеціально на випадок війни чи інших надзвичайних ситуацій, а також найпростіші, а саме, звичайні підвали та цокольні приміщення у багатоквартирних будинках:

На території міської територіальної громади, до якої крім Херсона входять прилеглі населені пункти, розташовані 138 спеціалізованих сховищ і одне протирадіаційне укриття у селі Садове в приміщенні місцевого дитячого садка.

Стосовно найпростіших укриттів, то їх   обстежено, складено відповідні акти, згідно з нормативними документами, які регламентують цей процес. Таких у підвальних приміщеннях багатоквартирних житлових будинків на сьогодні визначено 238. Їх взято на облік. Там мають бути створені мінімальні умови для забезпечення життєдіяльності. Зокрема вентиляція, світло, місткості з водою, якісь примітивні нари, настили, аби в цих приміщеннях тимчасово могли перебувати люди.

Спеціалізовані сховища сьогодні є лише на територіях підприємств та призначені виключно для працівників, доступ туди обмежений. Цивільне населення за небезпеки має ховатися у найпростіших укриттях. Тож потурбуватися про їх підготовку слід заздалегідь. Щодо відповідальності за підготовку, то її в обох випадках несуть суб'єкти господарювання. Щодо спеціалізованих - адміністрації підприємств, установ та організацій, а щодо найпростіших - голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків:

Населенню потрібно розуміти, що для того, аби привести у належний технічний стан найпростіші укриття, потрібно вимагати від голів ОСББ вжиття відповідних заходів: організаційних, фінансового характеру, - продовжує Олег Головатий. - Позитивним прикладом такої підготовки є ОСББ на Житлоселищі, по вулиці Луговій. Щоб утримувати найпростіше укриття в будинку, вони заклали у складову тарифу відповідний відсоток.

Але підвальні приміщення, які можуть бути використані для укриття населення, є, на жаль, не у кожному будинку. Причина в особливостях проєктування багатоповерхівок, або ж непридатності підвалів до експлуатації. Тож мешканцям таких споруд доведеться самим потурбуватися про свою безпеку. Скажімо, їм можна було б скористатися спеціалізованими укриттями, але не для підприємств, а для цивільного населення. У радянські часи такі об'єкти будували просто на території міста. Та наразі сховатися в них навряд чи вийде. 

Олег Головатий прокоментував ситуацію так:

Щодо спеціалізованих бомбосховищ радянських часів, які будувалися на території міста для цивільного населення, то вони не можуть стовідсотково забезпечити укриття населення громади. Це проблема не лише Херсона, але й усіх країн пострадянського простору. Проте з часом може бути збільшений фонд найпростіших укриттів у разі спорудження новобудов. Наприклад у новому будинку на вулиці Молодіжній, 1а підвальне приміщення цілком може бути використане для укриття людей.

То що ж таки робити зі старими? Можливо, їх можна було б відремонтувати, адаптувати до сучасних умов? Але ці питання спеціаліст відділу цивільного захисту міськради залишив без відповіді. 

Та й далеко не всі підприємства мають спеціалізовані сховища. За словами Олега Головатого, деякі з них з часом зазнали підтоплення грунтовими водами. Можливості їх використовувати немає. Але є й приємна новина, чимало підприємств дійсно турбуються про своїх працівників та за всіма вимогами обладнують сховища. Серед таких прикладів представник міськради наводить Херсонський водоканал. 

Деякі керівники, які орендують виробничі потужності, з власної ініціативи приводять до ладу наявні на території старі бомбосховища. Один з таких випадків виявили учасники Медіашколи Вгору. Керівництво Виробничого підприємства “Корабел”, розташованого на території колишнього Херсонського суднобудівного заводу, а нині ТОВ “Смарт Мерітайм Груп”, звернулося до власника з ініціативою привести до ладу захаращене укриття:

Це бомбосховище колись мало другорядне значення для великого підприємства, - розповідає радник генерального директора ТОВ “Смарт Мерітайм Груп” Сергій Черевко. - Це державна власність, яка була на балансовому обліку ХСЗ, який уже багато років у стадії ліквідації. Керівник виробничого підприємства “Корабел” сказав, що зараз так мають діяти всі відповідальні керівники, турбуючись про своїх підлеглих. Це дійсно ініціатива орендарів, які не зобов'язані були вкладати власні кошти у таке оснащення. Вони вже розпочали роботу. За два-три дні планують зробити там прибирання, встановити лави для сидіння, зробити невеликі запаси води, аптечок, ліхтарів та інших предметів першої необхідності. Сховище розраховане не менш ніж на 200 осіб.

Мапа укритів у Херсоні - за посиланням: https://goo.gl/maps/Y9opSBpKQ2RuAP3V6

Школи та дитсадки передбачили будь-який розвиток подій 

Здебільшого, належним чином обладнані укриття і в школах Херсонської міської територіальної громади. Як розповіла головний спеціаліст Управління освіти Херсонської міської ради Тетяна Кошелюк, на території Херсона найпростіші укриття мають 70 закладів освіти. З них 27 шкіл, 35 дитячих садків та 8 позашкільних закладів:

На сьогодні укриття приведені у належний санітарний стан, на дверях кожного вказано, де знаходяться ключі, приміщення обладнано стільцями, лампами, ємностями з водою та медикаментами для надання першої долікарської допомоги. Також приведено у відповідність систему електропостачання, лампи закриті плафонами. У більшості закладів наявні ліхтарики, на випадок припинення електропостачання. Вентиляція переважно природна. Також є первинні засоби пожежогасіння, а саме вогнегасники.

Школи Херсонської міської територіальної громади здебільшого готові до надзвичайних ситуацій. Фото: Управління освіти Херсонської міської ради

Проте такі укриття мають не всі навчальні заклади. Тому зараз відповідальні особи працюють над визначенням найближчих сховищ поблизу навчальних закладів, де учні та вчителі могли б пересидіти у разі небезпеки. 

Крім того, за словами Тетяни Кошелюк, перед тим, як діти пішли на дистанційне навчання, у кожному закладі були проведені відпрацювання планів евакуації на випадок надзвичайної ситуації, проведено позапланові інструктажі з дітьми та працівниками. 

Фото: Управління освіти Херсонської міської ради

Як бачимо, ситуація з підготовкою Херсонської територіальної громади до надзвичайних ситуацій не найгірша, але багато проблем залишаються невирішеними. Наприклад, ті ж занедбані спеціалізовані сховища для цивільного населення, підтоплені чи захаращені найпростіші укриття у житловому фонді, які люди просто не в змозі відновити власним коштом. Вирішення цих питань багато в чому залежить від взаємодії та взаєморозуміння між органами влади і громадянами, організованих та злагоджених спільних дій. Як далі розвиватиметься ситуація щодо підготовки міста й області до зовнішніх загроз, ми інформуватимемо у наших наступних матеріалах.

Головне фото Вікторії Грицай

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ