Підтримати нас

Шукали козацькі артефакти, знайшли скіфське поховання

Автор статті
06 вересня 2020 06:00
808
Поширити:

Стародавнє скіфське поховання знайшли учасники археологічної експедиції Національного заповідника «Хортиця» на Херсонщині.

В околицях села Республіканець Бериславського району вони виявили кам’яну кладку. Від початку розкопок вчені здогадувалися, що під кількома шарами каміння є стародавнє поховання. На це вказували попередні знахідки.

«Були знайдені амфора хіоського типу, яка датується ІV століттям до н.е., намистинки, металеві знаряддя. За поховальною конструкцією та супровідним інвентарем можна зробити висновок, що це скіфське поховання. У катакомбі була, скоріш за все, скіф’янка», – повідомив науковий співробітник Національного заповідника «Хортиця», керівник археологічної експедиції Анатолій Волков.

Археологи досліджували територію пам’ятки історії, де розташовувалась Кам’янська Січ. У козацькому передмісті виявлені керамічні речі: уламки горщиків та піал, а також цвяхи і скоби. Всі ці знахідки датуються початком XVІІІ століття, тобто часом існування на цьому місці адміністративного та військового центру Війська Запорозького Низового. Але, як виявилося, на цьому місті можна знайти ще більш цікаві артефакти.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ