Підтримати нас

Що відбувається на економічному фронті

Автор статті
28 лютого 2022 18:18
873
Поширити:

Поговоримо про економіку. Це важливо. І не про економіку України. Путін завдав удару по ній. Але про економіку ми подумаємо завтра. Нині головне утримати країну. А потім до нас зайде дуже багато грошей. План Маршала для України зараз більш ніж очевидний. Безпрецедентна підтримка, яку ми отримуємо, це вже факт. Питання — чому її не було раніше?

Чому раніше ніхто й не говорив про такі санкції проти Росії? Дуже просто: у нас не вірили. США та ЄС страждали від афганського синдрому і думали, що армія України розбіжиться після перших ударів. Слабких ніхто підтримувати не хоче. А ось сильних готові підтримувати. І героїчний опір усієї української нації, існування якої заперечує Путін у своєму месіанському поході за об'єднання розділеного народу, змусило Захід запроваджувати санкції.

Яка проблема зараз із санкціями? Складно вигадати, що вимагати ще. Тому що Захід скинув на економіку Росії безліч ядерних бомб. І тепер їх залишилося доопрацьовувати терпугом.

Насамперед можна відзначити санкції проти Центрального банку. Більшість резервів, основної сили економіки Росії, заморожено. У них залишилася частина в юанях і золото, яке можна продати комусь лише за юані. Саме ця санкція дозволяє говорити про те, що у влади Росії будуть обмежені можливості порятунку економіки від іншої санкції — відключення від SWIFT.

У це теж важко було повірити, але відключення відбулося. На жаль, не повне. Ми поки що не знаємо, які саме банки відключені. І розуміємо, що такий формат відключення був пролобійований Німеччиною, яка залишає собі можливість купувати в короткостроковій перспективі нафту та газ. У довгостроковій — ухвалено рішення про повну відмову від російських енергоресурсів. Але для цього ще не готова інфраструктура, здатна забезпечити приймання достатніх обсягів зрідженого газу з Катару та США.

Саме валютний виторг від продажу енергоресурсів дозволяє зараз російському Центробанку стримувати кризу. Експортерів зобов’язали продавати 80% виторгу, облікову ставку піднято до 20%. Але це саме стримування кризи. Вона неминуча. Фінансова й економічна ізоляція в глобалізованій економіці дуже дорого коштує. І цього року в Росії точно спочатку впаде курс, потім зростуть ціни, потім упадуть доходи росіян, а багато хто просто втратять роботу.

Що далі? Залежить від ступеня безумства Путіна. Але економічно для Росії точно немає назад дороги. І кожен росіянин заплатить за роки мовчання та компромісів із совістю. І біда тільки в тому, що вони змушують і нас платити за свої помилки. Платити найдорожчу ціну.

Сергій Фурса

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ