Підтримати нас

Що приготувати з гарбуза або ТОП-7 цікавих страв на вихідні

Автор статті
28 листопада 2020 09:00
1,400
Поширити:

На початку листопада мій чоловік приніс додому величезний гарбуз. У них на роботі святкували Хелловін, а потім  увесь їстивний декор дозволили забрати команді. Нашій сім’ї дістався, мабуть, найбільший гарбуз, вагою понад 7 кілограмів. Роздати всю смакоту родичам не вдалося, тому я вирішила прийняти цей виклик і приготувати її.

У пошуках рецептів я дізналась, що гарбуз - це надзвичайно корисний продукт,  з нього можна готувати практично все: сніданки, закуску, супи, гарячі страви, десерти та навіть напої. Отже, ділюсь з вами найсмачнішими перевіреними рецептами.

1. Солодка рисова каша з гарбузом за бабусиним рецептом

Інгредієнти:

- 400 г гарбуза

- 500 мл молока

- 150 г рису

- 2 ст. л. вершкового масла

- цукор за смаком

- ванільний цукор, кориця, родзинки за бажанням

Готуємо:

Гарбуз нарізати дрібними шматочками або натерти на тертці та змішати з добре промитою крупою у каструлі. Залити інгредієнти молоком і додати цукор. Рідина повинна бути вище рису з гарбузом на пару сантиметрів. Варити приблизно 15 хвилин,  постійно помішуючи. У кінці можна додати ванільний цукор, корицю або попередньо замочені у гарячій воді родзинки.

Така каша дуже корисна і чудово смакує на сніданок. До речі, гарбузова каша на молоці — це традиційна страва української кухні, яку готували наші бабусі. 

2. Крем суп із гарбуза

Інгредієнти:

Гарбуз - 800 г

Картопля - 2-3 шт.

Морква - 1-2 шт.

Цибуля - 1 шт.

Часник - 1-2 зубчика

Вершки (жирність 20%) - 100 мл

Вода - 400 мл

Сіль, перець, паприка - за смаком

Готуємо:

З усіх рецептів я обрала найпростіший та найшвидший. Гарбуз, картоплю, моркву, цибулю - нарізати дрібними кубиками. Висипати всі овочі у каструлю та залити водою. Варити на середньому вогні 15 після закипання. Додати часник. Готовий суп збити блендером до стану пюре, додати вершки, та спеції за смаком. Можна прикрасити сухарями, гарбузовим насінням або зеленню на ваш вибір.

Виходить дуже ситний та смачний обід.

3. Печеня з куркою, овочами та гарбузом

Інгредієнти:

- Гарбуз - 500 г

- Картопля - 600 г

- Куряче філе - 500 г

- Цибуля - 1 шт.

- Морква - 1 шт.

- Олія - 1,5 ст. л.

- Часник - 2 зубчики

- Сіль, перець, коріандр, базилік, кріп, петрушка - за смаком

- Вода

Готуємо:

Моркву нарізати соломкою, цибулю півкільцями, злегка обсмажити на олії. Філе порізати брусочками, обсмажувати на пательні на слабкому вогні 10 хвилин з овочами. Гарбуз та картоплю порізати кубиками, висипати на пательню, посолити, додати спеції. Додати трохи води.  Готувати на вогні нижче середнього. Приблизно через 20-25 хвилин покласти подрібнений часник та зелень. Смачний обід готовий.

4. М’ясо тушковане з гарбузом у соусі теріякі

Інгредієнти:

- Гарбуз - 1 кг

- Свинина - 1 кг

- Синя цибуля - 3 шт.

- Соус теріякі - 150 мл

- Вершки (10%) - 100 мл

- Сіль, перець, часник, розмарин, прованські трави - за смаком

Готуємо:

М’ясо нарізати кубиками та замаринувати на 1-2 години у соусі теріякі. У каструлі для печені (або глибокій пательні) обсмажити нарізану напівкільцями цибулю та додати м’ясо. Додати нарізаний кубиками гарбуз. Можна додати трохи води, якщо гарбуз у вас недостатньо соковитий. Тушкувати, поки гарбуз не розм’якне і не перетвориться на соус. Додати вершки та спеції.

М’ясо у соусі має ніжний смак і пасує до будь-якої каші, макаронів або картоплі.  

5. Кекси з гарбуза

Інгредієнти:

- Гарбуз - 250 г

- Олія - ¼ склянки

- Яйце - 1 шт.

- Мука - 1 стакан

- Крохмаль - 2 ст. л.

- Сода - ½ ч.л.

- Розпушувач -½ ч.л.

- Кориця, імбир, мускатний горіх - дрібка

- Сіль - за смаком

Готуємо:

Гарбуз порізати на дрібні шматки та запекти у духовці до м’якого стану (або просто відварити, теж смачно). Готовий гарбуз подрібнити за допомогою блендеру в пюре. Додати цукор, масло, яйце. Суміш ще раз збити у блендері. Додати спеції, розпушувач, соду, сіль та муку і перемішати. Тісто розподілити у формочках для кексів. Заповнювати на ⅔ форми. Випікати 40 хвилин при температурі 200 градусів.

Стане чудовим доповненням вашої кава паузи.

6. Американський пиріг з гарбуза

Інгредієнти:

 - Гарбуз - 900 г

 - Мука - 400 г

 - Вершкове масло - 250 г

 - Яйця - 3 шт

 - Цукор - 200 г

 - Вершки (30%) - 200 мл

 - Кориця, ванільний цукор, сіль - за смаком

Готуємо:

Борошно перетерти між долонь з м'яким маслом, щоб суміш нагадувала хлібні крихти, потім додати злегка збите 1 яйце і замісити тісто. Скатати його в кулю, загорнути в плівку і відправити в холодильник на 30-50 хвилин.

Гарбуз нарізати кубикам, покласти в каструлю, додати трохи води і тушкувати до м'якості і повного випаровування рідини. Блендером подрібнити м'якоть в однорідну масу. 

Розкатати тісто і застелити їм круглу низьку форму діаметром близько 30 см. Випікати протягом 15 хвилин при 180 градусах. 

Викласти гарбузове пюре в глибоку миску, збити з двома яйцями, цукром, вершками, прянощами і сіллю. Вилити суміш у форму з запеченим тістом. Випікати пиріг 50-55 хвилин при 180 градусах.

Для моєї родини цей пиріг став справжнім відкриттям і революцією смаку. Уже готували двічі і вам рекомендую спробувати.

7. Гарбузовий фреш

Інгредієнти:

- 500 г гарбуза

- 100 г цукру

- 1 лимон (за бажанням)

Готуємо:

Пропустити через соковидавлювач. Якщо соковидавлювач немає, можна просто натерти гарбуз на дрібній тертці, потім віджати крізь марлю. Складно, але можливо - перевірено. Додати цукор і сік лимона за бажанням. Можна також робити мікс і додавати свіжовичавлений сік яблук і моркви.

Такий напій дуже корисний і стане натуральним енергетиком зранку.

Смачного!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ