Підтримати нас

Що не так з Великим гербом?

Автор статті
30 листопада 2020 13:42
1,108
Поширити:

Минулого тижня однією з найрезонансніших новин в Україні було визначення переможця в конкурсі ескізів Великого державного герба.

 Малюнок буквально підірвав медіа, блогосферу і соцмережі, викликавши бурхливу і неоднозначну реакцію: від незліченних "фотожаб" (смішних і не дуже) до гнівних публіцистичних випадів - у тому числі і з боку відомих особистостей. В цілому, ескіз-переможець був нещадно розкритикований: його автору дісталося і за "архангела в шкарпетках", і за "лева з манікюром", і за ще більш пікантну подробицю в зображенні все того ж лева... 

Зараз, через тиждень, пристрасті вже трохи вщухли, і ми звернулися за коментарями до експерта - херсонського історика, краєзнавця, геральдиста Олекси Паталаха.

"У мене лише одне важливе зауваження до цього ескізу, - констатує Олекса. - Вважаю, значно доречніше було б поміняти місцями дві фігури: козака визначити щитотримачем, а архангела Михайла помістити на хоругву. В іншому - і стилістично, і з точки зору геральдичної науки, - герб створений грамотно. Усі нарікання щодо "шкарпеток" в архангела і "манікюру" у лева виглядають безглуздими, адже досить звернути увагу на незліченну кількість гербів різних країн епохи пізнього середньовіччя, щоб переконатися: там подібні фігури зображувалися так же само. Наприклад, що стосується "манікюру", то маємо справу з так званими "червленими кігтями" - дуже поширена в геральдиці деталь для зображення тварини. Багато людей також нарікали, що у архангела, мовляв, якийсь кривий клинок меча, який начебто якось “штучно” звивається. Знову ж таки - це цілком нормальна деталь на щиті, так звана "вогняна десниця" (тобто, права рука, в якій замість звичайного меча - меч з клинком у вигляді палаючого язика вогню)".

Відзначимо,  підсумки конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного Герба України підбило Державне агентство з питань мистецтв і художньої освіти.

Кращою визнали роботу Олексія Кохана, який також є співавтором Малого герба.

"Ескіз-переможець містить обов'язкові елементи для великого Державного Герба, а саме: герб Війська Запорізького, воїна-козака, лицаря з мушкетом і Знака Княжої Держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб", - зазначив міністр культури Олександр Ткаченко.

Конкурс проводився за рішенням уряду після доручення Верховної Ради. Організаторами виступили міністр культури і міністр юстиції.

При цьому кращий ескіз обирало журі, до якого входили фахівці з геральдики, історії, юриспруденції та мистецтвознавства. Очолював журі Андрій Гречило, який так само, як і переможець конкурсу, є співавтором Малого герба України.

До слова, ескіз-переможець уже брав участь у подібному конкурсі: було це ще в 1997 році.

Усього в нинішньому конкурсі брали участь 112 робіт-претендентів.

Для затвердження ескізу Великого герба Міністерство юстиції має розробити проєкт закону, а Верховна Рада - цей законопроєкт прийняти.

Конституція передбачає, що документ треба прийняти обов'язково не менше, ніж двома третинами голосів депутатів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ