Підтримати нас

Шкіра чи ні

Автор статті
07 лютого 2008 19:14
574
Поширити:

Сьогодні на ринку розмаїття взуття, дублянок, сумок – від дермантину до натуральної шкіри. При цьому продавці часто намагаються видати шкірозамінник за натуральну сировину. Тоді, повіривши на слово і заплативши чималі гроші в надії, що річ слугуватиме довго, через деякий час помічаємо різного роду дефекти.

У Києві відбувся семінар “Якість шкіряних виробів”, на який запросили газету “Вгору” .
Щоб не стати ошуканим, завідуюча лабораторією “Укрметртестстандарту” Наталія Попова радить пам’ятати кілька порад при виборі шкіряних речей.

Купуємо дублянку
Перш за все, огляньте її лицьову сторону. Різні подряпини, сольові чи жирові плями неприпустимі. Ворс має бути рівномірним по всій поверхні . Зробіть легкий рух рукою по поверхні дублянки, і якщо на ній після цього помітні смуги, це означає, що дублянка високоякісна. Всі деталі її мають бути прошиті по всій довжині рівно і без зморшок, а хутро не повинно попадати у шов. Правильно пошита річ не сковує рухів. Тому аби перевірити правильність крою, підніміть одну руку – у хорошої дублянки друге плече має залишатися на місці, а не зсунутися. Обов’язково треба перевіряти маркування. Ідеальний варіант, якщо наявний іменний сертифікат якості иробника. Сертифікат дає гарантію, що після хімчистки дублянка не втратить форми і збереже колір.

Купуємо сумку
Якщо ви знайшли тканинну основу або одиничні нитки, що стирчать, то перед вами недорогий шкіряний замінник. Перевіряючи надійність ручок, не соромтеся – з силою потягніть за них. У фірмових сумках ручки кріпляться не прямо до сумки, а через кільце, що тримає ручку. Воно не повинно бути занадто великим, а ремінець – тоненьким. Уважно огляньте всі шви. Коли стрічка буде цілою, то сумка слугуватиме довго та не порветься.

Купуємо взуття
Багато споживачів мали мороку з дефектами взуття: переломом підошви, осипанням покриття, низькою якістю матеріалів набійки. Тому варто пам’ятати деякі рекомендації. На взутті не повинно бути плям, зморшок, зборок, дефектів швів. Напівпари мають співпадати за розміром, повнотою, кольором та якістю матеріалу. Ретельно промацайте внутрішню поверхню черевика і впевніться, що усередині нема розривів, зборок, виступаючих частин. Натискаючи пальцями на носову частину взуття, перевіряють її пружність. На носках при натисканні не повинно бути вм’ятин. В п’ятковій частині не має бути зморшок і зборок, задник не повинен нависати над підбором, не повинно бути щілин між підбором і підошвою.

Щоб річ служила довго
Щоб шкіряний одяг зберігався довго, необхідно дотримуватися правил догляду та чистки. Нові речі із шкіри мають специфічний запах. Якщо він заважає, то позбудьтеся його за допомогою молотої кави. На речі, крім світлих, посипте каву та залиште на добу. Не варто зберігати шкіряний одяг в поліетиленових мішках, оскільки він має дихати. Краще розвісити його на вішалках у прохолодній темній шафі. Всі шкіряні вироби мають тонкий захисний шар, і тому їх треба чистити якомога рідше. Перед тим, як вперше одягнути шкіряну обновку, бажано обробити її спеціальним засобом для догляду. Він захистить від вологи та бруду. А якщо пляма все-таки з’явиться, то її буде легше відчистити. Наприклад, сліди від кулькової ручки усуваються за допомогою липкої стрічки. Її треба наклеїти на пляму, щільно притиснути і натягнути.
Ні в якому разі не можна застосовувати для чистки виробів із шкіри бензин, ацетон та інші розчинники.

Якщо купили брак
Дефекти шкіри проявляються протягом перших двох тижнів. Погана шкіра може дати тріщини, а на куточках злізти фарба. За словами Наталії Попової, обмін бракованої продукції можливий тільки тоді, коли буде доведено дефект виробу. Тому треба зробити експертизу в “Укрметртестстандарті”, яка коштує 216 гривень і триватиме близько 10 днів. Наталія Володимирівна повідомила, що для виготовлення виробів із шкіри існує близько 150-160 стандартів і технічних вимог. Наприклад, повинна бути назва виробу, його торговий знак, торгова марка, дата виготовлення. Але не завжди “фірма залишає свій слід”. У 80 відсотках продукції, яка проходить експертизу, немає такого маркування. Тож купуючи таке взуття чи одяг, гарантію ви не отримаєте.
Скільки ж триває гарантія на шкіряну річ? Це вказано в постанові Кабм від 19 березня 1994 р. № 172 “Про реалізацію окремих положень Закону України “Про захист прав споживачів”. Гарантія на взуття становить 50 днів з дня купівлі (якщо підошва із шкіри), 45 днів, коли підошва гумова, із поліуретану – 70 днів. Для шкіргалантерейних виробів – чоловічих, жіночих сумок – 50 днів, гаманців, футлярів на мобільні телефони – 30 днів. Для шкіряних рукавиць та рукавичок – 40 днів. Гарантійний термін для одягу із шкіри – від 6 місяців до 10 років. При цьому гарантія діє тільки під час правильної експлуатації виробу.

Новини

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ