Підтримати нас

«Шерифів» від центрів зайнятості на Херсонщині стало менше

Автор статті
10 липня 2020 13:20
817
Поширити:

З початку цього року на Херсонщині «шерифами» від обласного Центру зайнятості працювало лише 19 людей. З 18 квітня проєкт взагалі призупинено. Хоча на початку року планувалося залучити до цих видів громадських робіт щонайменше 119 безробітних. 

Про це повідомила заступниця начальника відділу організації надання послуг роботодавцям обласного ЦЗ Людмила Льошенко.

Нагадаємо, саме Херсонський обласний центр зайнятості ще у 2011 році започаткував у країні проєкт «Шерифи». Це окремий вид громадських робіт, на які запрошують безробітних місцевих жителів і залучають їх до охорони правопорядку в своєму селі або місті. Офіційною мовою учасник проєкту визначається як: «інструктор з інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку» або коротше - «так званий «шериф». У 2015 році профільне Міністерство рекомендувало розповсюдити таку практику по всій країні.

У проєкті є свої «мінуси», але «плюсів» набагато більше.

Серед «мінусів», зокрема, те, що «шерифи», як і всі інші учасники громадських робіт від центрів зайнятості, можуть працювати усього до шести місяців (сумарно протягом року не більше 180 календарних днів).

Серед «бонусів» - громади з мінімальними витратами отримують собі людину, яка займається профілактикою злочинів (бо ці роботи частково фінансуються з місцевого бюджету, а частково – з Фонду ЦЗ). Крім того, «шериф»  отримує не лише виплати з безробіття, а й ще зарплатню, та освоюється з новою роботою і новими завданнями. А тим часом його земляки придивляються до нього - справляється чи ні. Таке ось обопільне стажування виходить.

Упродовж 2011-2019 років на Херсонщині інструкторами з охорони правопорядку від Центру зайнятості працювало понад 1700 безробітних.

І дуже багато «шерифів» після такого стажування отримали постійне місце роботи у своїх громадах. Наприклад, як «Чорна Дуся» з Музиківки (Євдокія Амелькіна), чи Володимир Рудковський (один з головних героїв відомого документального фільму  Ukrainian Sheriffs Романа Бондарчука) зі Старої Збур’ївки. А Євген Данін зі Скадовська так себе зарекомендував, що поліція його до себе переманила.

Як повідомляє ХО ЦЗ, торік демобілізований учасник АТО Микола Петрелі, який працював «шерифом» у своєму селі Ювілейне Олешківського району, теж отримав роботу.

Микола Петрелі

Щоправда, при сільраді не було таких вакансій, тож його оформили водієм:

«Роль «шерифа» імпонувала Миколі: допомога рідному селу, спілкування з мешканцями про дотримання громадського порядку, розуміння «я потрібен». Після закінчення терміну громадських робіт знайшовся і варіант працевлаштування водієм до Ювілейної сільської ради. Сьогодні Микола Петрелі продовжує працювати у сільській раді. Керівники працівником дуже задоволені, і не дивно, адже це відповідальна людина, яка вміє не тільки Батьківщину захищати, але й гарно працювати на мирній землі», повідомляє сайт Центру зайнятості.

Карантинні корективи

У січні-квітні 2020 р. на Херсонщині мали статус безробітного 25,8 тис. жителів області. У порівнянні з таким же періодом минулого року кількість шукачів роботи збільшилася на 1671 особу.

Але кількість «шерифів» - зменшилася. Як пояснює заступник начальника відділу організації надання послуг роботодавцям обласного ЦЗ Людмила Льошенко, це пов’язано з карантинними обмеженнями:

“Адже Законом № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» на період дії карантину обмежено видатки. Через те ми не можемо співфінансувати ці види робіт, тобто не можемо взяти на себе такі зобов’язання. І тому поки що, починаючи з 18 квітня, нових договорів із місцевими органами самоврядування не укладаємо”.

Попит на еко-інструкторів більший

Встигло попрацювати на громадських роботах з початку року загалом 272 безробітних. Найбільший попит у громадах Херсонщини – екологічний захист. У цьому напрямку працювало 136 людей, з них – 19 «шерифи» (адже захист насаджень та довкілля, запобігання браконьєрству також входить до їх завдань).

На другому місці – впорядкування меморіалів, 36 осіб.

І супровід інвалідів  зору – 15.

Щодо безпосередньо «шерифів», то найбільш активними у цьому сенсі були Білозерський, Верхньорогачицький, Голопристанський, Нижньосірогозький, Новотроїцький райони (працювало по три особи), а також були шерифи в Новій Каховці та Херсоні.

Більшість з них працювало при сільських та селищних радах.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ