Підтримати нас

Шерифи з Малокаховки, хто вони. ВІДЕО

Автор статті
05 квітня 2021 05:37
1,892
Поширити:

Село розташоване поряд із сосновим бором на лівому березі Каховського водоймища, за 5 км на захід від районного центру і за 2 км від залізничної станції Каховка. Мешкає тут понад  3,5 тисячі людей, багато молоді, у школі 240 учнів, 90 малят до дитячого садочка ходять.

Раніше тут було дуже багато крадіжок, і бійки траплялися. Але тепер село вважається тихим, спокійним, навіть свята проходять без ексцесів. Місцеві кажуть, що то Павлович порядки навів. 

Павлович - це інспектор з охорони громадського порядку села Малокаховка Віталій Павлович Стремській. Він же - беззмінний голова громадського формування "Гриф", заснованого у 2005 році. Власне саме через “Гриф” Віталій Стремській і став інспектором сільради,  керівником місцевого опорного пункту та добровільним помічником дільничного. 

На початку 2000-х вулиці не освітлювалися і були небезпечними. Тому в сільраді вирішили зібрати порядних, непитущих і “міцних” хлопців, та організувати спільне патрулювання. А щоб у них на те були законні повноваження - зареєструвати місцеве формування. Віталій Стремській за радянські часи був активним дружинником, тож одразу погодився доглядати за порядком на волонтерських засадах. Але на перших же, установчих зборах, його одноголосно обрали головою громадського формування. І майже одразу призначили керівником опорного пункту міліції та штатним інспектором сільради з охорони правопорядку. 

Остання значна кримінальна подія трапилася роки три тому. По селу “покотилася” серія крадіжок: невідомі забирали все, що бачили на подвір’ях чи у господарських спорудах, - починаючи з мопедів/велосипедів, закінчуючи алюмінієвими поїлками для худоби. 

“Грифівці” організували разом із правоохоронцями засади на вулицях, прослідкували на машинах за злодіями до Каховки й вийшли на їх склад “здобичі”. І там знайшли майже всі зниклі речі малокаховчан. 

Наразі в селі найбільша проблема - самогоноваріння та пияцтво. Іноді доходить до кумедного. Якось до інспектора звернулася старенька з проханням вплинути на сина, бо той перестав її дослухатися: “загуляв” з порочною жінкою і  почав безмірно пиячити. А тому синові вже - 62 роки! 

Та ще “не перевелися” браконьєри - як рибалки, так і любителі незаконно напиляти дров у сосновому лісі.

Програма «Шерифи для нових громад» — це історії про надзвичайних мешканців Херсонщини, які у своїх громадах дбають про правопорядок. Проєкт команди продакшн «Вгору» та «Шерифи для нових громад» відібрали торік на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ