Підтримати нас

Щоденник лікаря про роботу та сім’ю. Відео

Автор статті
15 вересня 2020 11:00
1,007
Поширити:

З початком карантину всі лікарні України змінили правила прийому та посилили заходи безпеки. Не оминуло це й Олешківську центральну районну лікарню. 

Як нам розповіла директорка КНП “Олешківський центр первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД)” Світлана Сердюкова, ще до того, як МОЗ 25 лютого внесло  коронавірус до списку особливо небезпечних інфекційних хвороб, лікарі закладу пройшли навчання щодо роботи з такими хворобами, розробили маршрут пацієнта.

“Лікарі отримали захисний одяг, дезінфекційні засоби, їх також розмістили по закладу, щоб пацієнти могли обробляти руки, обов'язковий масочний режим. Ми в достатній кількості маємо миючі засоби, спирт. Вхід пацієнтів з підвищеною температурою проходить через окремий долікарняний кабінет”, - розповідає директорка.

В усіх, хто заходить до лікарні, перевіряють температуру. 

З початку пандемії в Олешківському районі захворіло 73 особи, з них - 6 лікарів з Олешківського центра ПМСД.

Сам же сімейний лікар захворів на коронавірус ще на початку квітня. Заразився від колег. На щастя, окрім дружини і доньки, більше ніхто не інфікувався, навіть медсестра, яка працювала з ним. 

“Перші 10 днів симптоми такі, що важко навіть піднятися з ліжка, пройтися. Відчуваєш задишку, неспокій, пульс швидкий, понад 130, потім стало трохи легше. Дитина легко перехворіла, вона, звісно, ще не може сказати про симптоми, але візуально не було помітно: гралася, була активна, їла нормально. У дружини теж доволі легко минулося, а може, вона просто не признавалася,” - сміється лікар.

Про те, як Олешківський центр ПМСД працював на карантині та як лікар перехворів на коронавірус - дивіться у відео:

Весь перебіг хвороби, своє самопочуття, Володимир описав у щоденнику, який оприлюднив у соцмережі. 

“Скоріш за все, через те, що в мене була легка форма, почуваюся чудово. Через 2 тижні після хвороби пробіг 3 км навіть краще, ніж до. Дружина й дитина також добре почуваються”, - каже лікар.

Володимир Шльонський з дружиною та донькою після одужання. Фото з архіву Володимира Шльонського

А ось пані Світлана, яка теж перехворіла, каже, що вже відчуває на собі наслідки хвороби - погіршився імунітет.

“Ми хочемо, щоб наші випадки інфікування визнали професійним захворюванням. Може, нам це не знадобиться, може, це дійсно звичайна вірусна інфекція, але на сьогодні ніхто точно не знає, чим це відгукнеться для нас у майбутньому” - каже директорка.

Директорка Комунального неприбуткового підприємства Олешківський центр первинної медико-санітарної допомоги Світлана Сердюкова. Фото з архіву "Вгору"

Поради, як уберегти себе, Володимир Шльонський дав стандартні: соціальне дистанціювання, масочний режим у місцях масового скупчення людей, вчасно звертатися до лікаря та не займатися самолікуванням.

“Хочу додати: немає доказів, що противірусні, які зараз активно просувають фармацевтичні компанії, впливають на коронавірус. Перевірено на досвіді моєї сім'ї.  І загалом пам'ятайте, що немає магічних ліків проти коронавірусу, лікування лише симптоматичне, тож дотримуйтеся правил безпеки та будьте здорові”,  - сказав на завершення лікар.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ