Підтримати нас

Що ж це "біткоїться", або У кого з влади найбільше криптовалюти

Vgoru
Автор статті
02 листопада 2017 03:52
550
Поширити:

Майже півсотні чиновників і політиків мають криптовалюту. Так, активісти "Чесно" виявили біткоїни у чотирьох народних депутатів, у депутатів облрад та рядових чиновників. Найбільші власники криптовалюти живуть на Одещині.

Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні. Про це ще на початку літа писавзаступник голови НБУ Олег Чурій.

"Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі", — заявив він.

Голова комітету парламенту з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко зазначає, що у законодавчому полі є лише два документи, які стосуються питання криптовалюти: один лист і одне роз'яснення НБУ.

Недавно з'явився третій документ. Наприкінці вересня Нацбанк визначився із статусом криптовалют. Зокрема, Чурій повідомив, що регулятор не може визнати криптовалюти валютою і попереджає про ризики шахрайств.

"Ми можемо сказати, що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. Ми не можемо визнати це платіжним засобом",  пояснив він.

Разом з тим, криптовалюта набуває все більшої популярності. Громадський рух "Чесно" вирішив дослідити, наскільки популярна криптовалюта в декларантів.

Народні депутати і голова Одеської облради

Серед провідних політиків "Чесно" знайшов таких власників криптовалюти: четверо народних депутатів Блоку Петра Порошенка — Олександр Мушак, Дмитро Білоцерковець, Олександр Урбанський — та голова Одеської облради Анатолій Урбанський, який є рідним братом народного депутата Олександра Урбанського.

Олександр Урбанський входить у парламентський комітет з питань транспорту, є головою підкомітету з питань морського і річкового транспорту. Батько Олександра та Анатолія Урбанських Ігор Урбанський раніше теж був народним депутатом від Соціалістичної партії України, а також заступником міністра транспорту.

В Урбанських і ще одного власника біткоїнів  народного депутата з фракції БПП Дмитра Голубова  зміни до декларацій щодо біткоїнів були внесені 1 серпня 2017 року. У цей день стався так званий хард-форк  біткоїн розділився і з'явилася альтернативна валюта біткоїн кеш, дешевша за початковий біткоїн.

Доки нема єдиного визначення від НБУ щодо біткоїнів, депутати по-різному їх і декларують. Урбанський та Білоцерковець вказали криптовалюту у розділі про рухоме майно, а Мушак та Голубов — у грошових активах.

КАРТИНКА 
"Чесно" звернувся до депутатів з проханням пояснити, як вони отримали біткоїни і як вони їх використовують у розрахунках.

"Дякую за небайдужість, але це приватна інформація, яку я не хочу розголошувати. Це не суперечить законодавству України, і це головне",  відповів власник криптовалюти Олександр Урбанський.

Олексій Мушак не лише зберігає біткоїни, але й сам їх виготовив. Він задекларував 465 біткоїнів у розділі із заощадженнями ще в 2015 році і в 2016 році їх кількість не зросла.

"Темою біткоїнів та майнінгу займаюся з 2013 року. Я не придбав, я майнінгом займався. Я перший з депутатів задекларував біткоїни", — каже Мушак.

За його словами, майнінгом він вже не займається.

"Кожною справою треба займатися професійно. Після того, як я зайшов у Верховну Раду, я деградував у багатьох питаннях. Витрачати криптовалюту можна без проблем. Я це не робив, але можна зробити картку біткоїн, де біткоїни миттєво переводяться в долари, а в доларах ви можете розплатитися будь-де".

Що потрібно для того, щоб займатися майнінгом

"Щоб зайнятися майнінгом, необхідно придбати і налаштувати на роботу з мережею біткоїна обчислювальне обладнання — майнери. Це потужні комп'ютери, які зашифровують перелік транзакцій у вигляді "блоків" до загальнодоступної бази даних "блокчейну"Експерт Лілія Тулупенко.

 

Інший любитель криптовалюти, Дмитро Білоцерковець, наголошує, що Нацбанк дозволяє зберігати біткоїни, але забороняє їх виготовляти.

"Біткоїнами почав цікавитися з 2013 року. Ще кілька років тому це виглядало як перспективне капіталовкладення. Усі розуміли, що з часом курс буде лише рости. Використовував для оплати послуг чи купівлі в інтернеті, зокрема, купував квитки на літак. Це дуже зручно, коли подорожуєш. Але у мене їх небагато порівняно з іншими народними депутатами. Думаю, колеги вам більш детально розкажуть", — говорить депутат.

Дмитро Голубов ще торік зауважив, що жив коштом біткоїнів.

"Колись я купив криптовалюту біткоїн, вона коштувала 50 дол, і продав її, коли вона коштувала 1 тис дол, заробляючи на кожній одиниці 950 дол. Чому я повинен платити з цього податки? По-перше, незрозуміло, як це оформити процесуально і юридично. По-друге, це моя особиста удача. Чому я повинен платити податок з удачі? Навіть виграш у казино не дозволяють конфісковувати та оподатковувати. За фортуну платити необов'язково", — переконував він.

Як повідомляла "Українська правда", Дмитра Голубова 7 липня 2005 року арештували у його квартирі в Одесі. Його (псевдонім Script) звинувачували в розкраданні 11 млн дол з платіжних систем Visa і Mastercard.

 

Чому політиків з криптовалютою так багато на Одещині

В Одеській міській раді "Чесно" нарахував п'ять власників криптовалюти. Це навіть більше, ніж у парламенті.

 
Депутат Одеської міськради від "Самопомочі" Ганна Позднякова вказала у декларації наявність 98 874 біткоїнів. 31 грудня 2016 року вони коштували 2,608 млн грн.
 

Депутатка каже, що біткоїнами зацікавилася давно, оскільки має економічну освіту: "Я фінансист, працюю фінансовим директором. Коли криптовалюта з'явилася, вона мене зацікавила. У фінансовому світі це широко обговорювалося. Біткоїни можна перевести в готівку через Приватбанк, через PayPal".

Детутат наголошує, що в Одесі криптовалюта дуже поширена: "У нас є банкомати для переведення криптовалюти в готівку. Одеса, може, і не перше місто у світі, але і явно не друге".

У декларації зазначено, що Позднякова працює фінансовим директором ТОВ "Броклайн", яке займається перевезеннями, зокрема водним транспортом.

В облраді Одещини біткоїнами володіють шість депутатів, у тому числі — голова облради Анатолій Урбанський.

КАРТИНКА 3
Київщина, Дніпро, інші держслужбовці

Серед декларантів біткоїнів "Чесно" знайшов представників Київради, Дніпровської та Бучанської міськрад. Також мають криптовалюту держслужбовці Юрій Душейко, директор компанії "Палада" (будівництво суден і плавучих конструкцій, належить "Укрборонпрому". — ЕП) і Валентин Сандул з "Одеської залізниці".

Натисніть для збільшення
Депутат Київради і юристконсульт ТОВ "Юридичне агентство "Шевчук та партнери" Владислав Михайленко, "Солідарність", задекларував криптовалюту, але не біткоїни.

Ethereum — друга за популярністю криптовалюта після біткоїна. Ця валюта з'явилася у 2015 році. У січні 2017 року Ethereum торгувався по 10 дол, зараз — по 264 дол.

У коментарі "Чесно" Михайленко сказав, що таку криптовалюту придбав за порадою: "Я купував найдешевшу. За порадою друзів, які знаються на ринку фінансів. На біткоїни грошей не вистачило".

Депутат сказав, що цією валютою не розраховується.

"Це не розповсюджено у нас, на жаль. Це на майбутнє. Сподіваюся, що ця система стане більш розвиненою в Україні. Це гарна альтернатива для людей, враховуючи, що довіри до банківської системи нема", — пояснив він.

Анна Ісламова у своїй декларації вказала "нуль" доходів, а також зауважила, що тимчасово безробітна. Як депутатка Бучанської облради дізналася про криптовалюту і чому її придбала, дізнатися не вдалося. На запитання руху "Чесно" вона не відповіла.

Крім депутатів, "Чесно" знайшов біткоїни та іншу криптовалюту в директорів комунальних підприємств, працівників університетів, інспекторів та пожежників.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ