Підтримати нас

Що чекає на херсонські школи?

Автор статті
06 серпня 2020 13:00
1,066
Поширити:

У Херсоні останнім часом поширюється та бурхливо обговорюється інформація, що міська влада прийняла рішення про скорочення шкіл, які надаватимуть повну загальну середню освіту. Що із 47 шкіл “повними” залишили лише 4, а інші 43 школи стануть “9-річними”. 

Містяни побоюються: такі зміни не враховують потреб громадян у доступності середньої освіти та призведуть до скорочення педагогічних працівників.

Ми розпитали начальника управління освіти Херсонської міської ради Юрія Ніконова про зміни, які чекають на херсонські школи та попросили спростувати чи підтвердити побоювання мешканців.

“Такі зміни відбуваються по всій Україні. У 2020 році Верховна Рада ухвалила Закон України «Про повну загальну середню освіту». Згідно з ним, більше не буде традиційного поділу шкіл за ступенями: I-II, II-III, I-II-III ступеня”, - каже Юрій Ніконов.

Тепер, відповідно до статті 35 цього Закону, здобуття повної загальної середньої освіти забезпечують такі типи закладів:

  • початкова школа (1-4 класи);
  • гімназія ( 5-9 класи);
  • ліцей (10-12 класи).

Початкова школа може функціонувати окремо або як структурний підрозділ у складі гімназії.  Гімназія та ліцей функціонують окремо, але гімназія може входили як структурний підрозділ до складу ліцею. Об'єднуватися в один заклад і початкова школа, і гімназія, і ліцей не можуть. Обов’язковою умовою функціонування ліцеїв є наявність не менше чотирьох 10-х класів.

“Зазначені типи закладів є наближеними до європейської моделі. Для чого це потрібно: коли дитина приїжджає до Європи, там не розуміють, що таке “ступінь школи”, вони знають, що “гімназія”- це базова середня освіта, а закінчення “ліцею” означає, що абітурієнт отримав повну загальну середню освіту і може вступати до ВУЗу. Ми йдемо у Європу, тож цей Закон відображає європейську систему освіти”, - пояснив Юрій Ніконов.

Для приведення херсонських шкіл у відповідність до вимог Закону розроблено орієнтовний план-графік підвищення ефективності, наближення до сучасних стандартів мережі закладів загальної середньої освіти. Він передбачає поступовий перехід до профільної старшої школи протягом 5 років. Його та “Стратегічний план діяльності управління освіти Херсонської міської ради на 2020-2024 роки” можна переглянути на сайті управління.

“У цьому плані передбачено, що до 1 вересня 2024 року, школи № 24, 30, 36 та 57  стануть ліцеями, інші перепрофілюються в гімназії або початкові школи. Але цей план не є нормативним документом і обов'язковим для виконання. Він буде коригуватися в залежності від рішень дирекцій закладів. З 1 вересня цього року поки що нічого не змінюється. Тож вони мають час для  рішення, в який тип закладу перепрофілюватися: або прибрати початкову школу, або старшу, чи надавати лише базову середню освіту”, - розповів начальник управління освіти.

До того ж, окрім шкіл, які вирішать стати ліцеями, у Херсоні повну загальну середню освіту надають ще 23 заклади.

“Тобто загалом дитина може вибрати, де здобувати повну загальну середню освіту, а може, і майбутню професію, з 27 закладів [за планом]. До того ж, у кожному мікрорайоні буде мінімум один ліцей. Ми будемо забезпечувати, щоб діти далеко не їздили на навчання, але вони вправі обрати будь-який заклад самостійно”, - каже Юрій Ніконов.

Також він додав, що згідно зі Статтею 8, Закон гарантує кожній дитині право на здобуття початкової та базової середньої освіти в найбільш доступному та наближеному закладі освіти до місця її проживання. Але ця норма не поширюється на профільні ліцеї, за якими не закріплюється територія обслуговування.

Отже, зменшення кількості шкіл, які надаватимуть повну загальну середню освіту, не має вплинути на доступність  навчання. За останні роки в Херсоні школи набирали один, зрідка два 10 класи. Більшість учнів і так ідуть вчитися до профільних навчальних закладів або ж до ліцеїв, які функціонують зараз.

На питання про побоювання вчителів щодо скорочень, начальник управління відповів:

- Усі залишаться з роботою, кількість дітей же не зменшиться. Ми набиратимемо ті ж класи, просто в інші навчальні заклади, тому, можливо, доведеться змінити місце роботи.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ