Підтримати нас

Ще один “бідонний” архів УПА став доступним для дослідників

Автор статті
16 березня 2017 10:46
684
Поширити:

Нещодавно віднайдену на Тернопільщині добірку архівних документів ОУН співробітники УСБУ в Тернопільській області передали директору Національному музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» для Архіву Центру досліджень визвольного руху.

arhiv_oun_2

Матеріали раритетної знахідки правоохоронці передали львівським історикам для їх реставрації та дослідження. Після відновлення переданого архіву, він експонуватиметься у музеї, а цифрові фотокопії документів будуть оприлюдненні на порталі Електронний архів Українського визвольного руху. 

«Реставрація подібних знахідок може тривати від кількох місяців до трьох з половиною років», – відзначив генеральний директор музею Руслан Забілий. Проте історик налаштований оптимістично, адже завдяки використанню сучасних технологій його колегам вдавалося відновити до 40% документів, стан збереженості яких був значно гіршим. 

arhiv_oun_5

На завершення свого візиту науковці висловили вдячність співробітникам спецслужби за їх допомогу у збереженні та відновленні історичної пам’яті.

arhiv_oun_6

Нагадаємо, що у лютому цього року співробітники СБУ випадково натрапили на схованку із раритетними документами ОУН у ході перевірки інформації про незаконне зберігання зброї. Під час огляду підвалу однієї із закинутих будівель на околицях Теребовлі правоохоронці виявили схрон із документами, що знаходилися у металевому бідоні на півтораметровій глибині. Документи були загорнуті у шпальти радянських газет, випущених у листопаді 1950 року. Поверхневий огляд знахідки дозволяє припустити приналежність документів до архіву районного проводу ОУН, який діяв на території області у 40-х роках минулого століття

arhiv_oun_4

arhiv_oun_3

Довідка
Архів Центру досліджень визвольного руху – це унікальний архів документальних, усних, речових, фото- та відеосвідчень про визвольну боротьбу ОУН та УПА, діяльність репресивних структур на території України, дисидентський рух та масовий демократичний рух кінця 1980-х — початку 1990-х.

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є сервісом відкритого он-лайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Проект реалізовується спільно Центром досліджень
визвольного руху, Львівським національним університетом імені Івана Франка та Національним музеє «Тюрма на Лонцького» за участі Архіву СБУ, Українського інституту національної пам’яті та Національного університету «Києво-Могилянська академія». Сьогодні в Е-архіві доступні копії
23589 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ