Підтримати нас

Шанс на повноцінне життя: у Херсоні обговорили проблеми людей з інвалідністю

Автор статті
11 червня 2021 15:00
1,134
Поширити:

На початок лютого в обласному центрі зареєстровано 17 тис. 233 особи з інвалідністю. На Херсонщині загалом - 52 тис. 57 людей.

Наскільки пристосоване місто та область для життя цієї категорії громадян? Чому саме жінок вважають найбільш вразливими? Які порушення прав зустрічаються найчастіше та чого взагалі сьогодні потребують люди з інвалідністю - у наступному матеріалі.

Круглий стіл з питань дотримання прав жінок з інвалідністю, гендерної рівності та інвалідності у Херсонській області відбувся в онлайн форматі та об'єднав близько 25 учасників.Серед них представники місцевої влади, громадськості, представництва Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, людей з інвалідністю та мам дітей з інвалідністю.

Основну увагу під час зустрічі приділили саме жінкам, адже за деякими критеріями їх права порушуються найчастіше.

З цього приводу висловився модератор зустрічі, голова ГО “Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю “ВЕЛІД”, представник ГС “ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” у Херсонській області Віктор Булка.

Він повідомив, що за даними Міжнародної організації праці, чоловіки з інвалідністю у два рази частіше працевлаштовуються у порівнянні з жінками. Жінки з інвалідністю у 2-4 рази частіше стають жертвами насильства, порівняно з рештою жінок. Серед проблем також залишається доступ до правосуддя та реалізація політичних прав, менший дохід і вищий ризик бідності та соціальної ізоляції. До того ж рівень захворюваності на рак молочної залози у жінок з інвалідністю набагато вищий, ніж у жінок загалом. Причина у відсутності адаптованого обладнання для скринінгу і діагностики.

На недостатній забезпеченості людей з інвалідністю медичним обладнанням та послугами зосередила увагу і регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини Оксана Тропіна. До того ж, за її словами, недостатньою є правова обізнаність громадян, просвітницька робота у територіальних громадах щодо прав людей з інвалідністю. Часто люди у селах просто не вміють поводитися з даною категорією громадян. Окремою проблемою є домашнє насильство під час карантину.

Також обговорено інші проблеми громадян з інвалідністю. А це забезпеченість засобами реабілітації, виплати грошової компенсації за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, потреба у низькопідлоговому громадському транспорті, соціальних авто, у нижчих дорожніх бордюрах, доступності прибудинкових територій до амбулаторій, поліклінік, лікарень. Проблемним на сьогодні є і безперешкодний доступ до вхідних дверей, тобто наявності пандусів або спеціальних підіймачів; доступності туалетної кімнати, наявності в ній спеціального обладнання, поручнів, широкого входу, відсутності порогів; зручного використання медичного обладнання.

Деякі питання, звісно, вирішуються силами громадськості та органів місцевої влади і самоврядування. Так, підприємство організації інвалідів України “Спроможна громада “Рідна земля” має власний проєкт “Соціальне таксі”. Автомобіль облаштовано спеціальним гідравлічним підіймачем, завдяки якому пасажир безперешкодно потрапляє до кабіни. Безкоштовно скористатися сервісом можуть люди з інвалідністю 1 та 2 груп з реєстрацією у Херсоні.

Крім того, в області проводиться певна робота для забезпечення осіб з інвалідністю необхідним медичним обладнанням. Чимало організацій, відомств, закладів обладнали входи підіймачами та пандусами. Проте далеко не всі. До того ж, за словами учасників заходу, деякі з цих пандусів взагалі не пристосовані для використання. Вони завузькі, незручні, мають занадто крутий підйом та й просто небезпечні.

Довідково: Зустріч відбулася в рамках проєкту “Різноманіття. Рівність. Єдність”. Цей проєкт реалізовує ГС “ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” за підтримки Українського Жіночого Фонду та фінансування Уряду Канади.

Громадська організація “Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю ВЕЛІД” підтримала діяльність проєкту в Херсонській області.

Мета проєкту: Сприяння єдності жіночих організацій та організацій жінок з інвалідністю у відстоюванні прав жінок та дівчат з інвалідністю, подоланні стереотипів та впровадження питань інвалідності в політику гендерної рівності. На даному етапі проєкту: проведення навчання для організацій осіб/жінок з інвалідністю, жіночих феміністичних організацій з питань інвалідності та гендерної політики.

Проведення Всеукраїнської адвокаційної кампанії з захисту прав жінок, у тому чисті з інвалідністю.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ