Підтримати нас

Сезон травневих грибів

Автор статті
08 травня 2021 10:30
1,388
Поширити:

В Олешківських соснових лісах у розпалі "тихе полювання". Хтось з "мисливців" радісно тягне повні кошики додому, а для інших це доволі значний прибуток - продають знахідки прямо поруч із трасою.

Цьогорічна весна для грибів – справжнє свято. Після рясних березневих та квітневих дощів, які глибоко просочили землю, - почалося м’яке тепло, і врожай видався небаченим.

Старозбур’ївчанин Віктор Маруняк дивується: останні роки у травні на трасі поряд з Олешківськими лісами збували лише консервовані гриби, а тепер і свіжі у продажу з’явилися.

- У травневого "полювання" є свої цікаві особливості. По-перше, в селах якраз починаються основні роботи на городах, люди зайняті з ранку до вечора, їм не до лісу. А по-друге, травневі гриби «тримаються» десь тиждень-два. Вони й далі ростуть, але толку з них мало - починається спека й вони дуже швидко псуються - червивіють, трухлявіють. От восени – інша справа. Сільськогосподарські турботи відходять на другий план, а грибний сезон розтягується десь місяців на два. І на трасі тоді продають, і гуртовикам збувають. Деякі місцеві на маслюках, білих та зеленушках заробляють до 10 тисяч гривень.

Галина Володимирівна: 05.05.2021 "Траса Каховка – Олешки. Сезон відкритий, головний грибочок у сумці"

І хоча у травні прокидаються десятки їстівних грибів, мало хто збирає щось окрім звичних маслюків та білих, бо не хочуть ризикувати. Ще, як каже Віктор Маруняк, будь-який грибний сезон починається спочатку в Олешках, а потім вже переміщається далі в глиб лівобережної Херсонщини. Тож в старозбур’ївських лісах травневий врожай грибів буде десь наприкінці місяця.

- Хоча печериць й сморчків у нас у парку біля сільради вже сила-силенна, - продовжує Віктор Маруняк, - й люди їх теж потихеньку почали збирати, розсмакували.

Синьоніжка (рядовка ліловонога)

А у відомого херсонця, краєзнавця Михайла Підгайного, прямо на городі виросла купа сіненіжок:

- Я спочатку дуже здивувався, що це таке, ніколи не бачив грибів на фіолетовій ніжці. Подивився в Інтернеті, проконсультувався зі спеціалістами, й виявилося, що це такий дуже смачний вид рядовок. Усі види рядовок (як дощовики, печериці. тощо) не прив’язані до дерев, тобто не живуть з ними у симбіозі. Тож можуть вирости будь-де. Але рядовки полюбляють більше старі сади, де землю давно не орали. І з’являються, коли зацвітають груші. І наразі – самий сезон їх там шукати. А ще я з подивом дізнався, що у нас ще й лисички, рижики ростуть – минулого року знайомий місця показав. Рижик вважається грибом першої категорії, нарівні з білим. А я вважаю, - він іще смачніший.

На головному фото: Цар грибів - білий

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ