Підтримати нас

СБУ допитала херсонських правоохоронців у справі Катерини Гандзюк

Автор статті
17 квітня 2020 04:30
754
Поширити:

Служба безпеки України допитала місцевих правоохоронців Херсонщини у межах провадження щодо можливого недбалого розслідування поліцією та прокуратурою вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк.

Про це йдеться у відповіді відомства на офіційний запит hromadske.

За даним СБУ, у межах розслідування допитали 30 правоохоронців.

«Зокрема співробітників Головного управління Національної поліції в Херсонській області, які здійснювали досудове розслідування у кримінальному провадженні від 31.07.2018, оперуповноважених вказаного управління, які виконували доручення слідчого, прокурорів Херсонської прокуратури, котрі, будучи прокурорами групи прокурорів, здійснювали процесуальне керівництво у вказаному провадженні», - йдеться у відповіді СБУ на запит hromadske.

Водночас, як зазначили в СБУ, наразі в провадженні нікому не повідомлено про підозру, досудове розслідування триває.

Раніше, 30 жовтня 2019 року, Генеральна прокуратура передала до СБУ кримінальне провадження, щодо службової недбалості працівників поліції, які на початковому етапі розслідували цю справу. Йдеться про затримання Миколи Новікова, який виявився непричетним до нападу на Гандзюк. Майже три тижні він пробув під вартою та був звільнений після того, як журналісти надали його алібі.

У вересні 2017 Катерина Гандзюк заявляла про конфлікт із начальником управління захисту економіки в Херсонській області Артемом Антощуком, який нібито пропонував їй хабар, а згодом судився із Гандзюк, захищаючи честь та гідність. Також активісти ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк?» заявляли, що очільник поліції Херсонщини Артур Меріков міг сприяти втечі Олексія Левіна. У матеріалі hromadske згадувалося про зв'язки Мерікова з Павловським. У 2019 році начальник слідчого управління СБУ Богдан Тиводар зазначив, що причетність пана Мерікова перевірялася слідчими

«Щодо Мерікова, всі ці питання досліджувались, наскільки я знаю, у провадженні, яке нам надійшло і ми його продовжимо досліджувати. Поки я не можу сказати, що буде з паном Меріковим», - сказав Тиводар.

Також колишній поліцейський Роман Чухалов в інтерв'ю Громадському назвав фігуранта справи Гандзюк Ігоря Павловського тіньовим куратором правоохоронців у Херсоні, який мав тісні відносини саме з Артуром Меріковим.

Раніше слідство встановило, що влітку 2018 року кримінальний авторитет Олексій Левін отримав замовлення від голови Херсонської облради Владислава Мангера на організацію нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк, яка нібито заважала Мангеру впроваджувати схеми щодо незаконної вирубки лісу, а також підривала його авторитет в області. Скільки коштів за організацію злочину він отримав, у підозрі наразі не вказано. Але, за попередньою інформацією, у підозрі Владиславу Мангеру йшлося про надання замовником 5,6 тисячі доларів за напад на Катерину Гандзюк.

Надалі, за даними слідства, Левін залучив до злочину іншого фігуранта справи - Сергія Торбіна, а він знайшов виконавців. Водночас домовленість про напад відбувалася у дворі офісу ще одного фігуранта - Ігоря Павловського, який, як стверджує слідство, знав про підготовку злочину. Роль Левіна підтверджується показами інших фігурантів, а також даними слідства.

Правоохоронці вважають, що Левін надав Торбіну 5 тисяч доларів на реалізацію нападу на Гандзюк. Коли вже затримали виконавців, Торбін просив і отримав від Левіна ще 2 тисячі доларів для переховування.

Слідство окремо встановило, що Левін вже після виїзду з України фінансував родичів фігурантів, щоб ті мовчали. За інформацією слідства, підозрюваний замовник Мангер разом з Левіним запропонували Торбіну два варіанти нападу: облити кислотою або зламати руки та ноги. Безпосередньо з Торбіним контактував Левін.

16 березня Левіна доставили до України. У коментарі hromadske він заявив, що не має жодного відношення до злочину проти Катерини Гандзюк та буде доводити це в українському суді. Також Левін додав, що подаватиме скаргу проти Болгарії до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, 31 липня 2018-го херсонську активістку та радницю міського голови Катерину Гандзюк облили кислотою. Вона виконувала обов'язки керівника справами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Жінка з опіками потрапила в реанімацію. 4 листопада Катерина Гандзюк померла в лікарні.

Вирок у справі вже отримало п'ятеро осіб, які зізналися у скоєному та пішли на угоду зі слідством. Ще один обвинувачений - Ігор Павловський, якому інкримінують приховування злочину, також пішов на угоду зі слідством, але порушив її умови. Павловського знову затримали та взяли під варту за іншою підозрою - створення злочинної організації на Херсонщині.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ