Підтримати нас

Румунські сенатори провалили проект про угорську автономію

Автор статті
29 квітня 2020 14:30
696
Поширити:

Законопроект став чинним за процедурою "мовчазної згоди" після того, як про нього "забули" парламентарії.

Сенат Румунії в середу, 29 квітня, 126 голосами відхилив законопроект про автономію Секейського краю, де компактно проживає угорська національна громада, повідомляє Digi 24.

Ініційований Демократичним союзом угорців Румунії законопроект передбачав створення автономного регіону з правосуб'єктністю в Румунії. Автономія отримувала свого президента з терміном повноважень на чотири роки. Угорська мова стала б офіційною і використовувалася в державних установах громадянами, які проживають в цьому краї; передбачалося вільне використання "символіки угорської нації".

Обговорення проекту стало в країні темою дня після того, як він став чинним за процедурою "мовчазної згоди": 25 березня пройшов кінцевий термін, до якого повинна була бути обговорена і проголосована ініціатива, тому парламентарії зафіксували "мовчазне схвалення" документа.

У тому, що про проект "забули", Національна ліберальна партія почала звинувачувати Соціал-демократичну партію, заявляючи, що партія таємно домовилася про "мовчазне схвалення" з Демократичним союзом угорців Румунії.

Ініціатори законопроекту, депутати Демократичного союзу угорців Румунії, вважають, що він відображає "історичну ідентичність регіону" і забезпечить рівні можливості для громадян і захист угорської ідентичності. Вони заявляють, що автономія регіону не впливає на територіальну цілісність і суверенітет румунської держави.

Уряд Румунії виступив проти прийняття законодавчого акту. Спеціалізовані комітети Палати депутатів також його не підтримали. Депутати адміністративної комісії заявляють, що проект порушує конституцію, за якою Румунія є національною, суверенною і незалежною, унітарною і неподільною державою.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ