Підтримати нас

Рука руку миє або депутати-бізнесмени мають проблеми із законом

Автор статті
23 грудня 2019 14:00
963
Поширити:

Про сімейний бізнес депутатів, який часто-густо опиняється в центрі скандалів та судової тяганини газета «Вгору» вже писала. Цього разу тест на законність сімейного бізнесу складатимуть обранець до Херсонської міської ради Андрій Дмитрієв та секретар Новокахоської міської ради Олександр Лук’яненко.

Що приховує головний «аптекар» Херсона?   

Депутат Херсонської міської ради VII скликання Андрій Дмитрієв є доволі успішним бізнесменом. Він займається торгівлею ліками, медичним обладнанням та засобами особистої гігієни. Разом з мамою - Аллою Дмитрієвою  - депутат заснував такі компанії як «Полімед», «Трансмед», фірму «НОРТ, ЛТД» та товариство з обмеженою відповідальністю  «Медпрепарати». Остання фірма найбільше збагатила родину Дмитрієвих - окрім родички Алли, бенефіціарами у цій компанії значаться ще й Сергій Миколайович Дмитрієв (ймовірно рідний брат депутата) та Надія Дмитрієва. З 2008 року і дотепер ТОВ «Медпрепарати» виграло 155 тендерів на сумму 8,5 млн. грн. Крім того батькові депутата Миколі Дмитрієву належить фірма зі схожою назвою - приватне підприємство «Мережа аптек Медпрепарати».

У 2017 році директори та власники ТОВ «Медпрепарати» і ПП «Мережа аптек Медпрепарати» проходили як свідки в справі по розкраданню бюджетних коштів службовцями Херсонського управління освіти. В начальника матеріально-технічного відділу Управління освіти (в судовому реєстрі його особу зашифровано ) вдома провели обшук - знайшли та вилучили 364215 гривень, 90685 доларів США та 10125 євро. Ще раніше слідчі встановили, що Управління освіти уклало фіктивний договір з однією фірмою-підрядником на проведення ремонтних робіт в Антонівській школі №21. Ремонтні роботи провели заднім числом, а частину робіт взагалі не виконали. Внаслідок цих порушень бюджету Херсона завдано збитків на суму понад 100 тис. грн.

Сам чиновник стверджує, що гроші в нього від здавання в оренду двох приміщень під аптеки, одне - по вулиці Суворова, 30 - фірмі Андрія Дмитрієва (ТОВ «Медпрепарати»), інше -   по проспекту Будівельників,3 - його батькові Миколі Дмитрієву (ПП «Мережа аптек Медпрепарати»). Директори цих підприємств у своїх свідченнях підтвердили цю інформацію.

Але згідно з низкою документів (довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна), обидва приміщення належать Гульнарі Дмитрієвій - дружині депутата Андрія Дмитрієва.

Виходить, що чиновник з Управління освіти спочатку винаймає у Гульнари Дмитрієвої приміщення, потім здає його в суборенду ТОВ «Медпрепарати» і ПП «Мережа аптек Медпрепарати», які належить її чоловікові, його батькові, іншим родичам та, власне, і їй самій. З точки зору здорового глузду - ситуація абсурдна, виникає питання - навіщо підприємцям йти на такий сумнівний крок і обтяжувати себе додатковим орендарем? Складається враження, що ймовірно в такий спосіб освітянин намагався легалізувати кошти отримані від оборудки з фіктивним шкільним ремонтом?

Ще у серпні 2017 року суд задовольнив клопотання слідчого і ухвалив провести документальну позапланову перевірку платників податків ТОВ «Медпрепарати» і ПП «Мережа аптек Медпрепарати» службовими особами ГУ Державної фіскальної служби, але на тому справа і заглухла.

Скандальний спорткомплекс своячки секретаря міської ради

Родинний бізнес секретаря міської ради Нової Каховки Олександра Лук'яненка теж фігурує у кримінальній справі стосовно будівництва центру олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка». У 2018 році на 43-ій сесії Новокаховської міської ради створили комунальне підприємство «АкваСпорт». КП повинно займатися інженерним проектуванням спортивного комплексу та забезпечувати його роботу. За словами секретаря Новокаховської міськради Олександра Лук'яненка, очільник міста Володимир Коваленко особисто доручив йому контролювати увсі організаційні заходи пов'язані з цим проектом. У результаті директоркою «АкваСпорту» стала своячка Лук'яненка - Оксана Лисенко. Інформація про це є в редакції на диктофонному запису:

"Оксана Лисенко це рідна сестра Тетяни Лук'яненко, дружини Олександра Лук'яненка. Їх дівоче прізвище Мельник. Я добре знаю Оксану Лисенко - вона моя сусідка, а Тетяну знаю з 2010 року".

Кошторис будівництва сягнув 200 млн. грн. Власними силами бюджет Нової Каховки таких витрат не подужає, тому на проект виділялися кошти з різних джерел: Новокаховська міськрада виділила 262 тис. грн, 500 тис. грн надійшло з обласного бюджету. Також до фінансування долучився тоді ще кандидат, а нині народний депутат по 184 округу бізнесмен та меценат Ігор Колихаєв. Він вклав у розроблення проекту 1 млн.600 тис. грн.  

До речі, будівництво спорткомплексу під питанням. Херсонською обласною прокуратурою відкрито кримінальне провадження «за фактом проведення земельних аукціонів щодо земельних ділянок, які розташовані в історичній частині міста Нова Каховка» за ст. 364 КК «Зловживання службовим становищем». Адже будівництво спорткомплексу суперечить положенню частини 4 ст. 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини». Згідно з яким на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам’яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земельні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини. І проект будівництва центру олімпійських видів спорту не пройшов узгодження із управлінням містобудування та архітектури Херсонської облдержадміністрації.

Тому 16.10.19. суд ухвалив рішення щодо проведення експертизи з питань землеустрою щодо відповідності розробленого проекту чинному законодавству. А ще раніше слідчий та прокурор  звернулися до Новокаховського міського суду Херсонської області з клопотанням про надання  доступу до оригіналу проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування комунальному підприємству «АкваСпорт» загальною площею 14,9500 га. І суд задовольнив клопотання.

Те, що депутати започатковують з родичами бізнес, само по собі не є протизаконним. Навпаки, створюючи ту чи іншу фірму або товариство, підприємець забезпечує нові робочі місця, сплату податків до бюджету та, за можливості, появу іноземних інвесторів. Інша справа, що саме у можновладців часто виникає спокуса вести свій бізнес не прозоро, з порушеннями законодавства, без необхідних перевірок та експертиз , як наслідок ми, прості споживачі, отримуємо неякісні послуги та товари. А до того ж втрачаємо віру в повсюдне дотримання законів. 

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ