Підтримати нас

Розпочалось полювання за небезпечними автобусами

Автор статті
15 червня 2019 08:00
718
Поширити:

На Херсонщині почалася операція ««Автобус – 2019». Фіскали, поліція, Укртрансбезпека та облдержадміністрація об’єднали зусилля, щоб разом ловити нелегальних перевізників та контролювати якість і безпеку послуг пасажирського транспорту. Особлива увага - автобусам, які курсують з вокзалу Херсона до курортів області та до адмінмежі з окупованим Кримом.

Про це 13 червня говорили з автоперевізниками на нараді в облдержадміністрації під керівництвом заступника голови ХОДА Сергія Тригуба.

За словами Сергія Тригуба, останнім часом на авто перевізників дуже багато скарг, що свідчить про цілу низку проблем. А з урахуванням того, що починається курортний сезон, запустили додаткові поїзди, приїдуть відпочивальники, організовані групи дітей, тож на автобусних маршрутах треба навести лад.

Як доповів начальник Чорноморського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки Ігор Пастух, наша область - лідер із нелегальних перевезень:

-  За минулий рік ми склали 299 протоколів саме за нелегальні перевезення. Це найвищий показник в Україні. На другому місці - Донецька область, там склали, якщо не помиляюся, 160 протоколів. Для порівняння Одеса - 12, Миколаїв - близько 80.

З початку цього року виявлено 92 транспортних засоби, що возили пасажирів поза офіційним маршрутом.  Оштрафовано 38 власників автобусів. Однак «прибрати» нелегалів з маршруту інспектори Укртрансбезпеки не в змозі, вони мають право лише фіксувати порушення автотранспортного законодавства. І в Херсоні є вже свого роду  «антирекордсмен».  Як розповів Ігор Пастух, на останній адмінкомісії Укртрансбезпеки  перевізник Олег Шмагановський, який збирає та розвозить на курорти людей із поїздів,  отримав одразу 33 постанови про накладення штрафу, по 1 700 гривень кожна. А загалом на цього підприємця актів оформлено вже десь на 160-170 тисяч гривень.

Також на перевізників виписано 44 протоколи за ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення, тобто за «Порушення порядку провадження господарської діяльності» (тобто працювали без ліцензії на автоперевезення). Санкція цієї статті передбачає значно більші штрафи: від 17 тис. до 34 тис. грн.

Під час операції один екіпаж Укртрансбезпеки буде працювати по місту, по «гарячих точках відправлення» - це залізничний вокзал та автостанція «ЮгЪ», а також на приміській автостанції та біля автовокзалу. Перевірятимуть готовність автобусів до виїзду та відповідні дозвільні документи.

Другий екіпаж у п’ятницю та в неділю буде відпрацьовувати інші місця, звідкіля часто забирають людей нелегали та везуть у наступних напрямках: Залізний Порт, Скадовськ, Лазурне. Ще один екіпаж Укртрансбезпеки перевірятиме автобуси, як мінімум, тричі на тиждень, безпосередньо на під’їзді до цих населених пунктів. Працюватиме разом з екіпажем патрульної поліції - про це вже є домовленість із керівництвом відділу безпеки дорожнього руху.

Сергій Тригуб.

Фото Ірини Ухваріної

Про другий небезпечний аспект автобусних перевезень розповів старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції в Херсонській області Іван Вітковський.  Багато херсонських перевізників, які базуються в обласному центрі й звідкіля водії починають свої маршрути, уклали угоди про надання певних послуг (проходження медичного та технічного огляду перед рейсом) з іншими перевізниками, які знаходяться в Скадовську, Залізному Порту, Лазурному. Тобто виходить, що в свій перший рейс водій виїжджає без обов'язкового проходження медогляду й перевірки автобуса. І вже зафіксовано два випадки, коли за кермом був п’яний водій. Також зупиняли автобуси, які рухалися з технічною несправністю.

- Приїжджаємо на фірму перевізника: «Будь ласка, пред’явіть журнал, хто здійснював випуск даного транспорту». На що керівництво відповідає: «А ми його не випускали. У нас є договір, ось вам копія, питання не до нас». Я хочу наголосити, що ці угоди є формальними. Я думаю, що під час операції «Автобус - 2019» ми разом із колегами з Укртрансбезпеки і представниками замовника перевезень будемо здійснювати перевірки безпосередньо самих автогосподарств, саме цих моментів: як здійснюється випуск транспорту, як це контролюється, ведуться/не ведуться журнали, існують/не існують ці механіки та медики. Бо це - дуже серйозно. Згідно статистики, кількість дорожньо-транспортних пригод в Україні за участі пасажироперевізників  дуже зросла. Наша область поки що тримається на рівні минулого року. Але якщо ігноруються обов’язкові вимоги законодавства щодо медичного та технічного огляду, то про що можна говорити далі.

Ще один момент, про який згадав Іван Вітковський - тимчасовий реєстраційний талон, так звана ліцензія на пасажироперевезення за певним маршрутом, що водій отримує в Укртрансбезпеці. Але коли водій «сходить з маршруту», то цей талон до сервісного центру зазвичай не повертає, адже заплатив за нього свої гроші. В результаті поліція зупиняє порушника, звертається до перевізника, а у відповідь чує: він у нас на маршруті вже чотири місяці не працює.  Перевіряють журнали, - дійсно. А в ліцензійній базі - значиться.  На це Ігор Пастух пообіцяв найближчим часом перевірити всіх, хто отримував ліцензію та оновити базу.

А начальник управління податків і зборів фізичних осіб головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Кузьмін наголосив, що вони більше звертають увагу на оформлення касових документів, щоб були офіційні договори з водіями, і щоб діяльність здійснювалася офіційним суб’єктом, тобто зареєстрованим підприємством або підприємцем. І озвучив шокуючу статистику - кожен п’ятий перевізник, яких вони перевірили - не зареєстрований.

 

Операція «Автобус 2019» триватиме до 5 липня. Сергій Тригуб наголосив, що облдержадміністрація готова застосовувати до порушників жорсткі заходи, аж до розриву договорів з перевізниками. Адже трагедії на дорозі нікому не потрібні. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ