Підтримати нас

Розкуркулені: історія родини Смол із Херсонщини

Автор статті
13 лютого 2020 07:30
873
Поширити:

Історії розкуркулених родів у рамках спільного з Національним музеєм Голодомору-геноциду проєкту – «Розкуркулення: як сталінський режим знищив українське вільне селянство».

Ці історії, разом зі збереженими світлинами й архівними документами, до редакції надсилають нащадки тих, хто пройшов через влаштоване Комуністичною партією більшовиків «розкуркулення» – пограбування і знищення самостійних селянських господарств.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

30 січня 1930 року вийшла постанова Політбюро ЦК ВКП(б) СРСР «Про заходи щодо ліквідації куркульських господарств…» Цей документ запустив на повну процес репресій проти селян, який більшовики назвали «розкуркуленням».

Ця постанова формально закріпила сталінські директиви, озвучені радянським «вождем» 21 січня 1930 року у статті «До питання про політику ліквідації куркульства як класу».

«Щоб витіснити куркульство як клас, треба зломити у відкритому бою опір цього класу і позбавити його виробничих джерел існування і розвитку. Нинішня політика партії на селі є поворот до нової політики ліквідації куркульства як класу», – наголосив Йосип Сталін, генеральний секретар Центрального комітету Комуністичної партії СРСР.

Селян позбавили усього: житла, землі, майна, харчів, реманенту, худоби. Тих, хто не хотів вступати у колгоспи, висилали, ув'язнювали, розстрілювали.

Ті, кому вдалося вижити, у радянські часи приховували свою належність до «розкуркулених», боялися розповідати правду своїм дітям і онукам.

Однак, як виявилося, правда збереглася...

Від: Микола Южний

Надіслано: 9 лютого 2020 р. 11:03

Кому: Radiosvoboda <Radiosvoboda@rferl.org>

Тема: 90 років початку масового розкуркулення: як Компартія знищила селянина-власника

Мій рідний дід – Смола Прокіп Єрмолайович, 1907 року народження, жив у селі Рождєствінське, нині Сиваське Херсонської області.

Архівна справа репресованого через «розкуркулення» Прокопа Смоли

Мав, згідно із архівною довідкою: 7 коней, 6 волів, молодняка великої рогатої худоби до 10 штук, 50 овець.

У 1932 році був розкуркулений і висланий до Сибіру. Під час етапування утік із односельцем Семеном Адаменком і переховувався на хуторах біля свого села.

Із архівної справи репресованого через «розкуркулення» Прокопа Смоли

Під час Голодомору був вимушений працювати у колгоспі, щоб рятувати життя своїм дітям – сину (моєму батькові) 1929 року народження і дочці 1932 року народження.

Вирок щодо розкуркуленого Прокопа Смоли

Але у 1937 році знову був арештований і 23 листопада 1937 року – розстріляний... Йому було лише 30 років

Довідка про виконаний вирок щодо розкуркуленого Прокопа Смоли

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ