Підтримати нас

Рослинні масла та антибіотики. В Україні майже неможливо придбати справжнє вершкове масло

Автор статті
14 грудня 2021 14:00
969
Поширити:

Фальсифікація харчових продуктів у наші дні – один із найпоширеніших способів шахрайства на українському ринку.

Згідно з інформацією Держпродспоживслужби України, лише у першому кварталі поточного року у виробників, із торгових мереж та з ринків було вилучено 31 тонну підроблених продуктів. При цьому переважна частина сфальшованої продукції споживачем на смак не розпізнається - фальсифікат можна визначити лише в лабораторних умовах. Наприклад, людина зазвичай не в змозі відрізнити підроблену каву від справжньої, а вершкове масло може йому здатися цілком їстівним і навіть смачним, хоча насправді воно позбавлене необхідної концентрації жирів, білків та вітамінів.

Левова частка вітчизняного фальсифікату припадає якраз на молоко та молочні продукти. Так, член Асоціації Виробників Молока Володимир Слободян вважає, що 80% молочної продукції в Україні сфальсифіковано. За його словами, найбільше фальсифікують продукти з великим вмістом жирності - масло та сметану. Молочний жир замінюють на пальмовий.

Його думку поділяє й голова правління громадської організації "Споживча довіра" Олена Куликова. Вона звертає увагу покупців, що в сучасних економічних умовах ціна пачки вершкового масла вагою 250 грамів ніяк не може бути меншою за 50 гривень.

Куликова заявляє, що, за оцінками експертів, на виробництво 250 грамів масла витрачають 4 літри молока, а закупівельна вартість кожного літра – 10 гривень. І це ще без урахування перероблення, додаткових виробничих процесів та прибутків підприємства та ритейлерів, які необхідно “закласти” у ціну.

Фальсифікат, стверджує експертка, є продуктом, у якому жири тваринного походження замінені на рослинні - кокосові, пальмові, соняшникові. І, незважаючи на те, що деяким категоріям споживачів таке масло може бути навіть корисною (наприклад, тим людям, які не сприймають тваринні жири), здебільшого в “українському” маслі містяться жири, отримані штучним способом, які небезпечні для здоров'я.

Фальсифікувати олію якісними рослинними жирами не завжди вигідно, – зазначає Куликова. – Тому фальсифікат виробляють із відхідних жирів тваринного походження. Це все переробляється, і ці нові жири, які наша промисловість створює, потрапляють у масло. Тут уже йдеться про безпеку. Навіть лабораторії не можуть визначити походження цих жирів. Яку шкоду завдасть організм вживання такої олії – ніхто не знає.

До того ж, за її словами, нерідко у вітчизняному маслі можна зустріти антибіотики. Вживаючи такий продукт, людина з часом перестає бути чутливою до цих речовин, що призведе до непередбачуваних наслідків, коли їй необхідно буде приймати антибіотики у якості ліків.

На думку Куликової, на сьогодні навіть вершкове масло преміумкласу з жирністю 80%, більш ніж на 20% є фальсифікатом. І це лише масло, вилучене у виробників або у торгових мережах. На ринку ж якість вершкового масла ще нижча.

Очевидно, що вирішити проблему покликані контролюючі органи, здатні забезпечити дієвий лабораторний аналіз відповідної продукції. На жаль, на сьогодні такі процедури мають переважно формальний характер, а надзвичайна різноманітність на українському ринку підроблених  продуктів може свідчити лише про одне - про тотальну корупцію, в якій тісно злилися як виробники та ритейлери, так і самі контролери.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ