Підтримати нас

Росія продовжує репресії кримських татар

Автор статті
20 грудня 2021 17:30
2,083
Поширити:

Російські силовики у Криму 17 грудня увірвалися з обшуками до будинку кримського татарина Нарімана Аметова та затримали його.

Про це написали на сайті правозахисної організації КримSOS. Юристи припускають, що його відправили на допит у справі “Про диверсію на газопроводі” у селі Перевальне.

О 6 годині ранку слідчі прийшли до помешкання з постановою про обшук. При цьому вони затримали Нарімана Аметова ще до завершення обшуку, імовірно, підозрюючи, що він якось пов’язаний із вибухом у Перевальному. Його здивованій дружині Ельмаз відповіли, мовляв, той скоро повернеться, але куди його доправляють - силовики не сказали. Під час обшуку вони вилучили всі телефони, приставку для телевізора і навіть Коран. 

За словами членів “Кримської солідарності”, Наріман Ахметов має активну громадянську позицію. Він часто відвідував засідання у Криму та Ростові-на-Дону з явно політичних справ. Також  брав участь в онлайн флешмобах і громадських ініціативах. Активісти заперечують будь-яку можливість причетності Нарімана до терактів або диверсій. Наразі його доля невідома. 

На жаль, чи не щотижня у новинах можна побачити повідомлення про чергові затримання кримських татар у Криму. А скільки таких справ залишається в тіні, і не потрапляє до інфополя? 

Олексій, один із членів організації КримSOS, надав “Вгору” коментар:

Ситуація з дотриманням прав людини у Криму окупаційною владою ніяк не покращилася. Це стало помітно восени, коли так звані “попередження” відправляли кримськотатарському населенню. Особливо це стосувалося соціально активних людей, що  певним чином намагаються відстоювати свої права. Кількість політв’язнів, на жаль, невпинно зростає. Ми маємо 134 випадки, у 111 з яких люди вже потрапили до в’язниці. 

-Навіщо Росія це робить?

Достеменно невідомо, але особисто у мене дві версії. Можливо, так вони намагаються підготуватися до майбутніх обмінів військовими і політичними в’язнями, щоб мати більше “козирів у рукаві”. Можливо, це просто їхня системна політика зі знищення будь-яких проявів вільнодумства у Криму. Так окупаційна влада прагне не допустити витоку інформації про те, що насправді там відбувається. 

-Чи стосуються репресії усіх кримських татар, чи лише активістів?

Насправді кримських татар, що не мають жодного стосунку до будь-якої суспільно-політичної активності, затримують не рідше, ніж активістів. Дуже часто це доходить до абсурду і суть справи, за якою звинувачують людину, абсолютно не збігається з реальністю. Наприклад, людей засуджують за нібито участь у радикальні ісламській організації“Хізб-ут-Тахрір”. Але засуджені навіть не відвідують регулярно мечеті, що є нонсенсом для учасника цієї організації. Місцеві суди використовують усе: ось такі взяті нізвідки звинувачення, “секретних свідків”. Дійшло до того, що одні й ті самі люди стають цими анонімними свідками й допомагають засудити людей за декількома справами одночасно.

Довідково:

Громадська організація КримSOS існує вже більше, ніж 6 років, а її основна діяльність - виявлення і протидія порушенням прав людини у Криму. Вона допомагає внутрішньо переміщеним особам юридично, психологічно, соціально. Також ця організація займається підтримкою родин героїв Небесної Сотні, тих, хто так чи інакше постраждав від бойових дій на сході України і навіть адвокацією повернення Криму Україні на міжнародному рівні. 

Фото з сайту організації КримSOS

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ