Підтримати нас

Росія - Фінляндія: знову на ті ж самі “граблі”...

Vgoru
Автор статті
24 травня 2022 09:28
1,887
Поширити:

Однією з причин нападу Росії на Україну, за твердженнями  кремля, було запобігти “розширенню НАТО на схід”. Але своїми діями уряд рф призвів до зворотнього.  

Наразі Фінляндія оголосила про намір вступити до НАТО, активізувавши переговори з учасниками альянсу. Російська Федерація вже відреагувала на це у притаманній їй формі, почавши формувати 12 нових підрозділів у Західному військовому окрузі. Хоча  це аж ніяк не вплинуло - 19 травня 2022 року Фінляндія разом зі Швецією подали заявки на вступ до НАТО.

Майнільський інцидент або циклічність в історії

Як кажуть, історія циклічна, і нинішня ситуація нагадує події початку радянсько-фінської війни 1939-1940 років. Тоді армія Фінляндії проявила неабияку сміливість та витриманість проти супротивника, що переважав у живій силі та військовій техніці. Звісно, вона втратила частину своїх територій, але зруйнувала міф про непереможність радянської армії. "Лінія Маннергейма"* продемонструвала свою ефективність.

Кам'яні перешкоди і колючий дріт на лінії Маннергейма

До речі, так само як і сьогодні, коли кремль вимагає позаблокового статусу України та її гарантій не вступу до НАТО, і тоді, далекого 1939 року, СРСР прагнув віддалити радянсько-фінський кордон якомога далі від Ленінграда. І пояснював це тим, що гітлерівська Німеччина може використати територію Фінляндії як плацдарм для нападу на Радянський Союз.

Загін фінських лижників

Кремль тоді створив фейкові «Народний уряд Фінляндії», а слідом за ним — «Фінляндську Демократичну Республіку» та «фінську народну армію». Схожість — і в провокаціях, які тодішня Москва використала як привід для вторгнення. Приводом для війни став так званий Майнільський інцидент. 26 листопада 1939 років радянське керівництво звернулося з нотою до уряду Фінляндії зі звинуваченням  в обстрілі території Радянського Союзу, внаслідок якого загинуло 9 військовослужбовців Червоної армії. Потім, виявилося, що то була провокація, під час якої радянська армія сама ж себе обстріляла. Підтвердженням цього також стало й те, що влада кремля відмовилася сформувати міжурядову комісію й спільно розслідувати  інцидент. Радянська сторона просто оголосила, що більше не вважає себе пов'язаною умовами радянсько-фінської угоди про ненапад. І 30 листопада 1939 року почалася війна з Фінляндією. Західноєвропейські уряди, як і на початку нинішнього вторгнення рф в Україну, проявили своє майже бездієве “занепокоєння”. Єдине, що вони зробили, це виключили СРСР зі складу Ліги Нації**. Хоча потім з Великої Британії та Франції почалося постачання зброї, а Скандинавські країни надали невеликі загони добровольців. Але це була “крапля в морі” для Фінляндії.

Ціна війни

До 13 березня 1940 року 250 тисяч фінських військових стримували мільйонну армію радянської держави. У Москві вважали, що цей конфлікт завершиться упродовж двох тижнів, а не 105 діб, як сталося насправді. Втрати обох сторін були доволі суттєвими для їх збройних сил. Фінляндія втратила 70 тисяч військових, а СРСР - до 722 тисяч убитими, пораненими, полоненими та обмороженими. Хоча, в різних джерелах дані втрат сторін різняться. Але, велику ціну радянське керівництво заплатило за те, щоб відсунути кордон від Ленінграда на 150 кілометрів.

Фіни фотографуються біля трофейного броньовика

До речі, у фінській та радянській арміях воювали й українці. Наприклад, в армії Фінляндії перші українські підрозділи сформували у 1940 році. Переважна більшість добровольців надходила з-поміж радянських військовополонених. У них на озброєнні була фінська та радянська зброя. Однострої були фінськими з чорними кашкетами з синьо-жовтою околицею і тризубом, хоча в багатьох випадках українські добровольці продовжували носити радянську форму.

Питання з НАТО залишається відкритим

Сьогодні триває переговорний процес щодо вступу Фінляндії до НАТО. За словами міністра закордонних справ країни Пекка Хаавісто, наразі починаються переговори з лідером Туреччини, які можуть тривати кілька тижнів. Нагадаємо,  днями президент Турецької республіки Реджеп Ердоган заявив, що не підтримує членство Фінляндії та Швеції у НАТО. Подивимося, чим закінчаться ці переговори. Наразі така позиція турецького лідера грає на руку російському керівництву.

*Лінія Маннергейма - смуга фортифікаційних споруд, яку побудувала Фінляндія на Карельському перешийку у 20–30 роки XX століття на випадок війни із Радянським Союзом. Названа за ім'ям головнокомандувача фінськими військами у радянсько-фінській війні (1939—1940) Карла Густава Маннергейма. Будівництво перших укріплень розпочалося 1924 року за участі французьких та бельгійських інженерів. На лінії Маннергейма відбувалися найзапекліші бої Зимової війни; спираючись на лінію Маннергейма фінські війська два місяці стримували наступ Червоної армії.

**Ліга Нації - перша міжнародна міждержавна організація, створена з метою розвитку співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами. На практиці основними завданнями були дотримання прав національних меншин і вирішення територіальних конфліктів у світі після Першої світової війни. Була заснована на Паризькій мирній конференції в 1919—1920 рр. Спочатку членами цієї організації стали 44 країни, пізніше кількість їх збільшилась до 52. Проіснувала до 1946, коли її функції були перейняті Організацією Об'єднаних Націй.

Фото та матеріал з сайтів "Історична правда" та "АрміяINFORM"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ