Підтримати нас

Російський нафтогазовий бізнес в Україні під прикриттям: роль Медведчука (розслідування)

Vgoru
Автор статті
08 червня 2017 09:35
631
Поширити:

Після анексії Росією Криму та розпалювання нею військового конфлікту на Донбасі російські компанії змушені продавати свої активи в Україні через зростання антиросійських настроїв.

Так зробила, зокрема, російська держкомпанія «Роснєфть», продавши їх маловідомому ізраїльському бізнесмену Нісану Моісеєву. Низка журналістських розслідувань вказувала, що за цією людиною насправді може стояти Віктор Медведчук – кум президента Росії Володимира Путіна. Журналістам програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») вдалося зафіксувати наочне підтвердження зв'язку між Моісеєвим та Медведчуком.

 

Анексія Криму та розпалювання військового конфлікту на сході країни призвели до того, що деякі патріотично налаштовані українські активісти (зокрема, радикали та ультраправі об’єднання) почали закликати до бойкоту російських товарів і компаній в Україні. Антиросійські настрої змусили російські компанії продати свої українські активи. Так, наприклад, зробили нафтовий гігант «Лукойл» і державна компанія «Роснєфть».

«Із початком конфлікту в 2014 році між Україною і Росією, коли почалися бойові дії на Донбасі, коли захопили Крим, російські компанії вирішили покинути Україну або зробити вигляд, що вони йдуть», – розповідає Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії UPECO.

Хто ж викупив російські активи в Україні? У 2014 році «Лукойл» продав свою мережу АЗС та нафтобаз австрійській фірмі AMIC Energy, одним із засновників якої виявився колишній топ-менеджер «Лукойлу». Це було сприйнято, як перекладання активів з однієї кишені в іншу.

 

Державна компанія «Роснєфть» вчинила як «Лукойл» і продала у 2016 році свої активи в Україні. А це – майже 150 заправок переважно під брендом «ТНК», мережу нафтобаз та Лисичанський нафтопереробний завод. Покупцем виявилася маловідома швейцарська фірма Glusco Energy. Це дочірня структура іншої швейцарської фірми – Proton Energy Group, офіційний власник якої – ізраїльський бізнесмен Нісан Моісеєв.

 

«Нісан Моісеєв відомий на українському ринку нафтопродуктів з 2009 року. У 2015 році його компанія стала найбільшим постачальником нафтопродуктів морем. На сьогодні за нею близько 30 відсотків поставок дизельного палива», – говорить директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Моїсеєв і Медведчук: «дружні, а не ділові» відносини?

Наскільки ж самостійною фігурою є Нісан Моісеєв, російсько-український бізнес якого так стрімко пішов угору після початку військового протистояння цих країн? Видання Liga.net у своєму розслідуванні пов’язує нового власника українських активів російської держкомпанії «Роснєфть» з Віктором Медведчуком – кумом президента Росії Володимира Путіна та представником України в гуманітарній підгрупі на переговорах в Мінську. Однак і Медведчук, і Моісеєв це заперечують.

«З паном Медведчуком я знайомий давно, як і з багатьма іншими українськими, російськими, європейськими, ізраїльськими, американськими публічними людьми та бізнесменами. Нас пов'язують дружні відносини, а не ділові. Ніякого стосунку пан Медведчук до цих компаній не має, вони належать мені, я – їхній єдиний власник», – заявив Нісан Моісеєв у письмовій відповіді на запит журналістів «Схем».

 

Віктор Медведчук не відповів на запит журналістів по суті, вдавшись до образ на адресу Радіо Свобода. Але раніше у прес-службі громадського руху «Український вибір», лідером якого є він, повідомляли, що ні Віктор Медведчук, ні його структури жодного стосунку до угоди купівлі-продажу активів «Роснєфті» не мають.

Отже, з одного боку, джерела серед активних учасників ринку запевняють: за купівлею російських активів в Україні так чи інакше стоїть Віктор Медведчук, а журналісти публікують на підтвердження цього низку непрямих свідчень. З іншого боку, Медведчук і офіційний покупець цих активів Моісеєв спростовують це. Але «Схемам» вдалося зафіксувати один красномовний факт.

Бізнес на два фронти

Пряме авіасполучення між Україною та Росією припинене. Лише один борт має дозвіл від обох країн літати між Москвою та Києвом напряму (що регулярно робить). І це – літак, яким користується Віктор Медведчук.

Бортовий номер літака, на якому літає Медведчук
Бортовий номер літака, на якому літає Медведчук

 

Журналісти програми зафіксували, як 14 листопада 2016 року із аеропорту «Внуково» (Москва) до аеропорту «Київ» прилетів приватний літак «Фалькон 900». Це один із найдорожчих приватних літаків – його вартість сягає близько 50 мільйонів доларів. Із літака вийшов Віктор Медведчук у компанії декількох чоловіків.

Віктор Медведчук у компанії невідомих виходить з літака
Віктор Медведчук у компанії невідомих виходить з літака

 

Це відео «Схеми» публікували раніше, але зараз журналісти видання «Нефтерынок» допомогли ідентифікувати того, хто прилетів тоді з Медведчуком із Москви. Одним з цих людей виявився Нісан Моісеєв – той самий офіційний покупець російських активів в Україні.

Віктор Медведчук та Нісан Моісеєв 14 листопада 2016 року у аеропорту «Київ»
Віктор Медведчук та Нісан Моісеєв 14 листопада 2016 року у аеропорту «Київ»

 

Схоже, Медведчук і Моісеєв добре знайомі, адже не тільки прилетіли в одному літаку, але й обмінялись на прощання дружнім поцілунком, що зафіксували «Схеми» на відео.

 

 

 

 

Ця зустріч збіглася у часі з «зачищенням» ринку імпорту скрапленого газу України під нового гравця, яким став той самий Нісан Моісеєв. Наприкінці 2016 року в традиційних імпортерів скрапленого газу почалися проблеми: діями СБУ, Мінекономрозвитку та митниці був зупинений його імпорт, і майже одночасно з’явилися фірми, які почали імпортувати великі обсяги скрапленого газу з Росії. При цьому експерти з подивом відмічають, як дії української СБУ були синхронізовані з діями російських контролюючих органів.

 

«Мене вразила синхронність дій Федеральної служби експортного контролю Російської Федерації та Служби безпеки України, Мінекономрозвитку, митної служби. Митна служба разом з СБУ почала тут різко розчищати територію, тобто почала тиснути на наших потужних імпортерів зрідженого газу. А там Федеральна служба експортного контролю визначила Proton – дочірню структуру Glusco – як єдиного експортера ресурсу «Роснєфті», – розповідає екс-президент «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

Товаришу Медведчука бізнес в Україні допомагає розвивати СБУ?

Розслідування «Схем» виявило: тоді ринок зачистили під чотири фірми, одна з яких – «Глуско Україна» Нісана Моісеєва, а решта три – пов’язані із нею через менеджерів. Усі вони почали безперебійно у великих обсягах ввозити до України з Росії газ «Роснєфті», тоді як іншим імпортерам СБУ показала червоне світло. І тут можлива роль Віктора Медведчука набуває все чіткіших обрисів.

 

«Від якої людини могли бути такі синхронні дії з тієї і цієї сторони? Крім як Медведчук, у мене ніяких асоціацій немає», – каже Леонід Косянчук.

Тож виявилось, що політ, зафіксований журналістами «Схем», свідчить не лише про те, що кум Путіна – Віктор Медведчук – фактично єдиний, кому влада обох країн у часи заборони прямого авіасполучення безперешкодно відкриває небо, а й про те, що він при цьому літає із Москви до Києва разом з ізраїльським бізнесменом Нісаном Моїсеєвим, якому Росія доручила свій нафтовий бізнес в Україні після початку військової агресії і якому продовжують сприяти російські контролюючі органи.

Та найбільш дивовижний факт у тому, що в Україні неконкурентне сприяння подальшому розвитку бізнесу близького до Медведчука Моісеєва також здійснюється руками державних структур. Зокрема, Служби безпеки України, підконтрольної президенту Петру Порошенку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ