Підтримати нас

Росія в ЄСПЛ визнала, що контролює Крим з 18 березня 2014 року. Україна доводить, що з 27 лютого

Автор статті
11 вересня 2019 15:31
800
Поширити:

У середу, 11 вересня, під час розгляду в Європейському суді з прав людини справи “Україна проти Росії” РФ визнала, що контролює Крим з 18 березня 2014 року. Раніше в ЄСПЛ Росія визнавала свій контроль у Криму лише з 21 березня 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент “Європейської правди” зі Страсбурга.

Нову дату оголосив уповноважений Росії при ЄСПЛ Михаїл Галперін.

За його словами, Росія згодна визнати свою відповідальність за дотримання прав людини в Криму починаючи від 18 березня 2014 року.

“До 18 березня повністю відповідальною за дотримання прав людини є Україна”, – пояснив він.

У виступі Галперіна не було пояснень щодо того, що стало причиною зміни позиції.

У поясненнях РФ, наданих суду, йдеться також про те, що від цієї дати, за визнанням Росії, на кримському півострові почала діяти система російських органів влади. Як цього дня українська влада перетворилася на російську, Галперін не уточнив.

Водночас Україна продовжує доводити на слуханнях, що Росія контролює Крим із 27 лютого 2014 року і відтоді є повністю відповідальною за порушення прав людини на півострові.

Україна посилається на порушення кількох статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Зокрема, уряд-заявник стверджує, що існувала адміністративна практика вбивств українських військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і цивільних осіб, яку було можливо приписати Російській Федерації.

Відповідні аргументи сьогодні в суді виклав британський юрист Бен Еммерсон, який входить до юридичної команди України.

“Очевидно, що Росія отримала ефективний контроль від 27 [лютого 2014 року], коли встановила військові блокпости в Криму”, – заявив, зокрема, він.

“Цього дня російські сили відкрито вдерлися до Криму повітрям, морем і по землі. Вони блокували та знерухомили українські військові частини… О 4-й ранку російський спецназ штурмував Верховну раду Криму, а згодом депутатів під дулом зброї привели до будівлі парламенту”, – нагадав він про події того часу, навівши й інші конкретні приклади того, як Росія взяла під контроль події в Криму.

На підставі цього, вважає українська сторона, ЄСПЛ має визнати “ефективний контроль” РФ у Криму і її повну відповідальність за події на півострові.

Початкову заяву України було подано 13 березня 2014 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ