Підтримати нас

Росія швидше за все залишить без відповіді удари по Сирії – CNN

Автор статті
14 квітня 2018 16:15
625
Поширити:

Посол Росії в США заявив, що Росія дасть свою відповідь на військову атаку США, Великобританії і Франції щодо Сирії. Однак кореспондент CNN відзначає, що сама атака була досить обмеженою, тому Росія не надто стурбована і не стане йти по шляху нарощування напруженості.

Старший міжнародний кореспондент CNN Сем Кайлі прокоментував заяву російського посла Анатолія Антонова, опубліковану в Twitter, в якій говориться наступне: "Був задіяний заздалегідь спланований сценарій. Нам знову загрожують. Ми попереджали, що подібні дії не залишаться без наслідків. Вся відповідальність за них лежить на Вашингтоні, Лондоні і Парижі".

"Чесно кажучи, не думаю, що це взагалі хоч якось вплине на ситуацію: всю схему атаки заздалегідь видав не хто інший, як президент США Дональд Трамп – Сирія знала, що це станеться, а значить, звичайно ж, знали це також і Росія з Іраном. Тобто, часу, щоб пересунути обладнання, особовий склад і техніку подалі від районів, які, швидше за все, потрапили б під удар, було більш ніж достатньо, і саме це і було зроблено. Саме ці три зони, якщо бути точним, і були атаковані – і, згідно з повідомленнями сирійських властей, в результаті ніхто не загинув , а поранення отримали три людини. Що ще важливіше, навіть російський радар включений не був – ракети на підльоті не спричинили ніяких відповідних дій з боку Росії і нею навіть не відстежувалися", – заявив Сем Кайлі.

"Таким чином, на мій погляд, напади були дуже ретельно розраховані таким чином, щоб уникнути тієї самої ескалації, яку, безсумнівно, і оцінив раніше як реальну загрозу міністр оборони США Меттіс. Як останні кілька днів CNN повідомляв у своїх репортажах з Білого дому і Пентагону, між президентом і міністром оборони була деяка незгода з приводу масштабу відповіді на хіматаку в Думі. Проте, думаю, що якби використання хімічної зброї повторилося, це, ймовірно, призвело б до миттєвої і набагато більш масштабної відповіді. Але на даний момент, мені здається, Росія не дуже стурбована, вона говорить те, що від неї і чекали, тобто висловлює своє невдоволення і сподівається, що питання закрите", – додав він.

"У Думі, російському парламенті, через кілька днів повинні обговорювати законопроект про економічні контрсакції проти США і деяких союзників. Серед них обмеження по фармацевтичних, сільськогосподарських продуктах, тютюну та експорту титану. Наприклад, 30% титану для будівництва літаків Boeing поставляється з Росії. Росія хоче зробити свій жест у відповідь на каральні заходи, які вона терпить як наслідок не тільки дій в Сирії, але, звичайно, і анексії Криму, а також продовження дестабілізації на сході України", – заявив Сем Кайлі.

"Але крім цього решта – лише слова. Реакція на хіматаку в Думі вийшла дуже обмеженою, і я думаю, що Росія, дуже ймовірно, в кінці кінців залишить її без відповіді. Мені здається, всі зітхнуть спокійно від того, що вона не стане втілювати в життя сценарій, за яким напруженість може перерости в щось набагато більш небезпечне, якщо трапилося б військове протистояння між Росією та Сполученими Штатами на Близькому Сході", – додав він.

Нагадаємо, в ніч на суботу, 14 квітня, США спільно з Великобританією і Францією почали операцію проти Сирії, в хід пішли бойові кораблі і авіація.

Приводом для нанесення удару по Сирії став інцидент 7 квітня в сирійському місті Дума, де, за деякими твердженнями, було застосовано хімічну зброю. Повідомлялося, що щонайменше 70 осіб загинуло, отруївшись токсичним газом, який був скинутий урядовими військами Сирії на місто Дума. Волонтерська організація опублікував фото тіл загиблих, зазначила, що в результаті хімічної атаки постраждали понад 1000 осіб.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ