Підтримати нас

Росія розв'язала війну - Україна захищається

Автор статті
11 березня 2018 05:00
642
Поширити:

Курт Волкер - один із небагатьох серед дипломатів і політиків, який чітко називає речі своїми іменами. Його призначення спецпредставником Держдепу по Україні надало нового поштовху до складного процесу переговорів та консультацій з Росією, яка уперто не бажає виконувати свої міжнародні зобов'язання, продовжує агресію проти України, тероризує ядерною мультиплікацією цивілізований світ.

Про деякі актуальні питання Мінського процесу, ситуації з Кримом, дезінтеграції Донбасу американський дипломат розповів в ексклюзивному бліц-інтерв'ю власному кореспонденту Укрінформу.

- Пане посол, Президент України закликав міжнародне співтовариство не визнавати проведення президентських виборів в Росії, зокрема, голосування 18 березня на території окупованого Криму. Яка ваша позиція з цього питання?

- Ми не визнаємо примусову анексію Криму Росією. Ми вважаємо це порушенням міжнародного прави. Росія є окупаційною силою. Відтак, існують норми міжнародного права щодо таких територій, які регламентують й питання проведення виборів. Таким чином, ми зі свого боку маємо дуже чітку позицію відносно цього, включаючи запровадження санкцій за анексію Росією Криму. І ці санкції нині є чинними.

- Продовжуючи тему Криму. Керівництво України виступило з ініціативою започаткування міжнародного формату з деокупації півострова. Багато політиків, дипломатів підтримують цю ідею, але значна кількість ставиться скептично або обережно...

- Я вважаю, що дуже важливо не забувати про це. І ми постійно публічно порушуємо цю важливу проблему. Так, вже були зроблені певні зусилля, включаючи деякі ініціативи з боку членів ЄС згуртувати країни задля обговорення ситуації у Криму. Я, до речі, цього тижня також брав участь у подібній зустрічі. Упевнений, що цей процес буде продовжуватися. Це є важливе, принципове питання, яке пов'язане з безпекою кожної європейської країни - адже треба бути упевненим у безпеці власних кордонів. Тому це питання буде просуватися.

- Нещодавно ви висловили думку про необхідність посилення відповідальності міжнародних гравців за порушення санкцій, уведених у зв'язку з окупацією Криму Росією. Чи вважаєте ви, що кримський пакет обмежувальних заходів має бути розширений?

- Що я маю на увазі. Ми вже маємо діючі санкції стосовно Криму, уведені Європейським Союзом і Сполученими Штатами. Але, нам слід забезпечити їхню ефективну імплементацію. Тобто тих санкцій, щодо яких вже є рішення. У цьому випадку я не кажу про необхідність запровадження нових санкцій. Йдеться про ті, які вже є. Наприклад, якщо російська компанія веде бізнес у Криму, як слід діяти відносно неї, якщо вона також спробує просувати свою діяльність на решті території Європи? Санкції повинні бути застосовані відносно компанії, яка так поводиться.

- Як ви оцінюєте закон України про реінтеграцію Донбасу?

- Так, відносно цього закону вже було багато коментарів. І деякі з них, на мою думку, є безпредметними. Важливо мати перспективу для реінтеграції цих територій. Це означає - розглядати населення, яке проживає на цих територіях, українськими громадянами, які мають усі права, як й усі інші українські громадяни. Також ідеться про економічну реінтеграцію, доступ до адміністративних послуг, можливість отримання інформації. Це все є позитивними цілями концепції реінтеграції.

На додаток, особливим положенням цього закону є важливе питання зміни статусу військової операції. Адже є некоректним розглядати лише антитерористичну операцію. Це є війна, розв'язана Росією на українській території. Україна використовує власні збройні сили для свого захисту. Відтак, це мало бути урегульоване у будь-якому випадку.

- Першого березня президент Путін звернувся до Федеральних зборів із щорічним посланням. У ньому він так би мовити «побрязкав» ядерною наступальною зброєю. Що ви вбачаєте у такій поведінці російського лідера?

- Я вбачаю це переважно у контексті переобрання Путіна. Це є кампанія-презентація. Ми маємо достатньо багато конкретних питань у відносинах з Росією, які викликають занепокоєння. Це і Сирія, і Північна Корея, і Україна, включаючи Крим. Також можна згадати інші двосторонні військові і дипломатичні проблеми з Росією. Так, вже було проведено багато роботи, але я би не вважав, що ця відеокампанія матиме велику додану вартість до всього цього.

- Чи є вже плани вашої можливої наступної зустрічі з російською стороною для продовження консультацій з урегулювання ситуації на сході України?

- М'яч нині на російській стороні. Ми узагальнили відповідні параметри щодо миротворчих сил, які нам потрібні. Ми обговорили питання щодо їх розгортання, включаючи географію та посилення мандату. У цьому ми отримали широку підтримку з боку європейських партнерів, членів Ради Безпеки ООН. Коли я попередній раз зустрічався з паном Сурковим у січні, ми обговорили ці пропозиції, і нині чекаємо зворотньої реакції.

Можливість принести мир на східну України нині знаходиться у російських руках.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ