Підтримати нас

Різдво Христове в Україні: історія, звичаї та традиції

Vgoru
Автор статті
06 січня 2021 11:00
1,650
Поширити:

У ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Історія Різдва

За біблійною оповідкою, цього дня у Вифлеємі в хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу. День народження Ісуса Христа поділив історію на «до» і «після»: з цього моменту почалося сучасне літочислення — «наша ера».

Водночас є кілька теорій, що Ісус Христос народився не взимку, а святкувати Різдво в січні стали тільки тому, що в цей час язичники відзначали свято народження Сонця Правди та в цей період збільшувався світловий день.

Хай там як, православне Різдво Христове і Святий вечір перед ним пишно святкуються у християнському світі та мають безліч традицій і звичаїв.

Традиції Святвечора

За традицією Різдво в Україні починається 6 січня зі Святого вечора – Святвечора. У цей день вся сім'я, разом із маленькими дітьми, збирається на святковий обід. Примітно, що у Святвечір знаходитися в чужому домі не можна.

Сідати за різдвяний стіл необхідно з появою першої зірки, яку називать Вифлеємською. Саме вона привела мудреців до немовляти - Христа. Святий Вечір починається молитвою і запалюванням різдвяної свічки. У компанії всієї родини, у тому числі й немовлят, господар будинку благословляє вечерю.

У Святвечір на столі обов'язково мають бути 12 пісних страв – на честь 12 апостолів. Головне частування – кутя (ритуальна каша, зварена з ячменю, пшениці або рису і змішана з родзинками, маком, медом і горіхами). Багато українських господинь до куті додають горіхи, мак, родзинки та мед. Крім куті, на святковий стіл також заведено ставити пісний борщ, вареники, гриби, овочеві салати та соління. Страви не запивають водою - виключно узваром (солодкий компотом із сухофруктів).

Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити. На Різдво всі члени родини повинні бути вдома, діти повинні допомагати старшим у святкових приготуваннях. Снідати й обідати 6 січня не прийнято, легкий перекус дозволений тільки дітям. Навіть за святковим столом переїдати у Різдво заборонено. Кожен член сім'ї має потроху спробувати всі 12 страв, при цьому повністю з'їдати вечерю не можна, інакше холодильник буде порожнім весь рік. Також під забороною побутові справи, рукоділля, важка фізична праця.

Під час вечері незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям не можна сідати на кут столу, щоб не залишитися без пари. До завершення трапези не можна виходити з-за столу і з дому, щоб не впустити до помешкання нечисту силу.

На почесному місці в домі повинен стояти Дідух — житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай, добробут, багатство, дух предків і оберіг роду. Вважається, що присутність Дідуха в домі приносить гарний настрій, затишок і святкову атмосферу.

Як святкують Різдво в Україні?

За повір'ям, опівночі з 6 на 7 січня треба відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло до будинку.

Важлива і незмінна традиція на Різдво — це колядування. По вулицях і будинках колядники ходять, починаючи зі Святого Вечора, або з першого дня Різдва. Часто вони носять з собою велику зірку, закріплену на палиці та покриту позолоченим папером. Така зірка символізує Вифлеємську, що ознаменувала народження Ісуса Христа.

Заходячи у двір або в будинок, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати, а коли господарі погоджуються, колядники починають співати вітальні пісні-колядки та розігрувати жартівливі сценки. Найчастіше в таких піснях оспівуються господар і господиня, звучать побажання щастя, здоров’я та достатку. По закінченні співу, господарі виносять колядникам солодощі або гроші.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом. Вертеп — це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений у коробі, в якому показували цілі вистави на тему Різдва.

У всіх храмах проходять божественні літургії, а родина збирається за святковим столом, вітаючи один одного словами: "Христос народився! Славімо його!".

Здавна в різдвяну ніч люди зверталися до Бога з проханнями про зцілення і помилування гріхів. Дівчата ворожили на судженого. Сімейні пари, які не мали дітей, просили Діву Марію подарувати їм дитину.

Оскільки на Різдво закінчується 40-денний піст, на святковий стіл часто ставлять велику кількість м'ясних страв. За святковою вечерею заведено співати різдвяних пісень, бажати один одному здоров'я і згадувати все хороше, що було торік.

Крім усього іншого, в Україні 7 січня є офіційним державним святом, що є ще одним приводом для радості.

З Різдвом Христовим!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ