Підтримати нас

Рекордний урожай при не найкращій якості - Херсонщина завершує жнива

Автор статті
17 серпня 2021 14:00
1,141
Поширити:

Зернозбиральна кампанія на Херсонщині майже завершилася.

За інформацією Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА, на сьогодні в області скошено 92% площ ранніх зернових культур. Попри дощі під час визрівання зерна, урожай отримали рекордний, розповідає в.о. директора Департаменту Маргарита Степанова:

Херсонщина була і залишається житницею України. За оперативними даними, у нашій області скошено 92% площ. Отримано 3 млн. 100 тис. тонн зерна, середня урожайність 42,2 центнери з гектара. Для порівняння: у сусідній Миколаївській області на сьогодні скошено 86% площ при урожайності 39,5 ц/га. На Одещині зібрано зернові на 75%, урожайність там 40 ц/га. За 30 років незалежності України ми взагалі не мали такого великого врожаю. Це рекорд валової продукції.

Однак більшість отриманого зерна - фуражне, тобто воно годиться лише на корм для худоби:

Стосовно класності ми отримали й фураж, і перший, другий та третій класи, - говорить Маргарита Михайлівна. - На ранніх термінах дозрівання пшениці ми не мали високоякісного зерна, оскільки з нього були вимиті клейковина та білок, тому багато класної пшениці перетворилося на фуражну. Цього року було багато води, ґрунти на полях були перенасичені вологою, тож знизилась якість продукції. Переважна кількість урожаю складається з фуражного зерна. Разом з тим, це дозволило отримати вищі показники валового продукту.

Показники експорту продукції цього року також вищі у порівнянні з минулим. Так, у першому півріччі поточного року експортовано зернових на 21 млн. 499 тис. доларів США. Це 143% від торішнього показника. Стосовно співвідношення із загальним обсягом експорту - це 11%.

Щодо місця України на світовому ринку Маргарита Степанова зазначила:

Ми вже перетворюємося із сировинного придатку на незалежну державу щодо експорту зернових культур. І наші аграрні підприємства є достойними гравцями на цьому ринку. Ще з початку кожного року укладаються договори щодо обсягу продукції, яка буде реалізована. Господарства, які мають такі угоди, дотримуються і сівозмін, і технологій агровиробництва. Відповідно вони мають гарні врожаї.

Спекотна погода дала можливість зібрати урожай ранніх зернових. Попереду в аграріїв ще збір кукурудзи, соняшнику та сої.

Більше новин Херсона читайте в нашому Телеграм-каналі.

Фото Інтернет

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ