Підтримати нас

Реальна енергоефективність: херсонські ОСББ можуть отримати гранти ЄС на поліпшення життя

Автор статті
04 листопада 2019 13:00
844
Поширити:

Невиправдано високий рівень споживання енергії та тепла, вкрай зношені інфраструктура та системи опалення, надмірна витрата дорогоцінного природного газу, застарілий загальний стан житлового сектора - сумні реалії, що дісталися нам у спадок від СРСР.

Вже наприкінці минулого століття стало зрозуміло, що колишня система обслуговування житла в багатоквартирних будинках країни, яка здебільшого була представлена так званими житлово-комунальними (експлуатаційними) конторами (ЖЕКами) комунальної та державної (відомчої) власності віджила своє. По мірі того, як здійснювався перехід житла з його інфраструктурою в приватну власність (тобто - у власність самих мешканців), стало очевидним, що треба шукати якогось виходу. Єдиним порятунком, що дозволяє не тільки зберегти багатоквартирне житло хоча б в елементарно задовільному стані, але і поліпшити якість життя в ньому, є створення так званих об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Інакше кажучи, кермо влади власними квартирами, сходовим майданчиком, ліфтом, під’їздом, двором, інженерними комунікаціями людям відтепер необхідно брати в свої руки, не чекаючи чиєїсь допомоги.

Тепер в Україні налічується близько 30 тисяч об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Примітно, що Херсонська область за цим показником перебуває на першому місці: ОСББ охоплюють до 40% всього багатоквартирного житлового фонду регіону. Це - понад 1,100 будинків (цифра постійно змінюється, бо число таких об'єднань хай і повільно, але неухильно зростає).

Втім, як з'ясовується, далеко не завжди кількість створених ОСББ виливається в реальну якість життя херсонців. Як стверджує голова Асоціації ОСББ «Спільна справа», регіональний консультант проєкту IFC (Група Світового Банку) «Енергоефективність у житловому секторі України» Лілія Мартинова, близько половини існуючих сьогодні в області ОСББ функціонують виключно, що називається, «на папері»:

«В обласному центрі і таких містах, як Каховка і Нова Каховка, ситуація з реально діючими ОСББ не настільки проблемна, як в малих містах і в сільській місцевості Херсонщини. У той же час, припустимо, в Скадовську і Бериславі, багатьох інших населених пунктах, маємо ряд ОСББ, які були свого часу створені виключно заради складання договорів з газопостачальними підприємствами».

Відзначимо, що свої дії представники газорозподільних компаній аргументують останніми змінами в законодавстві. Зокрема, Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та Кодексом газорозподільних мереж, а також необхідністю забезпечити стабільне і безпечне газопостачання споживачів. А єдиний спосіб цього домогтися -  укласти договір з уповноваженою організацією.

 «В області існує ряд ОСББ, які до сих пір ще навіть не відкрили власні розрахункові рахунки. Катастрофічно не вистачає офісних приміщень, технічного забезпечення, багато голів об'єднань і їх помічники працюють на особистому ентузіазмі, який, як відомо, не безмежний», - коментує Лілія Мартинова.

Такі ж проблемні для ОСББ часто і послуги фахівців, які обслуговують інженерні мережі в будинках. Електрики, газозварювальники, сантехніки, інші майстри нерідко залучаються до робіт без відповідних договорів, багато хто з них не працевлаштований офіційно.

Вихід із ситуації намагаються вирішити в Херсонському обласному центрі зайнятості. Тут, зокрема, з серпня цього року приєдналися до реалізації на Херсонщині двох масштабних проєктів - Проєкту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» і Проєкту ЄС/Програми розвитку ООН «Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень».

Як повідомляє директор центру зайнятості Євген Єрашов, служба зайнятості співпрацює з координаторами і регіональними консультантами вищевказаних Проєктів в частині організації проведення серії тренінгів для активістів, які хочуть створити ОСББ, і для голів вже діючих ОСББ:

«Участь у цих тренінгах безкоштовна, в них можуть брати участь усі громадяни, що мають активну життєву позицію і хочуть стати учасниками ОСББ. Ми (ХОЦЗ - прим. автора), в свою чергу, допомагаємо в проведенні тренінгів: надаємо свої приміщення, обладнання, проводимо інформаційну роботу для запрошення учасників. При цьому ми розуміємо, що до цього процесу мали б активно підключитися органи місцевого самоврядування. Але, на жаль, дуже часто (особливо в сільській місцевості) такого співробітництва домогтися нелегко. Про що говорити, якщо в селищних, сільських радах, навіть в деяких міських радах до сьогодні просто немає фахівців, які займалися б безпосередньо роботою з ОСББ».

Проте, за словами Євгена Єрашова, протягом серпня, вересня і жовтня тренінгами по двох Проєктам з енергоефективності було охоплено 78 голів ОСББ області. Також ці заходи відвідали 22 людини, які тільки збираються створити ОСББ.

У листопаді в Херсонській області заплановано ще 7 тренінгів з енергозбереження і енергоефективності в ОСББ. Зокрема, вони відбудуться: 6 листопада в Новій Каховці, 7 листопада в Олешках, 7 листопада в Голій Пристані, 11 листопада в Каховці, 12 листопада в Чаплинці, 13 листопада в Херсоні і 21 листопада в Каланчаку.

Інформаційна кампанія, яка розгортається по всій країні щодо нових проєктів з підвищення рівня енергоефективності в ОСББ, має дуже важливе значення, говорить регіональний координатор проєкту ЄС/ПРООН «Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» Есма Умерова:

«Створений українським урядом Фонд енергоефективності України в даний час співпрацює з ЄС і, зокрема, з урядом Німеччини. Завдяки цьому вдалося залучити значні кошти, які будуть надаватися найбільш активним і успішним українським ОСББ. Це має на меті надання технічної і фінансової підтримки на термомодернізацію багатоквартирних житлових будинків на всій території України. Мета одна: істотно підвищити енергоефективність на основі вже діючих ОСББ та сприяти створенню нових об'єднань. Дуже важливо також домогтися, аби всі ці об'єднання запрацювали, нарешті, реально і активно. Природно, в цьому плані солідна фінансова підтримка (а мова йде про близько 100 мільйонів євро на всю країну) сприяє мотивації співвласників багатоквартирного житла».

Щоб отримати грант на заходи з енергоефективності власних будинків, керівництво ОСББ має надати до Фонду енергоефективності України (ФЕУ) відповідний проєкт і заявку.

«На жаль, є приклади неякісно, непрофесійно оформлених проєктів, які Фонд змушений був відхилити, - зазначає Есма Умерова. - У цьому плані наші тренінги повинні також посприяти людям».

До слова, в цьому році на Херсонщині завдяки проєктам вже створено понад 50 нових ОСББ. У всіх них (а також, природньо, і у тих, що вже існували раніше) зараз є чудова нагода поліпшити якість життя в своєму будинку, потрапивши в число «щасливчиків». А профінансовані будуть перші 300 ОСББ, які оформили грантові проєкти за всіма правилами і подали заявку до Фонду. На сьогодні  область не має таких прикладів, але, можливо, все ще попереду (як уже мовлено, проєкти стартували всього лише кілька місяців тому).

Відзначимо, що безпосередня реалізація проєктів з енергозбереження в житловому будинку (будинках), керованих ОСМД, має свої цікаві нюанси. Так, всі роботи з енергозберігаючих заходів  профінансують лише за фактом їх виконання: ніхто не надасть об'єднанням гроші «на майбутнє». Щоб успішно виконати необхідні роботи, ОСББ будуть змушені співпрацювати з банками. У свою чергу, ФЕУ вже веде роботу з банківськими організаціями, сприяючи рішенням про надання ОСББ сприятливих кредитів з мінімальними процентними позиціями.

Крім того, як заявляє Есма Умерова, кошти не будуть надаватися тим ОСББ, які на певному етапі вирішать відмовитися від здійснення проєкту. Якщо ж роботи з енергоефективних заходів будуть виконані неякісно, з порушенням термінів, з порушеннями в звітній документації, ОСББ буде змушене повернути витрачені грантові кошти до Фонду.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ