Підтримати нас

П’ять способів пофарбувати яйця до Великодня

Vgoru
Автор статті
22 квітня 2022 09:53
9,988
Поширити:

Наближається важливе свято для всіх вірян – Великдень. Готуватися до нього починають заздалегідь – пекти пасочки, фарбувати яйця, прикрашати домівки.

 

Традиція фарбувати яйця прийшла з давніх-давен та відобразилась у кожній сім’ї по своєму. Хтось любить використовувати штучні барвники для яєць, а хтось натуральні. Корисніше, як вважають спеціалісти, є використання все ж натуральних барвників, адже через шкарлупку до яйця можуть потрапити шкідливі для здоров’я речовини.

Як пофарбувати яйця в домашніх умовах?

Існує безліч варіантів, як це зробити. Зазвичай застосовують відвари з овочів, фруктів, приправ, які забарвлюють шкарлупу в різні кольори.

Найвідоміший спосіб, знайомий із дитинства від бабусь – фарбування яєць цибуляним лушпинням. Це найпростіший та дешевий варіант.

Щоб пофарбувати яйця з лушпинням зі цибулі необхідно:

  • Курячі яйця.
  • Цибулиння.
  • Соняшникова олія.

Треба ретельно вимити яйця. Далі налити у каструлю води та помістити туди лушпиння, приблизно 2-3 чашки. Поставити ємність на плиту та довести до кипіння, після чого варити суміш до 1 години. Після цього покласти у відвар яйця та варити до 15 хв. Готові писанки дістати та залити холодною водою. Як прохолонуть вийняти та витерти серветкою. Для блиску можна натерти олією і витерти ще раз.

Крім цього, до лушпиння можна додавати зеленку, щоб отримати мармуровий ефект, а також робити візерунки. Так, перед фарбуванням можна намочити яйце та обваляти у рисі й обмотати бинтом, міцно зав’язати і помістити у воду з лушпинням. Потім, коли яйце покласти у відвар, отримаємо крапчастийц візерунок.

Наступний барвник – морква. З її соку можна зробити ніжні світло-помаранчеві крашанки.

Для цього знадобляться:

  • Курячі яйця.
  • Морква
  • Куркума

Треба зварити яйця до готовності. Потім приготувати свіжовичавлений сік із моркви та за бажанням додати туди 2 ложки куркуми аби пігмент був більш насичений. Далі занурити яйця у суміш на 5-6 годин. Після дістати та протерти ганчіркою.

Для поціновувачів блакитного або бузкового кольору, сподобається спосіб фарбування яєць червоною капустою.

Знадобляться:

  • Червонокачанна капуста;
  • Яйця.

Необхідно завчасно зварити яйця, а вже потім готувати суміш. Можна зробити або сік або відвар із капусти. Треба  подрібнити капусту у блендері та вичавити сік або зварити її у воді до насиченого кольору. Потім опустити яйця на ніч і на ранок отримати крашанки ніжного небесного кольору.

Фарбування шпинатом

Щоб отримати світло зеленого, м’ятного кольору крашанки, варто взяти пучок шпинату, залити його літром води та довести до кипіння і варити ще 5 хвилин. Далі зняти суміш з вогню та остудити. Зварені яйця залишити у рідині на 6 годин.

Кавові крашанки

Пофарбувати яйця кавою теж можливо, у результаті отримуються світло-коричневі крашанки. Для цього необхідно 5 чайних ложок меленої кави, залити літром холодної води та варити на вогні. Як закипить, зменшити вогонь і поставити ще на 10 хвилин. Готовий барвник процідити та відокремити від гущі. Яйця покласти у ємність і варити до 12 хвилин. Для більш насиченого кольору залиште їх у відварі на декілька годин.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ