Підтримати нас

Психологічно подолати ВІЛ — виклик 21 сторіччя

Автор статті
22 квітня 2019 11:00
662
Поширити:

Більшість людей, як тільки дізнаються про свій позитивний ВІЛ-статус занурюються у глибокий шок.

- Я ніколи не забуду як п’ятикласницею почула пісню популярного наприкінці 80-х гурту, де суворий чоловічий голос промовляв: СНІД — чума 20-го віку, — згадує психолог проекту HealthLink від БО “100% життя. Херсонський регіон” Наталя Плетньова. — Тоді це був хіт, що лунав "з кожної праски". А у новинах постійно показували сюжети про смертельну епідемію ВІЛ, від якої у людства не було жодних ліків. Цей страх закарбувався серед моїх однолітків і досі проявляється навіть у деяких лікарів. І це є великою проблемою. Адже люди, які дізнаються про діагноз, переживають великий стрес. У кожного він різний, але всі проходять через однакові етапи шоку.

Перша реакція: «цього не може бути, це — помилка». Вони проходять один тест, другий. І все одно не вірять, що у них ВІЛ. Потім — починають шукати причини, чому це сталося, хто винен. А далі розгублюються, не знають що їм робити. Дехто починає закриватися від усіх. Тому навіть, якщо людина не хоче розповідати про свій статус близьким, то важливо, щоб були люди, котрі завжди її підтримають. І це найбільший виклик для психолога — допомогти людині довіритися фахівцям. Допомогти їй зрозуміти, відчути, що він/ вона не залишається сам на сам з хворобою. І діагноз — не вирок. У цей непростий для людини період потрібно розвінчати всі ті міфи, що склалися довкола хвороби. Пояснити, що є ліки, завдяки яким можна продовжувати жити повноцінним життям і мати здорових дітей.Особливо це стосується людей середнього та старшого віку. Бо, на жаль, за нами ще тягнуться ті страхи та упередження, що склалися довкола ВІЛ, з тих часів, коли вірус тільки з’явився і ніхто не знав, як врятуватися від цієї смертельної хвороби.

Але молодь зараз, вже інша, більш розумна та толерантна:

"Спостерігаючи за молоддю, яка зараз навчається у школі, я помічаю, що ситуація вирівнюється. Я запитую у них: «Чи обійняли б ви ВІЛ-позитивну людину»? Вони відповідають: «Жодних проблем». Більшість підлітків вільні від тих упереджень, що розповсюджувалися десятками років до цього. Їм не страшно ходити до одного басейну з ВІЛ-позитивною людиною чи позичити у неї рушник. Вони виросли з інформацією, що ВІЛ передається трьома шляхами: статевим, через кров і через молоко матері до немовляти. Тому багато молодих людей реально оцінюють ризики інфікування і знають як захистити себе. Вже видно результати великої роботи з інформування про ВІЛ", — каже Наталя Плетньова.

На жаль, у невеликих містах та селах Херсонщини ситуація дещо інша. Там досі блукають міфи про ВІЛ серед дорослих та молоді, через що люди зі статусом зазнають таврувань. Тому зараз ми зосереджуємо свої зусилля у виявленні ВІЛ, профілактиці та інформуванні людей з віддалених районів нашої області.

P.S. Публікація підготовлена у рамках всеукраїнського проекту HealthLink: «Прискорення зусиль України з метою подолання епідемії ВІЛ» та проекту «Тестуйся – а ми допоможемо!»  за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що керує програмою США і надає економічну та гуманітарну допомогу іноземним країнам більше ніж у 80 країнах по всьому світу. Проект реалізується Благодійною організацією «Благодійне Товариство «100 відсотків життя. Херсонський регіон».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ