Підтримати нас

Принципові батьки кажуть «ні» поборам

Автор статті
04 липня 2018 11:40
698
Поширити:

Чи законно здавати гроші в фонди класу та школи і куди звертатися, аби відстояти своє законне право на безкоштовну освіту? Адже незгодних батьків та їх дітей шкільне керівництво та деякі представники батьківського комітету цькують і навіть застосовують до них «санкції».

З цього приводу до Херсонського Офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» звернулася Вікторія Павлюченко*. Вона висловила  несхвальну позицію про шкільні побори – і у відповідь отримала протокол про адміністративне правопорушення щодо неналежного виконання батьківських зобов'язань. Школа жорстко відстоювала своє «право» на так звані «добровільні внески».

Вікторія – мама малолітнього сина Олександра, який навчається в одній із херсонських  шкіл. У лютому 2018 року, після роз'яснень Міністерства освіти та науки  про незаконність так званих «коштів до фонду класу», вона вирішила протистояти регулярному збиранню грошей із батьків в школі, де навчався її син, про що і заявила батьківському комітету. Після цього Вікторію та її сина почали цькувати – спочатку класний керівник та соціальний педагог, а потім приєдналися і батьки з учнями.

Терпець Вікторії увірвався, і вона звернулася зі скаргою до управління освіти Херсонської міської ради. Школа теж не забарилася з протидією - підготувала звернення до поліції із вимогою притягнути заявницю до адмінвідповідальності за неналежне виконання батьківських зобов'язань. Начебто її син систематично «вчиняє хуліганські дії під час занять».

На жаль, управління зайняло пасивну позицію, поклавши увесь тягар конфлікту зі школою на плечі матері. Усе стало ще гірше, коли директорка школи за тиждень до кінця навчального року винесла наказ, заборонивши дитині відвідувати навчальний заклад. У свою чергу Корабельний райвідділ поліції, користуючись виключно поясненнями члена батьківського комітету (колишнім працівником правоохоронних органів), склав на жінку протокол про адміністративне правопорушення за ст. 184 КУпАП України. Усі ці події призвели до жахливих наслідків: у хлопчика стався нервовий стрес і він потрапив до лікарні, де йому терміново зробили операцію дихальних шляхів.

Юрист Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» Костянтин Капошилін  вивчив матеріали справи про адмінправопорушення та розказав Вікторії, які докази  зібрати, аби спростувати відомості  в протоколі. Чисельні дипломи, подяки та нагороди, здобуті її сином під час занять спортом, образотворчим мистецтвом, а також на олімпіадах – усе доречно. До цього додали висновок дипломованого психолога, який свідчив, що дитина забезпечена належним вихованням, а її розвиток та когнітивні здібності в повній мірі відповідають її віку.

Отже, юрист підготував клопотання про залучення доказів до матеріалів справи, а також клопотання про закриття справи у зв'язку із відсутністю в діях матері хлопця складу правопорушення. У ході судового засідання також допитали числених свідків, які підтвердили, що Вікторія дуже добре дбає про виховання  сина, а  конфлікт є наслідком принципової позиції матері, що не схвалює шкільні побори.

Посадова особа, яка складала протокол, до суду не з’явилася, хоча була викликана  повісткою. За результатами  розгляду, суддя встановив, що протокол складений із численими порушеннями процесуального законодавства та не забезпечений доказовою базою. Тож суддя виніс постанову про направлення його на доопрацювання. Сподіваємося, що обставини, зазначені судом у постанові, будуть достатніми, аби поліція визнала свою помилку та вжила заходів зі скасування «недбалого» протоколу. Крім того,  мати ставить питання про притягнення до відповідальності посадових осіб школи, дії яких   призвели до розладу здоров'я дитини.

Херсонський офіс Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір»  ­­­­планує уважно стежити за ситуацією навколо цієї справи.

Юридична довідка:

Стаття 79 Закону України «Про освіту» визначає, що джерелами фінансування суб’єктів освітньої діяльності можуть бути: державний та місцевий бюджети, плата за надання освітніх та інших послуг відповідно до укладених договорів, плата за науково-дослідні роботи (послуги) та інші роботи, виконані на замовлення підприємств, установ, організацій, інших юридичних та фізичних осіб…

Ще видами фінансування закладу освіти законом встановлено добровільні внески у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, одержаних від підприємств, установ, організацій,  осіб; інші джерела, не заборонені законодавством.

Таким чином, батьки мають право робити добровільні внески на потреби закладів загальної середньої освіти, однак заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Разом із цим, за жодних обставин несплата цих внесків не повинна нести будь-якої зміни у ставленні до учня, або інших обставин, що ускладнюють йому шлях  здобуття освіти. Випадки, коли батьки, відмовлялися сплачувати  внески, що ставало підставою для обмеження дитини в доступі до повноцінного навчального процесу або зміни у ставленні до нього   вчителів, на жаль, є доволі поширеними в Україні.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

Адреса Центру безоплатної первинної правової допомоги:

М. Херсон, пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради, перший поверх).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Попередньо записатися на прийом можна за телефоном (099) 468 38 48

P. SЦентр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ