Підтримати нас

Просто космос. Або коротко про ціни на херсонських ринках

Vgoru
Автор статті
20 квітня 2022 14:33
3,143
Поширити:

Сім'я Олени та Сергія з двома дітьми живуть в окупованому Херсоні. Важко зітхаючи, жінка мовить: зібрати необхідні продукти харчування стало важче. Ціни зросли у декілька разів.

Олена ділиться:

"Тричі на тиждень ходимо за продуктами, розділяємося з дітьми на групки та стоїмо в різних кілометрових чергах. Запасаємося крупами, щоб наступного разу купувати менше. У перші дні придбали багато дріжджів та приправ. На нас дивилися з подивом, типу навіщо так багато для однієї сім'ї. Однак це завбачливість, тому що продукти поступово зникають". 

На початку березня у супермаркетах розібрали крупи, м'ясо, ковбаси, засоби особистої гігієни. На полицях лишилися цукерки, чіпси, газовані напої, алкоголь та шоколад. Через це почали відкриватися стихійні ринки. Однак ціни космічні, - вражено розповідають Олена та Сергій.  

Свинина, яка була 120 грн, сьогодні коштує +/- 320 грн; курятина - 260 грн. До війни цукор коштував 30 грн, став 60-70 грн. За гречку потрібно віддати 100 грн. Найбільше вражають ціни на яйця - 70 грн/десяток. На місцевому ринку продавали домашні яйця, вартість яких викликала шок у нашої героїні - 20 грн/шт. Тобто 200 грн/десяток. Трохи менше, але так само космічно виглядають ціни на фрукти. Банани та лимони коштують 120 грн/кг. Сім’я наших героїв замінила їх на яблука, які коштують 30-50 грн. 

Олена підкреслює дефіцит у місті молочних продуктів.

"Їх немає у супермаркетах, купувати можна тільки на стихійних ринках. Боїмося, наскільки перевірена якість того ж молока. Чи не хворіла корова, чим її годували?", - ділиться жінка. Як альтернатива - продукти з херсонського маслозаводу. Їх регулярно привозять і більш-менш регулюють ціни. Пачка масла - 50-70 грн, бринза - від 150-240 грн, творожний сир - 150-200 грн.

У дефіциті донедавна були ковбасні вибори. Сьогодні ж мережа м'ясних та молочних продуктів пропонує клієнтам сосиски та ковбаси. Однак черг не помітно. Причин декілька: на продукції написано "зроблено в росії"; вартість - 500-600 грн за звичайну варену ковбасу та курячі сосиски; за словами людей, якість погіршилася. Продавці спробували «вирішити» ситуацію - зірвали етикетки, а назви підписали фломастером. 

Подружжя радіє, що на ринку з'явилися свіжі овочі за звичними цінами. Огірки, помідори, редис, капуста доступні, тому що херсонські врожаї не спинить навіть війна. При цьому Олена з Сергієм не пробують торгуватися за продукти, пояснюють "люди витрачають енергію, кошти, бензин, щоб виростити та привезти продукти". 

Турбує сім’ю і вартість бензину, тому що вони пересуваються містом та їздять на роботу на власному авто. На початку війни Сергій придбав 40 літрів бензину, коли той був по 55 грн.

"Заправки не працювали, придбали через знайомих. Сьогодні не купуємо, однак містом шириться інформація про те, що бензин привезли з Криму. Ціни виросли у 2 рази і лишився лише 92 бензин та газ. Вибору, як раніше, немає", - додає чоловік. 

Сім’я переймається через можливу гуманітарну катастрофу на Херсонщині. У місто намагалися завезти волонтерську допомогу з Дніпра, однак 16 фур розвернули на під’їзді до Херсона. На щастя, у місто привозять ліки. Олена скористалася послугою волонтерів, щоб придбати ліки:

«Аптеки напівпусті. Ліки для серця, від тиску та заспокійливі розібрали одразу. У соцмережах прочитала про місцевих волонтерів, замовила препарати та оплатила вартість. Благодійникам також потрібна підтримка, а у нас така можливість є». 

Нагадаємо, якщо вам, знайомим чи рідним потрібні ліки чи продукти, волонтери міста працюють та готові допомогти. Якщо у вас є бажання підтримати їх, можна донатити напряму або у застосунку банків у розділі «Добро». Там є «допомога ЗСУ» та «гуманітарна допомога українцям».

Разом ми сильні. Разом ми наближаємо перемогу України!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ