Підтримати нас

Промисел з техногенною загрозою

Vgoru
Автор статті
03 серпня 2017 09:24
735
Поширити:

На Херсонщині виявили незаконний видобуток піску поблизу Каховської ГЕС.

У Херсонській області вкотре заговорили про незаконний видобуток піску. Якщо раніше йшлося про вирубку лісів в Олешківських пісках з метою забору і реалізації цієї копалини, то остання резонансна тема пов’язана з намивом піску поблизу с. Веселе у Бериславському районі.

Тему порушили активісти громадського формування «Українська Добровольча Армія» та мешканці Веселого. Вони на камери зафіксували роботу водної спецтехніки, яка піднімала пісок із Дніпра біля Каховської ГЕС. Вантажівками пісок вивозився в невідомому напрямку. На місце викликали поліцію, яка зафіксувала цей факт. З’ясувалося, що намив проводило ТОВ «Компанія «Аквабуд-Херсон», яке не мало відповідних дозвільних документів на видобуток і реалізацію піску. Невдовзі про це заговорили у місцевих ЗМІ та деякі політики. Наразі видобуток нібито припинений.

ІСТОРІЯ ПРОБЛЕМИ

Пошук додаткових даних показав, що тема з намивом піску поблизу Веселого має кількарічну історію і навіть розглядається в суді. Так, у реєстрі судових рішень є ухвала Херсонського міського суду від 24.11.2016 року, яка прийнята за клопотанням слідчого ГУНП в Херсонській області щодо тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні власників судна «Віргінія» (судно, яке транспортувало намитий пісок) та вилучення оригіналів документів: Бортову книгу, Вахтовий журнал, Єдину книгу судна, яка містить інформацію про переміщення судна, зазначено час, напрямок руху швидкість судна, завантаженість, інформацію про вантаж, його кількість та інші особливості.

Суд клопотання поліції задовольнив частково, дозволивши отримати лише копії запитуваних документів, а не їхні оригінали. В матеріалах справи зазначено, що 24 жовтня минулого року за фактом незаконного видобутку піску прокуратурою області внесено відомості до ЄРДР на підставі рапорту старшого уповноваженого 2 сектору відділу контррозвідуаального забезпечення інтересів держави в сфері економічної безпеки УСБУ в Херсонській області. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Із матеріалів слідства відомо, що службові особи ТОВ «Компанія «Аквабуд-Херсон», прикриваючись офіційними документами на проведення днопоглиблювальних робіт (розчистка фарватеру), за попередньою змовою зі службовими особами ДП водних шляхів «Укрводшлях», здійснювали намив білого річкового піску, який незаконно привласнювали, а потім продавали, внаслідок чого завдана шкода економічним інтересам держави у великих розмірах.

Згідно з законодавством, піднятий під час робіт ґрунт має бути оприбуткований замовником робіт, а саме відповідним підрозділом «Укрводшляху» або переданий на користь органів місцевої влади та використаний на господарські потреби, тобто поліпшення ландшафту, засипку зон підтоплення. Натомість учасниками незаконного видобутку реалізовується схема привласнення піску під видом ґрунту. Окрему ухвалу суд виніс і щодо доступу до документів «Укрводшляху» (проекти на виконання днопоглиблювальних робіт та додатки до них видані ТОВ «Компанія Аквабуд Херсон», акти обстеження дна, транспортування та реалізації видобутого внаслідок цих робіт піску тощо). Однак після цих ухвал жодних рішень суд не приймав. «Аквабуд-Херсон» продовжувало роботи на Дніпрі.

Лише 20 липня 2017 року Херсонський міський суд прийняв ще одну ухвалу за клопотанням поліції щодо доступу слідчого до речей і документів, які належать до володіння ТОВ «Компанія Аквабуд Херсон» за період із березня 2016-го до липня 2017 року, а саме: договір про взаємодію укладений 2017 року, технічні завдання на виконання днопоглиблювальних робіт 2017 року та додатки до них, договори з контрагентами та інші документи щодо видобутку, транспортування, зберігання і реалізації видобутого піску та інші. Слідчий мотивував своє клопотання тим, що «Компанія Аквабуд-Херсон» знову почала роботи поблизу Каховської ГЕС.

На прохання прокоментувати нещодавні події у с. Веселе начальник відділу комунікації ГУ НП в Херсонській області Ірина АтамАненко зазначила, що Бериславським відділом поліції відкрите кримінальне провадження за ст. 240 КПК «Порушення правил охорони або використання надр». «У фірми були в наявності документи на роботи з поглиблення дна. Поліція перевіряє інформацію стосовно вивозу піску, надані відповідні запити. Ведеться досудове розслідування», — зазначила Атаманенко.

ЧОМУ У ВЕСЕЛОМУ?

У мережі доступно чимало оголошень від «Аквабуд-Херсон» про продаж річкового піску. Але, як повідомляють джерела в правоохоронних органах, «Компанія «Аквабуд-Херсон» найкраще співпрацює з ТОВ «Енерджи-Продакт», реалізуючи їм намитий пісок. Згідно з держреєстром юридичних осіб, ТОВ «Енерджи-Продакт» заснована кіпрською компанією «НІАЛАНД ЛІМІТЕД» з уставним фондом в 1000 гривень, тобто є офшорною структурою. «Енерджи-Продакт» знаходиться у м. Нова Каховка і займається виготовленням виробів із бетону для будівництва, для яких, власне, і купує пісок. Підприємство знаходиться на місці колишнього ТОВ «Завод будівельних матеріалів №1», яке перебуває в стані припинення. Як відомо, цей завод належав депутату Верховної Ради з фракції «Солідарність» Івану Віннику, але був відібраний «Альфа-Банком» за борги.

Кооперація «Аквабуд-Херсон» та «Енерджи-Продакт» пояснюється економічною вигодою. Пісок для виробів з бетону добувають у 10—15 кілометрах від заводу, відтак «Енерджи-Продакт» значно економить на доставці. З Олешок, наприклад, довелося б везти матеріал на 70—80 кілометрів далі.

На фото і відео, які є в нашому розпорядженні, чітко видно причал, на якому розташований намитий пісок, а також судно, з якого будматеріал відвантажували на берег.

ЗАГРОЗА ДЛЯ ГЕС

Втім, головні проблеми, які можуть з’явитися внаслідок незаконного промислу — техногенні та екологічні. На думку депутата Херсонської облради, екс-начальника Державної екологічної інспекції в Херсонській області (2008—2010 роки) Ігоря Дроговоза, поблизу Каховської ГЕС, де намивався пісок, взагалі не можна проводити подібні роботи, адже це загрожує стійкості дамби та всього стратегічного об’єкта. «Компанія «Аквабуд-Херсон» намагалась отримати дозвільні документи на поглиблення дна і чистку русла Дніпра ще 2009 року. Тоді вони дозволів не отримали. Однак повернулися у 2012—2013 роках. Наскільки мені відомо, наразі в них відсутні дозволи від Херсонської ОДА. Компанія мала подати проект робіт на погодження голови ОДА і департаменту екології. Але питання трохи в іншому. Місце, де вони нібито чистили дно (а не видобували і продавали пісок, на що потрібні окремі документи), — біля дамби ГЕС. Навіть днопоглиблювальні роботи можуть сильно зашкодити стійкості споруди, — коментує Ігор Дроговоз. — Ще 2010 року до нас приїздив експерт із Києва, який брав участь у будівництві ГЕС. Він розповів, що в 70-х роках минулого століття дамба почала просідати. Тоді на укріплення конструкції всипали кілька десятків тисяч тонн гравію та провели інші необхідні роботи. Саме тому я не можу уявити, як компанії «Аквабуд-Херсон» дозволили працювати саме там, зверху дамби. Вони працювали там кілька років, і ніхто про це не говорив. Невже не знали? Добре, що цю тему нарешті підняли. Подальші роботи поблизу ГЕС можуть призвести до непоправних наслідків і руйнування дамби».

 

 

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон. Фото та відео надано автором
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ