Підтримати нас

Прогулянки на природі - чудова терапія для розуму

Автор статті
19 квітня 2018 13:15
756
Поширити:

Чи є різниця, в якій місцевості гуляти та займатися спортом? Результати досліджень показують, що перебування на природі приносить навіть більше користі, аніж ми думаємо.

Науковець Грегорі Братман опублікував результати двох досліджень, метою яких було порівняння ефекту від прогулянки містом і парком. Обидва дослідження показали, що прогулянка парком позитивно впливає на настрій та розумову діяльність, прогулянка містом такого ефекту не має.

50-хвилинна прогулянка на природі покращує настрій та пам’ять

Якщо маєте трохи вільного часу, краще пройдіться парком, а не тротуарами. Дослідження, в якому взяли участь 60 добровольців, показало, що прогулянка зеленим парком знижує тривожність, схильність до нав’язливих думок та вразливість до впливу негативних подразників. Така форма відпочинку також покращує короткочасну пам’ять та сприяє більш тривалому збереженню позитивних емоцій. Після прогулянки парком учасники дослідження відзначили покращення настрою та звільнення від поганих думок. 50-хвилинна прогулянка урбаністичною зоною такого ефекту не принесла.

Півторагодинне перебування серед природи зменшує схильність до нав'язливих думок

Ви часто прокручуєте в голові негативні події або ж ніяк не можете припинити обдумувати певну проблему? Нав'язливі думки – це деструктивне явище, яке може привести до депресії.

Учасники дослідження, проведеного на базі Стенфордського університету, відмітили, що півторагодинна прогулянка серед зелені допомогла їм позбутися нав'язливих думок. Більше того, науковці підтвердили цей ефект, провівши сканування нервової активності у префронтальній корі головного мозку, яку вважають відповідальною за появу нав'язливих думок. Вони відмітили зниження активності в цій ділянці, що підтверджує свідчення учасників експерименту.

Після прогулянки міською зоною учасники дослідження не помітили такого ефекту; зниження активності у префронтальній корі мозку також не було зафіксоване.

Коли ви гуляєте в парку, ваш мозок працює інакше, аніж під час прогулянки містом

В Единбурзі провели дослідження, ціллю якого було з’ясувати, як працюватиме мозок людей, коли ті перебувають у різних середовищах. Учасники експерименту здійснили 25-хвилинну прогулянку у трьох різних місцевостях, показники роботи їхнього мозку записувались за допомогою портативних енцефалографів. Маршрут прогулянки пролягав багатолюдним ринком, потім зеленим парком, а потім знову жвавою комерційною зоною. Отримані показники мозкової активності засвідчили спад збентеження та збудження під час перебування в зеленій зоні, та спалах активності мозку після виходу з неї.

Коли плануватимете прогулянку, не забудьте передбачити відвідування паркових зон. Це принесе більше користі для вашого настрою та розумової діяльності.

Гуляючи у лісі, можна звільнитися від стресу

В Японії є традиція, назва якої означає "лісові ванни". Її позитивний вплив на здатність розслабитись та позбавитись стресу визнано на державному рівні. За сприяння уряду Японії були проведені дослідження, що підтвердили та виміряли ефект від перебування в лісі.

У 2010 році були опубліковані результати першого дослідження. Його учасники впродовж 15 хвилин гуляли лісом, а потім ще 15 хвилин просто насолоджувались перебуванням у ньому. Науковці виміряли вміст кортизолу в їхній слині, а також їх кров’яний тиск, пульс та динаміку частоти серцевих скорочень і порівняли ці показники з отриманими після такої ж прогулянки містом.

В учасників дослідження, що гуляли лісом, відмітили меншу концентрацію кортизолу (який часто називають гормоном стресу), повільніше серцебиття, нижчий тиск, більш жваву активність парасимпатичної нервової системи та нижчу активність симпатичної нервової системи, аніж у тих, хто щойно прогулявся містом.

Дослідження було проведено повторно із залученням більшої кількості учасників. У 2011 році на участь у ньому зголосилось 420 добровольців. Результати дослідження показали, що при прогулянці чи простому перебуванні в лісі рівень кортизолу знижується на 12,4%, активність симпатичної нервової системи – на 7%, кров’яний тиск – на 1,4%, серцебиття сповільнюється на 5,8%. У той же час, активність парасимпатичної нервової системи зростає на 55%, що свідчить про розслаблений стан досліджуваного.

Прогулянка в парку позитивно впливає на дітей зі СПАУ (синдромом порушення активності та уваги)

Результати дослідження, проведеного у 2009 році, показали, що 20-хвилинні прогулянки в парку мають позитивний вплив на дітей з СПАУ.

Автори дослідження порівняли вплив прогулянки в різних середовищах на здатність до концентрації. В експерименті взяли участь діти віком 7-12 років, в яких діагностували синдром порушення активності та уваги. Впродовж трьох тижнів кожна дитина гуляла у міському парку, діловій частині міста та в районі, в якому живе. 20-хвилинна прогулянка парком привела до покращення здатності до концентрації на тому ж рівні, що відзначається після прийому метилфенідату - психостимулюючого препарату, що призначається при СПАУ. Ефект від гуляння парком був значно вищим, ніж від прогулянки іншими частинами міста.

Тренування на свіжому повітрі покращують настрій та психологічний стан

Фізична активність у будь-якому середовищі позитивно впливає на організм. Однак, тренування на свіжому повітрі приносять значно більшу користь, аніж у замкнених приміщеннях.

Науковці порівняли результати 11 відповідних досліджень і зробили висновок, що вправи на свіжому повітрі сприяють припливу енергії та пожвавленню, знижують напруження, допомагають впоратися з гнівом та депресією.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ