Підтримати нас

Презентація проєктів Громадського бюджету: поради авторам

Автор статті
28 серпня 2020 11:30
1,020
Поширити:

Проєкти, які херсонці подали на Громадський бюджет Херсона - 2020 зараз проходять перевірку. Усього на розгляді 92 ідеї на суму 68 079 573 гривень.

Автори допущених до голосування проєктів матимуть можливість презентувати їх на громадських обговореннях, які відбудуться з 21 по 30 вересня (включно).

Як і минулого року, проєкти розділять на галузі, відповідно до того, який виконавчий орган міської ради реалізовуватиме їх. Презентувати свої ідеї кожна галузь буде за графіком, його складуть уже перед заходом.

На презентацію можуть прийти як автори ідей, так і небайдужі містяни. Так вони зможуть визначитися, кому надати перевагу під час голосування.

Торік регламент презентації складав 15 хвилин - 5 хвилин презентація і 10 - обговорення. Як буде цього року, поки невідомо, але, якщо ви плануєте заздалегідь почати готуватися, можна орієнтуватися на цей час.

Експертка Школи Громадського бюджету Анастасія Шукрута поділилася порадами для успішної презентації. Почати необхідно з короткого змісту проєкту. Виберіть головне, говорить Анастасія, щоб містяни зрозуміли вашу ідею та захотіли за неї проголосувати.

Цілі презентації:

  • Привернути увагу та пробудити інтерес до представленого проєкту;
  • Сформувати позитивне ставлення до проєкту в цілому;
  • Підвести до розуміння необхідності проєкту для міста та його мешканців.

Дуже важливо добре продумати свою промову:

  • запишіть всі ідеї, які прийшли вам на обрану тему;
  • згрупуйте їх за темами і напишіть тези;
  • продумайте спірні питання, які вам можуть задати і дайте на них відповіді одразу у своїй промові. Краще ви самі про це скажете, особливо це стосується слабких сторін проєкту. 
  • складіть план та, згідно з ним, підготуйте повний текст виступу;

Під час презентації можна використовувати додаткові матеріали: зробити презентацію, роздрукувати листівки, або ж зробити ціле шоу. Наприклад, минулого року для презентації проєкту про закупівлю музичних інструментів дівчата грали на домрі.

Враження про доповідача складається в перші 40 секунд. А увага людини не може надовго затримуватися на чомусь одному, тому краще виступати удвох і поділити текст виступу. Головне - не перетворити виступ на монотонну, беземоційну доповідь.

У ході виступу:

  • дайте зрозуміти, що ви раді всім присутнім;
  • не втрачайте зорового контакту з аудиторією;
  • не роздавайте матеріалів для читання поки ви говорите - публіка почне їх переглядати, навіть якщо ви попросите їх цього не робити, і контакт буде розірваний;
  • складіть список тез, які повинні в першу чергу запам'ятатися слухачам, у кожній тезі необхідно виставити “прапор”: “я хотів би підкреслити!” і т.д.;
  • виступаючи в парі, не заважайте один одному, якщо один говорить, другий відступає в бік і назад;
  • ніколи не намагайтеся протистояти аудиторії, не сперечайтеся, адже велика аудиторія - як криголам, має   інерцію, її важко зрушити, але й важко зупинити.

Сподіваємося, ці поради допоможуть авторам успішно презентувати свої ідеї та отримати необхідну для перемоги кількість голосів херсонців.

*Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2020 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою "Вгору" за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ