Підтримати нас

Правозахисники та представники влади розповіли про необхідні зміни до нового порядку перетину лінії розмежування

Автор статті
12 листопада 2019 15:45
567
Поширити:

17 липня цього року Урядом України була прийнята Постанова №815, яка затвердила новий Порядок перетину лінії розмежування з окупованими територіями Донбасу.

Розповідає ресурс "Право на захист".

Він мав набрати чинності 29 жовтня 2019. Утім через суспільний резонанс, який викликали деякі норми постанови, початок її дії був відтермінований до 29 листопада. Очікується, що протягом цього часу до неї будуть внесені зміни, які дозволять покращити ситуацію з перетином КПВВ, а також сприятимуть зміцненню зв’язків із мешканцями тимчасово окупованих територій (ТОТ). Окрім цього, Указом Президента України від 07 жовтня 2019 року відповідним державним органам поставлено завдання опрацювати питання спрощення переміщення осіб та товарів з та до ТОТ, та здійснити заходи для покращення ситуації на КПВВ. Які кроки вживатиме держава та що необхідно зробити для забезпечення гуманітарних потреб на КПВВ обговорили під час пресконференції 11 листопада 2019 року, що відбулася в Києві.

Участь в заході взяли Сергій Сівохо, радник Секретаря РНБО з питань реінтеграції та відновлення Донбасу; Артем Саліхов, радник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; Дарина Толкач, адвокаційна менеджерка БФ “Право на захист”; Тетяна Дурнєва, виконавча директорка Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”; Альона Луньова, адвокаційна менеджерка “ZMINA. Центр прав людини”.

За словами Сергія Сівохо, позаштатного радника Секретаря РНБО, вирішення всіх питань, пов’язаних із перетином лінії розмежування, має відповідати загальній державній політиці забезпечення збереження зв’язків із мешканцями окупованих територій.

“Близько 40 тисяч наших громадян кожного дня проходять 9 кіл пекла на КПВВ. Необхідність отримання дозволу на проїзд, черги, ретельний огляд речей і відбирання тих, яких немає в списку дозволених, – все це не тільки не сприяє збереженню зв’язків, а навпаки – віддаляє наших співгромадян. Нам давно вже час повернутися обличчям до цих людей. Вони – наші громадяни. І вони мають відчувати себе громадянами України! Ми повинні були ще вчора почати гуманізацію режиму проходження КПВВ”, – зазначив Сергій Сівохо.

Одним з положень, яке наразі міститься у Порядку, є необхідність отримання дозволу на перетин лінії розмежування. Проте, за словами Тетяни Дурнєвої, виконавчої директорки Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ», дозвільний порядок перетину лінії зіткнення має бути переглянутий. Він був встановлений у 2015 році, коли дійсно безпекова ситуація цього вимагала, проте наразі ця система більше призводить до стимулювання корупції та збільшення тривалості проходження КПВВ.

“Наразі всі п’ять КПВВ обладнані відповідними системами прикордонного контролю. Це означає, що особу можуть перевірити безпосередньо під час перетину нею КПВВ і не потрібно мати її дані заздалегідь. Натомість дозвільна система сприяє виникненню черг, має численні корупційні ризики. Крім того, в її роботі часто стаються збої, що призводить до колапсу на КПВВ. Саме тому, на наш погляд, актуальним є перегляд підходу до організації перетину лінії розмежування та скасування дозвільної системи. Це також прибере штучні перешкоди для підтримки зв’язків, не впливаючи при цьому на рівень безпеки”.

Однією з найвагоміших причин відтермінування початку дії нового Порядку стало питання перетину лінії розмежування дітьми. Новий Порядок передбачає, що єдиним документом для в’їзду та виїзду дітей у віці до 14 років з окупованих територій має бути закордонний паспорт.

“Це нововведення було вкрай негативно сприйнято жителями окупованих територій, тому що тепер для виїзду дитини сім’я мала оформити паспорт, який коштує майже 700 гривень. До того ж, у зв’язку з ажіотажем, подати документи для оформлення паспорту в Донецькій та Луганській областях практично неможливо”, – зазначає Альона Луньова, адвокаційна менеджерка Зміни. - Ми пропонуємо повернути свідоцтво про народження у список документів, на підставі яких дитина може перетинати лінію розмежування. Це дозволить знизити соціальну напругу, при цьому не вплине на безпекову ситуацію. Така позиція знайшла підтримку всіх зацікавлених органів влади, тож, сподіваємося, що відповідні зміни будуть прийняті Урядом”, – зауважила Луньова.

Позитивним нововведенням Постанови №815 є зміна підходів до врегулювання питання перевезення через лінію розмежування товарів та речей. Постанова передбачає перехід від переліку дозволених товарів до переліку таких, перевезення яких забороняється чи обмежується, який затверджується Мінветеранів. Проєкт відповідного наказу оприлюднений на офіційному сайті міністерства, до 12 листопада триває його громадське обговорення.

“Принцип, яким керувалась команда Міністерства, працюючи над Наказом та Постановою – максимальне спрощення життя громадян України, які змушені проживати на тимчасово окупованій території, та забезпечення їхніх конституційних прав", — розповів радник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Артем Саліхов.

Він також зазначив, що і зміни до Постанови, і Наказ зі списком товарів є результатом спільної партнерської роботи та певним компромісом між позицією зацікавлених органів влади та громадських організацій. Він пообіцяв, що Мінветеранів і надалі буде контролювати ситуацію з практичним запровадженням Постанови та Наказу, за необхідності вдаючись до додаткових роз’яснень та подальшого вдосконалення порядку перетину лінії розмежування.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ