Підтримати нас

Правозахисники: на півдні Херсонщини домінує російське телерадіомовлення

Автор статті
11 лютого 2021 11:02
787
Поширити:

Жителі півдня Херсонщини фактично позбавлені нормального доступу до українського інформаційного поля, натомість російське телерадіомовлення пропонує їм якісний сигнал водночас кількох теле- й радіостанцій, котрі мовлять з окупованого Криму.

Про це йдеться у звіті Кримської правозахисної групи (КПГ) за результатами проведеного у лютому моніторингу. 

Проблеми з перекриттям українського FM-радіосигналу російськими станціями існують в усіх 19 населених пунктах півдня Херсонщини, де побували правозахисники: Щасливцеве, Генічеська гірка, Генічеськ, Чонгар, Миколаївка, Новоолексіївка, Маячка, Новотроїцьке, Громівка, Новомиколаївка, Строганівка, Григорівка, Чаплинка, Мирне, Каланчак, Олександрівка, Хорли, Роздольне, Скадовськ. Тут його перекривають російські станції.  

Найбільше покриття в цьому регіоні мають російські станції "Маяк" та "Море", які водночас використовують декілька українських частот. До того ж, російський сигнал перекриває українські станції, які мають ліцензії на мовлення на цих частотах у цьому регіоні.

Також на південь Херсонщини мовить російське радіо "Супутник", яке  перекриває сигнал Українського радіо. Мовлять на південь Херсонщини також російські "Вєсті", російська "Європа плюс" і підконтрольне Росії кримське радіо "Ватан седаси".

У Кримській правозахисній групі зазначають: у регіоні також доступний якісний сигнал російського телебачення. Водночас якість мобільного інтернету українських  операторів у деяких селах незадовільна. 

"Через це українці в цьому регіоні фактично позбавлені нормального доступу до українського інформаційного поля. Водночас російське телерадіомовлення пропонує їм якісний сигнал водночас кількох теле- й радіостанцій, котрі мовлять з окупованого Криму", – кажуть у КПГ.

При цьому якість російського мовлення на півночі Криму й на півдні Херсонщини останнім часом суттєво зросла. Це може обумовлюватися початком роботи нової телерадіовежі, яку обладнали нещодавно біля КПВВ “Чаплинка”.

Правозахисники зазначили, що усе це є реальною потужною загрозою національній безпеці України та наголосили, що уряд має розробити й терміново розпочати ефективну протидію значному культурно-інформаційному впливу РФ у Херсонській  області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ