Підтримати нас

Правоохоронцям відкрили доступ до банківських рахунків українців

Автор статті
11 лютого 2020 18:15
690
Поширити:

Нацполіція, Служба безпеки, Антикорупційне бюро, Держбюро розслідувань та податкова з лютого можуть отримати доступ до банківських рахунків українців без рішення суду. Достатньо письмового запиту в банк. Відповідні зміни внесли до закону "Про банки і банківську діяльність".

Про це повідомляє Gazeta.ua.

"Такі зміни пов'язані з боротьбою з відмиванням коштів. Щоправда, тепер правоохоронці отримали доступ до усіх рахунків українців. Можуть завалити банківську систему запитами, які не завжди будуть пов'язані з антикорупційною боротьбою", - розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

Пояснює, що спочатку треба було провести реформу правоохоронних органів, судової системи.

"Необхідно створити ефективні державні інституції, а далі вже розширювати їхні повноваження. Інакше це призведе до того, що правоохоронці формально прив'язуватимуть все до антикорупційної діяльності. А насправді отримуватимуть дані про рахунки та депозити людей. Звісно, це працюватиме не на користь як підприємців, так і простих громадян", - говорить Кущ.

Раніше правоохоронці були змушені шукати аргументи, щоб подати запит у суд та отримати доступ до рахунків українців. Зараз жодних обмежень немає.

"Такі зміни в законодавстві призводять до негативних наслідків. Це все одно, що дозволити поліції без рішення суду на місяць чи два ув'язнювати порушників. Почнеться полювання на людей. У нашому випадку це буде полювання на рахунки людей. Через це може відбуватися витік баз юридичних осіб. Умовно кажучи, на чорному ринку зможемо купити базу податкової з даними громадян", - каже фінансист.

Радить обслуговуватися в надійних банках - тих, що гарантують юридичний захист прав клієнтів. Скоріше за все, державні фінустанови максимально розкриватимуть інформацію про рахунки споживачів банківських послуг.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ