Підтримати нас

Правила для біженців з України щодо в'їзду з тваринами до країн ЄС

Vgoru
Автор статті
17 березня 2022 16:36
3,394
Поширити:

Багато українців шукають наразі прихистку в Європі з тваринами. 

Голова Продовольчо-ветеринарної служби Литви Мантас Сташкявічюс щодо цього сказав: «Ми не можемо бути байдужими до людей, що тікають од такої жахливої ситуації. Багато українців їдуть зі своїми домашніми улюбленцями, і ми маємо допомогти їм знайти безпечний притулок».

Ми опитали тих наших співвітчизників, кому вже вдалося влаштуватись зі своїми тваринами в різних країнах Європи, звернулися за роз’ясненнями до відповідних Урядів, митних установ та ветеринарних служб наших друзів і залюбки поділимося з вами зібраною інформацією.

Загальні правила

Взагалі-то прикордонники впускають навіть без будь-яких документів на тварин – саме про такий дозвіл йшлося у схваленому рішенні Єврокомісії щодо біженців. Процедура виїзду з домашніми улюбленцями до ЄС наведена на сайті нашої Держпродспоживслужби по країнах, що безпосередньо межують з Україною. Там йдеться, зокрема й про те, що наявність ветеринарно-санітарного паспорту не вимагається, проте є бажаною. Якщо підбити підсумок, як в вас є всі документи – добре, як немає – заповнюєте папери, за якими зобов’язуєтесь за місцем облаштування здійснити всі необхідні процедури, щоб легалізувати тваринку в ЄС або Молдові.

Це стосується котів, собак, фреток (тхорів). Власникам гризунів, кроликів, рептилій, земноводних, безхребетних, декоративних видів тварин можна не турбуватися.

Якщо після переходу кордону обрали транзитний проїзд до інших країн ЄС, та знаєте, що з легалізацією ваших тварин не все гаразд, поляки створили зручну збірку (правда, польською мовою) координат по кожній з електронними адресами, куди подавати запити, а також (якщо в наявності) власними сайтами відповідних служб контролю, де можна знайти форми заяв/декларацій, правила та іншу корисну інформацію.

Польща

Закони країни щодо ввезення котів, собак та тхорів вимагають наявності мікрочіпу, підтвердження вакцинації від сказу / актуальний результат серологічного тесту антитіл до сказу, дійсний паспорт Європейського зразка / сертифікат про стан здоров’я. Якщо якась з цих вимог не виконана, в залежності від того, чи ви знаєте, де будете перебувати в Польщі (орендований готель, родичі, друзі – потрібна адреса), чи ні, процедура буде мати відмінності:

1. Знаєте адресу. Заповнюєте декларацію (норми процедур та зразки заяв можна знайти тут, інформація про вас автоматично передається до повітового/районного ветеринарного лікаря, який прочіпує тварину, зробить щеплення від сказу та проведе всі необхідні дослідження. Всі документи він вам оформить. Чи безкоштовна ця процедура – поки не з’ясували;

2. Не знаєте адресу (будете звертатися до Центрів допомоги біженцям задля розселення, шукати щось на місці). Все одно заповнюєте декларацію, вас прямо на місці промаркують та провакцинують, дадуть документи – це безкоштовно.

Якщо ваш улюбленець не старший за 8 місяців, потрібно лиш заповнити заявку. Всі інші види тварин від реєстрації вільні. Й далі мова буде лише про три перелічені види.

Словаччина

Пускають всіх, незалежно від наявності документів. Заповнюється анкета, доступна за посиланням. Всю нормативну базу можна знайти отут (п. 10).

Угорщина

Кордони для тварин – відкриті. Якщо немає вакцинації, мікрочіпів – все гарантують зробити прямо на кордоні безкоштовно. Форму для заповнення завантажити можна за посиланням.

Румунія

Пропускають домашніх тварин без паспортів, мікрочіпів та щеплення. Треба заповнити форму. Діючі правила та посилання на електронну форму можна знайти тут.

Молдова

Пускають без документів на тварин, нічого заповнювати не треба. Потім, коли знайдете прихисток, підете до місцевого ветеринара та вирішите всі питання.

Чехія

Якщо немає щеплення/тесту на сказ – у 10-денний картин за місцем проживання. Не пізніше як у триденний термін треба буде податися до ветеринара на огляд, пройти мікрочіпування, як треба, та на 5-10 день – щеплення. Вся інформація та форма для заповнення за посиланням. Сайт ветеринарної служби: https://www.svscr.cz .

Німеччина

Попередньої заяви подавати (як раніше) на отримання дозволу не треба. В’їзд з тваринами вільний. Одразу по прибуттю звертаєтеся до місцевого ветеринарного органу за оглядом й далі, якщо потрібно, проведуть всі необхідні акції, аж до видання паспорту і мікрочіпування. Усе докладно викладено отут.

Литва

Якщо все валідне – просто перетинаєте кордон й облаштовуєтеся. Як чогось, згідно законів ЄС, нема –надсилаєте, як сказано отут, лист з інформацією про себе й тварину. З вами зв’яжуться спеціалісти територіального управління ДПВС, і далі прочіпують, провакцинують і т. д. Якщо робили щеплення менш як 21 день тому – карантин на цей період.

Латвія

Приймають усіх: джерело. Обіцяють, що про всі формальності можна буде подбати вже після перетину кордону. Електронна адреса для з’ясування питань: pasts@pvd.gov.lv .

Естонія

В’їзд вільний. Якщо тварина не відповідає загальним правилам ввозу до ЄС, треба заповнити форму (завантажити можна звідси і надіслати її на одну з електронних адрес: pta@pta.agri.ee, darja.trohhatsova@pta.agri.ee або elika.brosman@emta.ee . ДСПХ розглядає форму та робить висновок, чи треба вдатися до ізоляції, та провадить всі необхідні процедури для легалізації.

Італія

Так само – в’їзд вільний. Всі питання будуть вирішені, коли перетнете кордон. Електронна адреса для запитань: UA-pets@sanita.it .

Бельгія

FASFC дозволяє заїхати в країну без отримання попереднього дозволу. Тварини, схильні до хвороби на сказ, мають бути поміщені до карантину, про що треба повідомити за електронною адресою: import@favv-afsca.be. Легалізація за встановленими правилами буде здійснена за місцем облаштування. Джерело: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/reizengezelschapsdieren/#Oekraine.

Данія

Заповнюєте форму і надсилаєте її та всі документи, за наявності, на email@fvst.dk​ . Якщо нема щеплення, дотримуєтесь ізоляції тварини, поки працівники данської ветеринарної служби не зроблять все, що потрібно. Джерело з усіма правилами та нюансами.

Нідерланди

Просять заздалегідь повідомити NVWA, при можливості, на aas@nvwa.nl , як прибудете літаком, і на info@nvwa.nl , якщо іншим чином. Вказати дату народження, дату чіпування й номер, дату вакцинації, місце та спосіб утримання в Україні. Як тільки оселитесь, зверніться до місцевого ветеринара, який імплантує чіп, зробить щеплення та оформить паспорт, якщо їх немає. Зазвичай, тут ще роблять комплексне додаткове щеплення від лептоспірозу та дегельмінтизацію. Всю інформацію щодо цього, включно з контактами, можна знайти за посиланням.

Фінляндія

Правила утримання тварин, ізоляції (30 днів) тощо. Контакти можна знайти отут (https://www.ruokavirasto.fi/en/companies/import-and-export/import/animals-and-animal-products/topical/ ). Попередньо подавати заяву, чи отримувати дозвіл не треба. Якщо всього пакету потрібних документів немає, на фінській митниці проінструктують, що робити далі. Навіть таблетку від ехінококку дадуть одразу. Зокрема, у триденний термін потрібно буде звернутися до ветеринара за місцем облаштування, той зробить мікрочіпування та щеплення.\

Ірландія

Всі правила доступні за посиланням. Навіть якщо тварина не відповідає вимогам, в’їхати можете, лишень треба заздалегідь попередити пункти прибуття:

Аеропорт Дублін - petmove@agriculture.gov.ie (+353 (0) 87 417 8986),

Порт Дублін - dubport.petmove@agriculture.gov.ie ,

Аеропорт Шеннон - PetsShannon@agriculture.gov.ie ,

Аеропорт Корк - corkpetmove@agriculture.gov.ie ,

Порт Рінгаскідді, Корк - corkpetmove@agriculture.gov.ie ,

Європорт Рослер - europort@agriculture.gov.ie .

Інструкції отримаєте на місці.

Норвегія

При перетині кордону пройдете ветеринарний контроль. Якщо можна, попередьте санепідемнагляд заздалегідь на цю адресу: postmottak@mattilsynet.no . Всі правила наведені отут. Якщо їдете без відповідних документів, обов’язкове перебування на станції карантину, де буде зроблене щеплення, 30 днів, а потім – ще 3 місяці. Також є вимога по проходженню лікування від стьожкових червів цестод – це треба зробити у місцевого ветеринара одразу по прибуттю. Там і маркування, якщо не було. Перебування на карантині, аналізи та інші послуги – безкоштовні.

Португалія

Служба DGAV - acsccdim@dgav.pt , офіційні ветеринари - tcastro@dgav.pt, pdomingos@dgav.pt . Сюди треба написати листа до прибуття до Португалії, надати дані тварини. Працівники пунктів в’їзду до країни мають всі інструкції щодо наших біженців з тваринами – вони все розкажуть, що робити далі.

Словенія

Можна лише заповнити заяву і надіслати її на pets-crisisUA.uvhvvr@gov.si . В ній, окрім даних тварини, треба вказати адресу прихистку: до регіонального відділення служби контролю надійде відповідна інформація. Після заселення зв’язуєтеся вже з ним за наведеними тут контактами. Доведеться посидіти на ізоляції, допоки улюбленець не пройде всі необхідні процедури легалізації, якщо немає відповідних документів.

Швейцарія

Форма для заповнення, її надсилаємо на petsukraine@blv.admin.ch. Ветеринарна служба оцінить, чи потрібен тварині карантин, та вдасться до всіх заходів приведення її документів та стану до відповідних норм ЄС.

Щодо Іспанії інформації знайти поки не вдалося. Проте, так як на цю країну всі прийняті в Євросоюзі правила розповсюджуються цілковито, можна стверджувати, що з домашнім улюбленцем й там вас приймуть залюбки. Контакт для запитань: importacionanimal@mapa.es . Аналогічно з наступними членами ЄС:

Австрія - petsukraine@gesundheitministerium.gv.at ,

Болгарія - ukraine@bfsa.bg , AHW@bfsa.bg , BC@bfsa.bg ,

Хорватія - veterinarstvo@mps.hr ,

Кіпр - biplac@vs.moa.gov.cy (аеропорт), dvs.larnaca@vs.moa.gov.cy (ветеринарна служба),

Франція - import.dgal@agriculture.gov.fr ,

Греція - petsukraine@minagric.gr ,

Люксембург - info@asv.etat.lu ,

Мальта - petstravel.mafa@gov.mt , тел. +356 21650393,

Швеція - PetUkraine@jordbruksverket.se , Forflyttning.sparning@jordbruksverket.se .

Зазвичай, треба написати чи зателефонувати за наведеними контактами, вказавши свої дані та інформацію про тварину, дату прибуття в країну, обов’язково відмітивши головні моменти: щеплення від сказу чи наявність тесту на антитіла до нього, мікрочіпування, паспорт ЄС (як є). А далі чітко слідувати вказівкам митників.

Щодо Британії жодних новин про послаблення умов ввезення українцями своїх тваринок поки не видно. Можливо, через дуже незначну кількість біженців у цьому напрямі, можливо, тільки-но готують відповідні підстави. Адже вони тепер не Євросоюз, і рекордними темпами прийняті правила Єврокомісії на цю тему на них не розповсюджуються. Про всяк випадок, ось сайт їх служби, що опікується такими справами: https://www.gov.uk/bring-pet-to-great-britain 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ